05 Kasım 2017 11:57

Vicdan ve Adalet Nöbeti Şırnak'ta ölen işçilere adandı

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 'Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 66’ncısını Şırnak’taki göçükte ve Endonezya’daki patlamada ölen işçilere adadı.

Paylaş

İstanbul'da Adalet Arayan İşçi Aileleri, “Vicdan ve Adalet Nöbeti”nin 66’ncısını Şırnak’taki göçükte ve Endonezya’daki havai fişek fabrikası patlamasında yaşamını yitiren işçilere adadı.
 
Adalet Arayan İşçi Aileleri, her ayın ilk Pazar günü düzenledikleri “Vicdan ve Adalet Nöbeti”nin 66’ncısını Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdi. Eylemde, aileler iş cinayetinde yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını yere sererek,  “İş cinayetleri davalarında cezasızlık kader olmasın. İş cinayetlerini durdurmak için sürdürülen adalet mücadelelerine destek verin” yazılı pankartları açtı. Eylemde, “28 Nisan iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilsin”, “Vicdan ve adalet nöbeti tutuyoruz” ve “Kader değil, cinayet” yazılı dövizler de taşındı.

‘İLK 9 AYDA BİN 485 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ’

Açıklamayı, Davutpaşa patlamasında yaşamını yitiren Gülhan Çabuk’un eşi İdris Çabuk yaptı. Çabuk, adalet arayan işçi aileleri olarak  başka iş cinayetlerinin olmaması ve bütün sorumluların etkin bir biçimde yargılanması için nöbeti başlattıklarını hatırlattı. Çabuk, iş cinayetlerine ilişkin şu verileri paylaştı: “2015'te en az bin 703, 2016'da en az bin 924, İşçi Sağlı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) açıkladığına göre,  2017'nin ilk 9 ayında en az bin 485 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği acı gerçeklik eşliğinde vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkes ‘bu vahşeti’ anlayarak  davranmalı.”

Bu verilere, meslek hastalığına yakalanarak yaşamını kaybeden işçilerin dahil olmadığı bilgisini paylaşan Çabuk, bu ayki eylemlerini geçtiğimiz günlerde Şırnak’taki göçükte ve Endonezya’daki havai fişek fabrikası patlamasında yaşamını yitiren işçilere adadıklarını söyledi.

KAMPANYAYA ÇAĞRI

Şırnak ve Endonezya’da meydana gelen iş cinayetlerini de anlatan Çabuk,  dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için devam eden imza kampanyasına destek çağrısında bulundu.
 
Bu ayki eylemde “BEDAŞ-Erkan Keleş Davası'ndaki cezasızlık”, “ Gemlik Gübre Fabrikası-Uğur Çavdar Davası”, “Soma Katliamı Davası'ndaki tahliyeler”  konuşuldu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Belçika'daki Katalan lider ve 4 bakanı serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Mersin'de araçlar sele kapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...