06 Kasım 2017 05:01

Kızıl sincapları evlerine döndürme projesi başarılı oldu

İskoçya'nın kuzeyindeki doğal yaşam alanlarını kaybeden kızıl sincapların yeniden evlerine dönmesi için başlatılan proje başarıyla devam ediyor.

Paylaş

Kızıl sincaplar, doğal yaşam alanları olan Kuzey İskoçya ormanlarına geri döndürüldü. Kızıl sincapların geçtiğimiz yıl kuzeybatı İskoçya’ya yerleştirildikten sonra nüfuslarını hızla artırdığı bildirildi.

Kızıl sincaplar, ormanlık alanların azalması, hastalık ve bölgeye sonradan yerleştirilen gri sincaplarla girdiği rekabet sonucu yalnızca küçük bir bölgeye sıkışmak zorunda kalmıştı.

Ancak projeyi yürüten Trees for Life(Yaşam için Ağaçlar) organizasyonu, kızıl sincapların yeniden hızla yaygınlaşacağına inanıyor.

KIZIL SİNCAPLAR YAYILIYOR

Trees for Life yöneticisi Becky Priestley, konuya dair yaptığı açıklamada “İlk işaretler bunun gerçek bir başarı hikayesi olabileceğini gösteriyor. Sincap nüfusu sadece yeni evlerinde büyümekle kalmıyor aynı zamanda başka bölgelere de yayılıyor. Sincapların 15 km’lik bir alanda görüldüğü tespit edildi” dedi.

Kızıl sincapları, bölgeye yeniden yerleştirme çalışmaları 2016 ilkbaharında başlamış, Inverness ve Moray’dan 33 sincap, Wester Ross’taki Shieldaig’e, 22 sincap Beinn Eighe ulusal doğa koruma alanı yakınlarındaki Coulin’e, 30 sincapsa Plockton’a bırakılmıştı.

NÜFUSLARI NEDEN AZALDI?

Hem et hem de otla beslenen hepçil kızıl sincapların nüfusu son dönemde oldukça azaldı. 2007’de Birleşik Krallık’taki kızıl sincap nüfusunun 25 bine kadar düştüğü açıklanmıştı. Bir zamanlar bu rakam 3.5 milyondu. Kızıl sincap nüfusundaki büyük azalmada en büyük faktörün gri sincaplarla girilen rekabet olduğu belirtiliyor. Kızıl kuzenlerine göre daha iştahlı olan gri sincaplar, ormandaki potansiyel sincap gıdalarının çoğunluğunu tüketiyor. Ayrıca kızıl sincapların gri sincaplara göre virüslere karşı daha savunmasız olduğu belirtiliyor. Virüs kapan kızıl sincapların, grilere göre 25 kat daha hızlı öldüğü tespit edildi.

Gri sincaplar, İngiltere’ye ilk olarak 1876’da Kuzey Amerika’dan getirilmişti. Grilerin kızılların üzerindeki etkisinin farkına varıldığında ise tarih 1930’du ve artık kızıllar için çok geçti. Sayıları hızla azalan kızıl sincapların bu yeni projeyle yeniden nüfuslarını artırması umuluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Paradise Papers: Zenginler nasıl daha da zenginleşti?

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 6 Kasım 2017 Pazartesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...