06 Kasım 2017 14:24

Eğitim bütçesi ihtiyaçların altında

Eğitim Sen 2018 yılı bütçesinden eğitime ayrılan payın ihtiyaçların çok altında olduğunu vurguladı.

Paylaş

Eğitim Sen 2018 yılı bütçesinden eğitime ayrılan payın ihtiyaçların çok altında olduğunu vurguladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yarın görüşülecek olan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim bütçesi hakkında Eğitim Sen bir açıklama yaptı.

Yıllardır eğitime ayrılan kaynakların sadece rakamsal olarak arttığı, doğrudan eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlarda gerçek anlamda bir artışın olmadığı kaydedilen açıklamada, “2017 yılında 85 milyar 49 milyon TL olan MEB bütçesi, 2018 yılı için 92 milyar 529 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bütçe rakamları içinde en kapsamlı ve en yaygın kamu hizmetleri içinde yer alan eğitime ayrılan pay, hükümetin eğitim hedeflerini gerçekleştirmek bir tarafa, mevcut ihtiyaçları bile karşılayabilecek seviyede olmadığını  göstermektedir” denildi.

ARTIŞ YOK AZALMA VAR

TBMM’ye sunulan 2018 Bütçe Kanun Tasarısı’nda MEB’e ayrılan bütçe rakamlarına bakıldığında, bir önceki yıla kıyasla oransal olarak artış değil, yüzde 1’lik bir azalma olduğuna  dikkat çekilen açıklamada, her fırsatta eğitime en çok payı kendilerinin ayırdığını iddia eden AKP hükümetleri döneminde eğitim bütçesinin milli gelire oranının OECD ortalaması olan yüzde 6’nın çok altında olduğu vurgulandı. 2017 bütçesinde MEB bütçesine ayrılan pay yüzde 13.18 iken, 2018 yılı için ayrılan miktarın yüzde 12.13’e gerilediği belirtilen açıklamada, “Benzer bir şekilde 2017 bütçesinde MEB bütçesinin milli gelire oranı yüzde 3.54 iken, 2018 bütçesindeki oran 2.69 ile son yılların en düşük seviyesine gerilemiştir. Bütün bu verilerin en açık anlamı, eğitim harcamalarının önemli bir bölümünün, tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi, 2018 yılında da halkın sırtına yıkılacağıdır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Tutuklu ve hükümlü öğrenci sayısı nedir?’

SONRAKİ HABER

BB'den enflasyon açıklaması: Gıda ve beyaz eşya yükseltti 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...