06 Ağustos 2012 04:13

‘2003 tezkeresi için ABD bizden baskı istedi’

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Silivri'deki Ergenekon davasında bugün de tanık olarak ifade verdi.Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun, irtica ile mücadelede iyi çalışamayacağı düşüncesiyle kendisini Genelkurmay Başkanı yapmayacağını s&oum

‘2003 tezkeresi için ABD bizden baskı istedi’
Paylaş

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Silivri'deki Ergenekon davasında bugün de tanık olarak ifade verdi.

Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun, irtica ile mücadelede iyi çalışamayacağı düşüncesiyle kendisini Genelkurmay Başkanı yapmayacağını söylediğini belirtti.

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 65'i tutuklu 273 sanıklı “Ergenekon’ davasının 214'üncü duruşması başladı.  

‘ABD BİZDEN SİYASİ BASKI YAPMAMIZI İSTEDİ’ Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Hakim Haşıloğlu'nun 2003 Irak Tezkeresi'yle ilgili bir sorusu üzerine ABD Dışleri Bakan Yardımıcısı Wolfowitr'in askerlerin hükümete baskı kurmasını istediğini söyledi. Özkök şunları ifade etti: ‘Evet hükümete baskı yapmamızı istiyordu. Hatta bir Amerikan gazetesi, ‘Amerika için daha çok Türkiye için daha az demokrasi' diye bir yazı yazdı. Ben tezkere konusundaki görüşümü Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a arz ettim. Ancak bu konuda bir baskı yapmam söz konusu olamazdı. Bu dönemden sonra benimle ilgili medyada birçok yazı çıktı. Genelkurmay Başkanı olana kadar tertemiz mazisi olan bir insan olarak birden bire her şey oldum. Bu dönemde sivil asker kimse bana istifa etmem için bir baskı yapmadı. Ama çıkan haberler nedeniyle 'istifaya mı zorlamak istiyorlar' diye düşündüm. Tabi o dönem aramızda görüş ayrılıkları vardı.’ ‘MUHTIRA SÖZÜNÜ AYTAÇ YALMAN İFADE ETTİ’ 2003 yılında kuvvet komutanlarıyla yapılan toplantıda "muhtıra" sözünün geçtiğini söyleyen Özkök, o komutanın ismini verdi. Dursun Çiçek'in Avukatı ve Kızı İrem Çiçek'in ‘Dün sorular üzerine toplantıda 'muhtıra' sözünün geçtiğini belirttiniz. Buradaki herkes zan altında kalıyor. Hangi toplantıda, kim tarafında söylendiğini açıklar mısınız?​’ şeklinde soruya, Özkök, ‘Ordu komutanlarının katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil, bir hareket tarzı olarak ifade edildi’ dedi.  

‘BALYOZ PLANI’NDA AMACIN DIŞINA ÇIKILDI’ Avukatların Balyoz Planı'yla ilgili soruları üzerine de Özkök, ‘Silahlı kuvvetlerde çeşitli durumlara ilişkin Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılan ve hükümet tarafından onaylanan milli strateji belgesinde, harp oyunları, plan seminerleri ve plan tatbikatları vardır. Genelkurmay, her iki yılda, 1. Ordu, 2. Ordu, 3. Ordu'ya hangi planların oynanacağını, seminerlerin yapılacağını, ne şekilde oynanacağını ve tarihleri bildirir. Bu, benden önce rutin olarak yayımlanmıştır. Uygulanması gerekir. Ben yoğunluğumdan katılamadım. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılmasını emrettim. Bu seminer icra edilmiş, fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış. Siyasi kişiler ve siyasi olaylar, gerçekmiş gibi oynanmış. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanı'na incelettim.’  

‘MUHTIRA VERMEYECEĞİM’ Mahkemenin Üye Hakimi Sedat Sami Haşıoğlu'nun günlürde yer alan ‘Ekonomi batarsa batsın. Vatan elden gidiyor’ şeklindeki sözlerin kim tarafından söylendiğini sorduğu, o kişinin salonda olup olmadığını sorması üzerine de Özkök, ‘O kişi burada değil.İrticanın arttığı yönünde iddialar vardı. Hükümete sert davranalım telkinleri vardı. Ben askerim. Hükümetle iyi geçinmek zorundayım. Yoksa ekonomi kötüye gider ülke bundan zarar görür dedim. O kişi de ekonomiden ziyade vatan önemlidir anlamında bunu söyledi. Ben de benim Cumhuriyetim derme çatma değil. Muhtıra vermeceğim' dedim" şeklinde konuştu.   (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlık gazetecileri yine sayamadı

SONRAKİ HABER

'Ramazan'da oruç tutmuyor musun, cehennem ateşi seni çağırıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa