06 Kasım 2017 13:36
Son Güncellenme Tarihi: 06 Kasım 2017 16:13

ABD Türkiye vatandaşlarına sınırlı vize vermeye başladı

ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizinde yumuşama: ABD Türkiye vatandaşlarına sınırlı vize vermeye başladı.

Paylaş

ABD temsilcilikleri vize konusunda sınırlı hizmet vermeye başladı. ABD Büyükelçiliği'nin Vize Bilgi Servisi, vize başvurusu yapan vatandaşların başvurularına mail olarak yanıt vermeye başladı. ABD Büyükelçiliği "Soruşturma geçiren başka diplomatik misyon çalışanımız olmadığı konusunda garanti aldık" açıklamasında bulundu. 

ABD Büyükelçiliği'nin Vize Bilgi Servisi'nden başvuru sahiplerine gönderilen mail şöyle;  "Sayın Başvuru Sahibi, Türkiye'deki ABD misyonu, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başlamıştır.  ABD'ye seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri artık yeniden randevu alabilirler. Ancak, sınırlı sayıda randevu verilebileceğinden normalden daha uzun bir bekleme süresi olabilir.  Bazı durumlarda acil randevu alınabilir.  Eğer acil bir seyahatiniz söz konusu ise ve istediğiniz tarihe randevu alamıyorsanız, lütfen boş olan en yakın tarihi seçiniz ve ardından acil başvuru için gereken adımları izleyiniz.  Acil başvuru talebinde bulunurken lütfen seyahatinizin neden acil olduğunu açıklayınız ve önceki randevunuzun iptal edildiğini belirtiniz. Teşekkür ederiz! ABD Vize Bilgi Servisi"

TÜRKİYE’DEN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyaretinin hemen öncesinde açıklanan karara Türkiye’den de ilk tepki geldi. Reuters’a konuşan bir hükümet kaynağı, ‘Türkiye’nin de benzer adımlar atarak Amerikan vatandaşlarına vize kısıtlamalarını kısmen hafifletebileceğini’ söyledi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: HÜKÜMETTEN GÜVENCE ALDIK

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği vize krizinde yumuşamayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklama şöyle: “Soruşturma geçiren başka diplomatik misyon çalışanımız olmadığı konusunda garanti aldık.”

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği vize krizi sonrası bugün yaşanan gelişmelere ilişkin açıklaması şöyle: "Türkiye'deki misyonumuzda yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığına ilişkin Türk hükümetinden ilk etapta üst düzeyde güvence almış bulunuyoruz. Ayrıca Türk hükümetinden, yerel çalışanlarımızın kendi resmi görevlerini yerine getirirken gözaltına alınmayacakları veya tutuklanmayacaklarına ilişkin güvence de alınmıştır. Bundan sonra Türk hükümeti bizim yerel bir çalışanımızı gözaltına alma ya da tutuklama niyetine ilişkin önceden Amerikan hükümetine bilgi vermeyi taahhüt etmiştir. Bu ön güvenceler temelinde, Türkiye'de kısıtlı vize hizmetlerinin yeniden başlamasına izin verecek derecede güvenlik durumunun iyileştiğine inanmaktayız. Halihazırda tutuklu misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut davalarla ilgili ciddi endişemiz sürmektedir. Aynı zamanda Olağanüstü Hal altında tutuklanan Amerikan vatandaşlarının davalarına ilişkin endişemiz devam etmektedir. Amerikalı yetkililer, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Türk muhataplarıyla görüşmeyi sürdüreceklerdir." 

Amerikan yönetimi, büyükelçilik çalışanı Metin Topuz’un ekim ayında casusluk suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Türkiye’deki temsilciliklerinde göçmen vizesi dışındaki vize işlemlerini 8 Ekim gününde askıya almıştı. Ankara da aynı şekilde karşılık vermişti.

WASHİNGTON BÜYÜKELÇİLİĞİ: HÜKÜMETİMİZİN HERHANGİ BİR GÜVENCE VERMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Öte yandan Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği ,"Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi sözkonusu değildir. Bundan sonraki süreçte de Türkiye'de konsolosluk görevleri dışına çıkarak suç işleyen kişilerle ilgili yargı süreci başlatılması bağımsız yargının gereğidir" dedi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından bugün yapılan açıklamaya yönelik şu ifadeleri kullandı: "Türk ve ABD vatandaşlarının iki ülkedeki temsilcilikleri  tarafından kısıtlı şekilde yeniden vize başvurularının alınmaya başlanması olumlu bir gelişmedir. Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi sözkonusu değildir. Türkiye’de hiçbir temsilcilik görevlisi kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmamıştır. ABD tarafından istihdam edilen sözkonusu personel de keza resmi görevi çerçevesinde değil, hakkında çok ciddi suçlamalar olduğu için adli sürece tabi tutulmuştur. Bundan sonraki süreçte de Türkiye’de konsolosluk görevleri dışına çıkarak suç işleyen kişilerle ilgili yargı süreci başlatılması bağımsız yargının gereğidir. Öte yandan, 18 Ekim 2017 tarihinde Ankara’da Türk ve ABD yetkililerinin katıldığı toplantıda adli konularda ve konsolosluk işbirliğiyle ilgili olarak karşılıklı daha iyi bilgilendirme yapılması konusunda mutabık kalınmıştır. Türkiye’deki tüm diplomatik ve konsüler temsilcilikler için olduğu gibi ABD’nin temsilciliklerinin güvenliğiyle ilgili de gereken tüm tedbirler alınmışken ve bu hususta her vesileyle ABD tarafından ilave ihtiyaç olmadığı bildirilmişken, sözkonusu açıklamada güvenlik durumuna atıfta bulunulması yadırganmıştır ve gerçeği yansıtmamaktadır. ABD’de Türk vatandaşlarıyla ilgili süren davalara ilişkin de Türkiye’nin çok ciddi endişeleri bulunmaktadır. Türk yetkililer, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Amerikalı muhataplarıyla görüşmeyi sürdüreceklerdir.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Barosu’ndan işkence tepkisi

SONRAKİ HABER

İnsan Hakları Komisyonu cezaevi idaresini haklı buldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa