05 Kasım 2017 10:42

Neo-faşistler, Roma’da yürüyüş düzenledi

Mussoloni'nin Roma yürüyüşünün yıl dönümü için izin alamayan İtalya'daki aşırı sağcılar Roma'da yürüyüş düzenledi.

Paylaş

İtalya’da faşistler, Faşist lider Benito Mussolini’nin Roma Yürüyüşü’nün 95’inci yıldönümü nedeniyle yürüyüş izni alamayınca hükümet karşıtı bir eylem düzenledi.

Neo-faşist parti Forza Nuova (Yeni Güç), Benito Mussolini'nin, mevcut siyasi ve sosyal kaos ortamını fırsat bilerek Kara Gömlekli binlerce milisle birlikte 28 Ekim 1922’de Napoli’den başladığı ve Roma’da son bulan yürüyüşünü anmak istiyordu.

Ancak İçişleri Bakanlığı, Mussolini’yi iktidara taşıyan bu yürüyüşü anma girişimine, mevcut yasalarda faşizmi övmek suç sayıldığından izin vermedi.

Neo-faşistler bunun üzerine, "Her şey vatan için" temalı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eylem, İtalya’nın Milli Birlik Günü’ne denk getirildi.

MÜSLAMAN KARŞITI SLOGANLAR ATILDI

İtalya’nın birçok kentinden gelen Forza Nuova üyesi yaklaşık 2 bin kişi, Roma’da Mussolini'nin kurduğu EUR semtindeki Mustafa Kemal Atatürk Bulvarı’nda toplandı.

Hükümetin göçmen politikasını, artan işsizliği ve “yasaklayıcı” tutumunu protesto eden göstericiler, siyasi iklimin değişmesi gerektiğini savundu.

Forza Nuova lideri Roberto Fiore, “72 yıldır (Mussolini’nin ölümünden bu yana) iktidara hasretiz. Vatanımızı mahvetmek isteyenlere karşı olduğumuzu göstermek için buradayız” dedi.     

Yabancı düşmanı göstericiler "Hristiyan Avrupa, Müslümanlar dışarı", “Bu ülkede camiler istemiyoruz” dedi ve bu ülkede doğan çocuklara vatandaşlık hakkı verilmesini öngören yasa tasarısı (Ius Soli) aleyhinde sloganlar attı. Tasarıda, İtalya’ya 12 yaşından önce giriş yapmış göçmen çocuklara da vatandaşlık hakkı veriliyor.

Yürüyüş, “yatay Kolezyum” olarak da anılan, Mussolini döneminde inşa edilen İtalya Medeniyet Binası’nda son buldu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kerkük'te çifte saldırı: 5 ölü, 7 yaralı

SONRAKİ HABER

Belçika'daki Katalan lider ve 4 bakanı serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...