Maden işçilerinin ocaktan çıkmama eylemi sona erdi

Zonguldak'ta TTK çalışanı 3 bin madencinin başlatmış oldukları ocaktan çıkmama eylemi 21 saat sonra sona erdi.

06 Kasım 2017 05:21
Son Güncellenme Tarihi: 06 Kasım 2017 14:10
Paylaş

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı maden ocaklarındaki eylem 21 saat sonra sona erdi. İşçiler madenlerden çıkmaya başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı maden ocaklarında çalışan işçiler dün sabah madenden çıkmama kararı aldılar. Torba Yasa’nın 58. maddesiyle TTK’nın özelleştirileceği iddialarına karşı çıkan yaklaşık 3 bin gece vardiyası işçisi işten çıkmama kararı almıştı. Eylem 21 saatte sona erdi. Ankara’da temaslarını sürdüren GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, maden işçilerine haberi vermek üzere Zonguldak’a hareket etti.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Ankara’da görüşmeler tamamlandı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Zonguldak’a yola çıktık. Ergün bey 06.00 itibariyle gelişmeleri açıklayacak” ifadelerine yer verdi.

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da TTK Üzülmez Müessesesi’ne gelerek işçilere son gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Mutlu, “Genel başkanımız ve Türk-İş başkanımızın sizlere selamlarını iletiyorum. Kendileri şu anda yoldalar. Allah nasip ederse saban 06.00’da sendikamız binasında bu şekilde kalabalık bir şekilde toplanıyoruz. Türk-İş Başkanımız basın açıklamasında detayları bizzat kendisi açıklayacak. Son günlerin ne kadar yoğun geçtiğini hep beraber biliyoruz ve yaşıyoruz. Geldiğimiz noktada masada çözemediğimiz sorunu sizler gördünüz ve artık mücadele sırasının sizlere geldiğini hissettiğinizde çok sağolunki duyarlı ve kararlı bir şekilde kendi aranızda almış olduğunuz bir kararla başlattığınız eylemi sendikamızın öncülüğünde bitirdiğiniz için öncelikle hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Yetkililer de bu sese duyarlılık gösterdikleri için hassasiyetle bu süreci sonuçlandırabilmek için verdikleri mücadeleden dolayı teşekkür ediyorum. Neticede biz duyuramadığımız sesi bir araya geldiğimizde daha gür bir sesle haykırdığınızda demek ki sesimiz duyuluyor. Bu manada gerçekten hem iş sağlığı, hem iş güvenliği kurallarını uygulayarak hem değişik provokasyonlara mahal vermediğiniz için hem de göstermiş olduğunuz kararlı, tutarlı ve duyarlı davranışlarınızdan dolayı hepinize bir kez daha teşekkür ediyorum. Sizleri sendika binanızda bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmelerin ardından Zonguldak'a geldi. GMİS önünde bekleyen maden işçilerine seslenen Türk-İş Genel Başkanı Atalay, iki bakanlığa torba yasa tasarısındaki 58'nci maddeyle ilgili maden işçisinin taleplerini ilettiklerini söyledi. 58'nci maddenin değiştirileceğini ifade eden Atalay şöyle dedi:

"Zor şartlarda 24 saat geçirdiniz. Bulunduğunuz yerlerin çok soğuk olduğunu biliyorum. Dün gece 2'ye kadar enerji ve çalışma bakanlığı açıktı. İki bakanlığın bu 58'nci madde ile ilgili bir sıkıntı olmamasını söylemesinde rağmen sizin ve bizim bir talebimiz vardı. Dedik ki 58'nci maddenin Türkiye taşkömürü kurumunun devlet eliyle işletilen sahaları hariç tutulacak. Sabaha karşı 3 buçukta bunu anlaştık. Perşembe günü meclis gündemine getirecekler. Bu iki kelimeyi ilave ettikten sonra bizim hiç problemiz kalmayacak. Burada bu bölgede emeği olan siyasilere basın mensuplarına iki bakanlığın bürokratlarına teşekkür ediyorum."

'TTK SAHALARIYLA İLGİLİ 58'NCİ MADDE KAPSAM DIŞINDA OLACAK'

Atalay, daha sonra sendikada gazetecilerin sorularını cevapladı. TTK'nın özelleşmeyeceğini bakanlıkların böyle bir çalışması olmadığını söyleyen Atalay, "Maden işçilerinin eyleminin ardından sendika başkanı Ankara'ya geldi ve enerji ve çalışma bakanlığı bürokratlarıyla görüştük. Bize, 'Siz nasıl rahatlarsınız? Ne istiyorsunuz? dediler. Biz torba yasadaki maddeye 'Türkiye taşkömürü kurumunun devlet eliyle işletilen sahaları hariç' diye bu iki kelimeyi koyun dedik. Tamam dediler. Yani TTK sahalarıyla ilgili 58'nci maddede kapsam dışında olacak. Onun için bir sıkıntımız yok. Özelleştirilmeyle ilgili bir tedirginliğimiz ve kaygımız yok. Böyle bir çalışma yok. Böyle bir şey olmaz. Ben buradayım. Böyle bir çalışma olursa milletten hemen sonra ben gelip kapatırım aşağıya kendimi, sonra siz beni çıkartamazsınız. İşin esprisi. Böyle bir çalışma, böyle bir problemde yok." diye konuştu.


'3 BİN İŞÇİ YER ALTINDA EYLEMDE'

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde yer altında ocaktan çıkmama eylemi yapan işçileri ziyaret etti. Mutlu, ocak çıkışında açıklama yapan Mutlu, TTK'ya bağlı müesseselerde 3 bine yakın maden işçisinin yer altında eylem yaptığını söyledi. Bazı ocaklarda gündüz vardiyasında çalışan işçilerin de ocağa inerek yer altındaki eyleme katıldığını ifade eden Mutlu, şöyle dedi:

"Yer altında yaklaşık 3 bine yakın maden işçisinin olduğunu düşünüyoruz. Çünkü gündüz vardiyasına giren işçiler de çıkmama kararı aldı. Her bölgede değil ama diğer bölgelerde arkadaşlarımız maalesef aşağıdalar. Biz arkadaşlarımızın günlerdir süren tartışmaları neticesinde gerginliklerinden kaynaklanan kendi hassasiyetlerinden kaynaklanan iş yerlerinin geleceği kaygısından dolayı yaptıkları bir eylem şeklidir. Onları iş sağlığı ve güvenliği konusunda dikkat etmeleri gerektiğini bölgemize, kurumumuza, ülkemize zarar gelmemesi için onları uyarmaya çalıştık. Arkadaşlarımızın da hassasiyet göstereceğine inanıyoruz. İşçilerimizi gerekli konularda uyardık. Durumları iyi. Kimsenin sağlığında bir şey yok. İnşallah sağlıklı şekilde bu süreç sonuçlanır."

KANDİLLİ'DE GÜNDÜZ VARDİYASI DA EYLEME KATILDI

Kandillili madenciler

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde, gece vardiyasında çalışan ve yerin 170 metre altındaki ocaktan çıkmayan işçilere, gündüz vardiyasındaki işçiler de yer altına inerek, destek verdi. Ocak önünde açıklama yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, işçilerin kendi inisiyatifleriyle eyleme başladığını belirterek, şöyle konuştu:

"Torba yasada 58'inci maddenin çıkış amacı, hepimizin bildiği üzere TTK uhdesinde bulunan maden ruhsatlarının bölünerek, mülkiyeti ile birlikte diğer müteşebbislere verilmesi olayı. Bir nevi özelleştirme. Madenci arkadaşlarla birlikte mücadele azmimizle bugün sabah iş yerine geldiğimizde, gece vardiyasındaki arkadaşlarımızın bu maddenin bu hafta içerisinde Meclis'e geleceğini, geç kalmak istemediklerini, bu saat itibariyle ocaktan çıkmadıklarını ifade ettiler. Bizler de kendilerine bu işi diyalog ile masa başında çözmek istediğimizi söyledik. Bugün, genel merkez önünde buluşacaktık. Çarşamba günü Meclis'te tüm muhalefet milletvekilleri ve Zonguldak'taki sivil toplum kuruluşlarıla birlikte bir basın açıklaması yapacağımızı duyurmuştuk.  Bu kararı cumartesi günü başkanlar kurulu toplantısında almıştık; fakat madenci arkadaşlarımız, daha önceki yasalarda olduğu gibi hükümetin bunu alelacele gecenin bir vakti geçirebileceği endişesi ile şu anda kendilerini yer altına kilitlediler. Şu anda, gece vardiyasında görev yapan 160 arkadaşımız, yer altında. Dışarıya çıkmadılar. Gündüz vardiyasındaki arkadaşlarımız da bekliyorlar. Yarısı da onlara destek vermek için yer altına ekmeklerini paylaşmak için indiler. Burada, sendika olarak arkadaşlarımızın aldığı kararın her zaman arkasındayız. Bu madde, Meclis'ten geri çekilinceye kadar arkadaşlarımız dışarıya çıkmayacaklarını ifade ediyorlar."

Özelleştirmenin Zonguldak'ın sonu olacağını savunan Eşitmez, "Bu madde, ölümlü iş kazalarını artıracak. 'Özel sektör' demek, 'ölüm' demek. O nedenle tüm madenciler olarak daha büyük kazalara meydan vermemeleri için bu maddenin bir an evvel geri çekilmesini talep ediyoruz" dedi.

Öte yandan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Kandilli Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Memiş Görmüş de eyleme ilişkin bilgi almak ve işçilerle görüşmek için işletmeye girdiler.

Ayrıca Jandarma ekipleri toplamda yaklaşık 400 madencinin eylemde olduğu kurumun kapısında barikat oluşturarak içeriye girişleri engelledi.

ÜZÜLMEZ'DE 250 İŞÇİ OCAKTAN ÇIKMIYOR

üzülmezli madenciler

GMİS Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir de Üzülmez Müessese Müdürlüğü'ne bağlı Asma-Dilaver işletmesinde, gece vardiyasında çalışan yaklaşık 250 işçinin ocaktan çıkmayarak, eylem yaptığını söyledi. İşçilerin kararlı olduğunu anlatan Demir, şunları söyledi:

"Torba yasadan kaynaklanan kısım kısım bölünerek, satılmasına tepki olarak arkadaşlarımızın böyle bir tepkisi var. Ülkenin şartlarına baktığımız zaman böyle bir şey yaşamak istemiyoruz; ama biz, uzlaşı içinde olmak istiyoruz. Eğer mevcudu koruyarak, iş yerimizin yaşatılması isteniyorsa acilen işçi alınması gerekir. Dolayısıyla kavgamız; işimizin, aşımızın, ekmeğimizin kavgası. Başka bir kavga yok. Mevcut şartlara baktığımız zaman da işyeri boşaltılmadan diğer işçi arkadaşlarımızın işe girmesi söz konusu değil. Burada, yer altında yaklaşık 250 madenci arkadaşımız var. Yer üstünde de yaklaşık 800 işçi arkadaşımız işe girmedi. Diğer müesseselerde de olduğunu duyduk. Maden işçisini belli bir zaman sonra durdurmakta bizler bile sıkıntı çekebiliriz. Biz, uzlaşı istiyoruz. Biz, işimizi yaşatmak istiyoruz. Başka bir amacımız yok."

AMASRA'DAKİ İŞÇİLER DE EYLEME DESTEK VERDİ

madende özelleştirme ölüm demektir

Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında, gece vardiyasında çalışan işçiler de ocaktan çıkmayarak, eyleme destek verdi. Madenciler, yerin 200 metre altında slogan atarken, kurumun özelliştirilmesinin önünü açan madde geri çekilene kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

EYLEMDE 12 SAAT GERİDE KALDI

Madenci direnişi

Maden işçilerinin Torba Yasa tasarısına tepki için başlattıkları 'Maden ocağından çıkmama' eylemi 12 saati geride bıraktı. Gece vardiyasında çalışan madencilerin başlattığı eyleme, bazı ocaklarda gündüz vardiyasında çalışan işçiler de yer altına inerek destek verdi. Bazı ocaklarda ise gündüz çalışan madenciler yer üstünde bekledi. Madende bulunan işçilere yiyecek, içecek ve battaniye gönderildi.

GMİS Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir, yer üstünde bekleyen işçilere hitaben yaptığı konuşmada GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci'nin Ankara'ya giderek Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüştüğünü söyledi. İki başkanın görüşmenin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile görüşmek için randevu talep ettiğini anlatan Demir, "Eylemimiz kararlılıkla devam ediyor. Sabırla çıkacak sonucu bekleyeceğiz. Direne direne kazanacağız" dedi.

Akşam saatlerinde Üzülmez maden ocağı önünde bekleyen bir işçi baygınlık geçirdi. Ambulansla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırılan işçinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

BARTIN VALİLİĞİ İŞÇİLERİN MADENE İNMESİNİ ENGELLEDİ

TTK'da çalışan maden işçilerinin ocaktan çıkmama eylemi sürüyor. Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan TTK Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece 24.00-08.00, 08.0016.00 vardiyalarında çalışan toplam 237 işçi eyleme katıldı. Yerin 250 metre altında eylemlerini sürdüren madencilerden 2'si, akşam saatlerinde rahatsızlanmaları üzerine ocaktan çıkarıldı. İşçiler, işyeri hekimi tarafından tedavi edildi.

Bu arada Bartın Valiliği kararıyla, 16.00-24.00 vardiyası için ocağa gelen işçilerin yer altına inerek eyleme katılmalarına, 'güvenlik' gerekçesiyle izin verilmedi. Polis ekipleri maden ocağı önünde önlem aldı.

Ocağa inmelerine izin verilmemelerine tepki gösteren işçiler, 'Madenci feneri sönmeyecek', 'Madenler halkındır satılamaz' sloganları attı. GMİS Amasra Şube Sekreteri İbrahim Çakır, 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilerin Valilik ve kaymakamlık kararıyla ocağa alınmadığını belirterek, "Sağlık durumları konusunda sıkıntı olan 2 arkadaşımız iş yeri hekimimizin kararıyla eyleme devam edemedi. Onlar dışarıya çıktı. Ayrıca genel merkez yöneticilerimiz Ankara’da görüşmeler yapıyor. Biz sendika olarak 2 kez ocağa indik" diye konuştu. 
 

EMEP’TEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

EMEK Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, başta Zonguldaklılar olmak üzere tüm sendikaları, işçi ve emekçileri madencilerin mücadelesine destek vermeye çağırdı. Madencilerin özelleştirmeye karşı verdiği mücadelenin, aynı zamanda son yıllarda artan iş cinayetlerine karşı bir mücadele de olduğuna dikkat çeken Türeli, “Sermayenin bir dediğini iki yapmayan hükümet, TTK ve TKİ’yi bağlı madenleri de maden patronlarına peşkeş çekmek istiyor. Özelleştirmeyle patronlar kârına kâr katarken,  madencilere ise Soma ve Ermenek’te olduğu hiçbir hak olmaksızın ölümüne çalışma getirmektedir” dedi. Türeli, madencilerin direnişinin yanında olduklarını dile getirdi.

GIDA-İŞ: MADEN İŞÇİSİNİN YANINDAYIZ!

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası yaptığı yazılı açıklamayla “Tüm işçileri, sendikaları, meslek örgütlerini, emekten yana siyasi partileri ve Türkiye halkını maden işçilerine omuz vermeye çağırıyoruz. Direnişçi maden işçileri yalnız değildir” dedi.

Hükümetin, son 15 senede Cumhuriyet tarihinin en çok özelleştirmesini hayata geçirdiği ifade edilen açıklamada, “Onlarca kamu kuruluşu, yabancı ve yerli sermayenin talanına açıldı. Yine en son TEKEL işçileri, özelleştirmenin çalışma hayatında yarattığı olumsuzlukları en ağır şekliyle yaşadı. Özelleştirme demek, emekçilerin yaratmış olduğu birikimlerin, doğrudan sermayeye aktarılmasıdır. Maden sahalarının özelleştirilmesinin acı örneklerini ise iş cinayetleri ve işçi katliamları ile yaşıyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamlarından olan Soma Katliamı, özelleştirmenin faturası olarak çıktı. Yine geçtiğimiz haftalarda Şırnak’ta 8 maden işçisinin iş cinayetinde hayatını kaybetmesi özelleştirmenin bir sonucudur. Özelleştirme; işsizliğin, kayıt dışı çalışmanın, yoksulluğun, sendikasızlığın, taşeronlaştırmanın, ağır ve esnek çalışma koşullarının önünü açmaktır. Kısacası özelleştirme, işçi sınıfı ve emekçiler için ölüm ve kölelik düzenidir” denildi.

Açıklamada şu çağrı yapıldı: “Yerin altında bin maden işçisinin ölüm ve kölelik düzenine karşı vermiş olduğu onurlu mücadele, Türkiye işçi sınıfının mücadelesi ve direnişidir. Tüm işçileri, sendikaları, meslek örgütlerini, emekten yana siyasi partileri ve Türkiye halkını maden işçilerine omuz vermeye çağırıyoruz. Direnişçi maden işçileri yalnız değildir!” 

CHP’Lİ VEKİLDEN DESTEK ZİYARETİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğünü ziyaret ederek yer altında eylem yapan işçilere destek verdi. Yasanın parlamentodan geçmemesi için direneceklerini dile getiren Demirtaş, “Buradan Enerji Bakanına tekrar sesleniyorum; Zonguldaklı’yı aç ve işsiz bırakacak davranışlardan, TTK’nin özelleştirilmesinden kaçının.”

MHP İl Başkanı Hamdi Ayan da madencilerin eyleminin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, hükümete özelleştirmenin önünü açan maddeyi torba yasa tasarısından çıkarma çağrısı yaptı. 
 

NE OLMUŞTU?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısının, "TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir" şeklindeki 58'inci maddesi, Zonguldak'ta madenciler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. 

Genel Maden İşçileri Sedikası (GMİS), geçtiğimiz cuma günü binlerce madenci ile birlikte, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan tasarıya tepki göstermişti. 

GMİS, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile yaptığı görüşmeden istenilen sonucu alamamıştı. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Bakan Sarıeroğlu, GMİS heyetiyle sadece işçilerin durumuyla ilgili görüşme yaptı. Madenlerin özelleşmesinin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının alanı olduğunu belirten Çalışma Bakanı Sarıeroğlu'nun Enerji Bakanlığıyla temas kurduğu öğrenildi. Her iki bakanlıktan da gerekli açıklamaların yapılması bekleniyor. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 6 Kasım 2017 Pazartesi

SONRAKİ HABER

NBA'de gecenin sonuçları: Harden’dan Jazz’a 56 sayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa