06 Kasım 2017 12:59

Mahkeme kararına rağmen inşaat

Bornova'da bakanlığın sit derecesini düşürerek imar planlarını değiştirdiği bölgede, mahkemenin iptal kararına rağmen özel okul inşaatına başlandı.

Paylaş

İzmir’in Bornova ilçesinde bakanlığın sit derecesini düşürerek imar planlarını değiştirdiği bölgede, mahkemenin iptal kararına rağmen özel okul inşaatına başlandı. 

Daha önce de Çeşme ilçesinde b irinci derece sit bölgesi olmasına rağmen sit derecesi düşürülerek, turizm tesis bölgesi ilan edilen bölgeye, Adalı Holding tarafından 5 yıldızlı otel yapımı için izin verilmişti. 

Bornova ilçesinde sit derecesi düşürülen, daha sonra imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilen bölgede, İzmir 5. İdare Mahkemesince iptal kararı verilmesine rağmen inşaat çalışması başlatıldı. Bahçeşehir Koleji tarafından başlatılan inşaat çalışmasına dair herhangi bir ön izin alınmadığı bildirildi. 

PLAN DEĞİŞİKLİKLERİ İLE İMARA AÇILDI

İnşaatın başladığı, birinci derece doğal sit alanı statüsü kaldırılan 23 bin 178 metrekarelik alanda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2015 yılında “Parsel bazlı plan değişikliği” de yapıldı. Koruma statüsünün kaldırılmasının ardından Bakanlık bölgenin 1/1000 ve 1/5000’lik imar planlarında da değişikliğe giderek, bölgede 4 kata kadar yapılaşmaya izin verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesinin devre dışı bırakıldığı kararlarla, bölge özel eğitim tesisi alanı ilan edilirken, kamu yararı gerekçe gösterildi. Bölgenin birinci derece doğal sit alanı olarak gösterilmesinin mülkiyet hakkı açısından hak kaybı olduğu değerlendirmesi yapılırken, plan değişikliği yapılan parsellerin daha sonra AKP Eski İzmir İl Başkanı Rahmi Taştan’a ait olduğu ortaya çıktı. 

MAHKEME İPTAL ETTİ

Bakanlığın kararına 2016’da itiraz eden TMMOB’ye bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, bölgenin imar planlarında yapılan değişikliğin yasalara aykırı olduğunu belirtirken, mahkeme haziran 2016’da Bakanlığın kararını iptal etti. 

İnşaatın duyulması üzerine ŞPO İzmir Şubesi, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı yazdı ve söz konusu parsel ile ilgili İzmir 5. İdare Mahkemesince verilen kararla imar planlarının iptal edildiği belirtildi. Yazıda, söz konusu parsel üzerinde inşaat çalışmalarının başladığının tespit edildiği belirtilirken, parselde yapılan işlemin incelenerek, odaya bildirilmesi istendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise, konunun araştırılarak, odaya bildirileceğini söylemekle yetindi. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

İEÜ ek bina için ağaç kıyımı mı yapacak?

SONRAKİ HABER

Doğa için pedal çeviriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...