06 Kasım 2017 09:55
Son Güncellenme Tarihi: 06 Kasım 2017 12:38

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna oldu

AKP, Melih Gökçek sonrası Ankara için yeni belediye başkanını Mustafa Tuna yaptı. CHP'li vekiller yaşananın bir seçim değil atama olduğunu vurguladı.

Paylaş

İstifa ettirilen Melih Gökçek'in yerine Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 

Melih Gökçek'in istifasının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın kim olacağına ilişkin Belediye Meclisi'nde yapılan seçimde, Mustafa Tuna 104 oy alarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi.  Seçimde, 29 boş oy kullanılırken, geçersiz oy sayısı ise 3 oldu.

MUSTAFA TUNA KİMDİR?

Mustafa Tuna
Mustafa Tuna Sinan Belediye Başkanıydı. 

Mustafa Tuna'nın Sincan Belediyesinin sitesinde yer alan özgeçmişi şöyle:

"1957 yılında Şarkışla'da doğdu. 1980 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden inşaat mühendisi olarak mezun oldu. 1982 yılında, İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden yüksek mühendis unvanı aldı.

1982-1983 yıllarında ABD'nde eğitim gördü. ‘Atıksu Arıtma Tesisleri Maliyet İndeksi ve Debi — Maliyet İlişkileri' konusundaki tez çalışmasını tamamlaması üzerine, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından 1995 yılında kendisine doktor yüksek mühendis unvanı verildi. 1998 yılında, Su Kirlenmesi ve Kontrolü Bilim Dalında Üniversitelerarası Kurul tarafından doçent unvanı verildi.

Özel sektördeki uygulama çalışmalarına paralel olarak, çevre teknolojisi, altyapı planlaması ve mühendislik ekonomisi alanlarında da akademik çalışmalarını sürdürdü. Ulusal ve uluslararası ölçekte çok sayıda bilimsel yayın yaptı. Uluslararası yayınlarından dolayı TÜBİTAK'dan yayın teşvik ödülü kazandı. Bir taraftan altyapı ve üstyapı uygulama projelerini gerçekleştirirken diğer taraftan akademik faaliyetlerini de sürdürdü ve çalışma konusuyla ilgili lisans üstü tezlere jüri üyesi olarak katıldı.

Science Citation Index'ce taranan hakemli dergilerde makalesi yayınlandı ve çok sayıda atıf yapıldı. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda seminer, konferans, sempozyum ve toplantıya katıldı.

İTÜ Mezunları Eğitim Vakfı'nın kurucu başkanı, İnşaat Mühendisleri Odası üyesi, Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi üyesi.

2002-2007 yılları arasında Ankara milletvekili olarak görev yaptı. Bu süreç içerisinde AGİTPA Türk Grubu üyeliğinde birçok uluslararası temaslarda bulundu.

29 Mart 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde Sincan belediye başkanlığına seçildi." (HABER MERKEZİ)


'SEÇİM DEĞİL, ATAMA'

Birkan BULUT
Ankara

CHP'nin aday göstermediği tek adaylı seçimle başkentin yeni belediye başkanını belirlendi. Süreci Evrensel'e değerlendiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bunun bir seçim değil atama olduğunu vurguladı. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de istifa sürecinde yaşanan pazarlıkların ortaya çıkması ve yaşanan yolsuzlukların yargıya taşınması gerektiğini ifade etti.

İstifası istenen belediye başkanlarından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in görevi bırakmasının ardından belediye meclisinde seçimler yapıldı. Büyükşehir Belediye Meclisinde AKP’nin 100, CHP’nin 21, MHP’nin 15, BBP’nin 1 üyesi ayrıca 3 bağımsız üye bulunuyor.

YETKİYİ TEK ADAMA VERDİLER, TASFİYE EDİLDİLER

Konuya ilişkin konuştuğumuz CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, belediye başkanlarının istifa ettirilmesi sürecinde demokrasinin hiçe sayıldığını ve bütün yetkilerin tek bir adama verildiğini söyledi. Özellikle referandumda canla başla çalışan belediye başkanlarının tasfiye edilmesinin ironik olduğuna dikkat çeken Emir, “İstifa ederken de referandumda çok çalıştık dediler. Tam da bu yüzden çünkü referandumla Türkiye tek bir kişinin aklına emanet edilmiş oldu” dedi. İstifa edenlerin yerine gelen belediye başkanları için seçim demenin doğru olmadığını ifade eden Emir, bunun bir atama olduğunu vurguladı. Yeni belediye başkanlarının tek özelliğinin Başbakan Binali Yıldırım gibi "düşük profilli olmak" olduğunu söyleyen Emir, atanan belediye başkanlarının en önemli özelliğinin de tek adama biat etmeleri olduğunu ifade etti. Emir, Cumhurbaşkanı'nın tasfiye ettiği belediye başkanlarıyla seçimler için önündeki engelleri kaldırmaya çalıştığını dile getirdi. Belediye seçimlerinde aday göstererek bu kirli sürece eklemlenmenin doğru olmadığını düşündüklerini belirten Emir, istifa eden belediye başkanlarının neden ve nasıl gittiğinin aydınlatılması gerektiğini söyledi.

KİMİN GELDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL, ZİHNİYET AYNI

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de “Gelen gideni aratır mı bunu önümüzdeki süreçte, pratikte göreceğiz. Melih Gökçek'in yerine gelecek kişinin ismi önemli değil. Gökçek'in istifa etmesinde yapılan gizli pazarlıkların önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü aynı kafa, aynı zihniyet Ankara'yı yönettiği sürece Ankaralılar için değişen bir şey olmayacaktır. Ankara bugüne kadar nasıl parsel parsel satıldı? Belediyede yolsuzluk yapıldıysa hangi hangi pazarlıklarla bunun üzeri örtüldü? Eğer belediye başkanlarının yaptığı bir hukuksuzluk varsa bunun yargıya taşınması gerekiyor” dedi. Belediye başkan seçimlerinde aday çıkarmamalarına ilişkin ise Hakverdi, belediye başkanlarının istifa ettirildiği hiçbir yerde aday çıkarmama yönünde bir parti kararları olduğunu söyledi. Gökçek'in son seçimi kazanmasında şaibeler olduğunu belirten Hakverdi, ancak seçimle gelenin seçimle gitmesi gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

AKKİM işçileri, direnişlerinin 100. gününde açıklama yaptı

SONRAKİ HABER

İzmir Büyükşehir'den atılan işçilerin adalet arayışı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...