05 Kasım 2017 01:19

‘Önce insan, kalite ve güven’ çalışanlar için geçerli değil

Bursa'dan bir kadın işçi, İsra Marketler Zincirindeki çalışma koşullarını yazdı.

Paylaş

Bir kadın işçi 
Bursa

Beş yıldır çalıştığım firmanın bizi taşeron bir firmaya geçirme teklifini kabul etmediğimiz için bir grup arkadaşımla birlikte haklarımız verilerek işten çıkartıldık. Üç ay işsiz kaldıktan sonra iş aramaya başladım. Bursa’da parkende satış yapan İsra Market’e işçi alınacağını öğrendim. Marketle ilgili bir araştırma sırasında firmanın vizyonumuz, misyonumuz yazan bölümünü okudum ve buraya işe girmek için müracaat ettim. Form doldurmak için gittiğim ofiste firmanın 2000 yılında açılmış olduğunu, Bursa’da 11 şubesi bulunduğunu, bir mağazada 40 elaman çalıştığını, asgari ücret ve ek olarak 400 TL yol ve 150 TL yemek fişi verildiğini öğrendim.

8 SAAT DARACIK YERDE AYAKTA ÇALIŞMAK

Ben de kasiyer olarak işe girmek istediğimi ve ayakta çalışamayacağımı bildirdim ve işe alındım. Daha işe girdiğim ilk gün kasiyerlerin küçücük bir alanda 8 saat ayakta durduklarını öğrendim. 2 vardiya olan markette saat 14.00’te işbaşı yapıp saat 23’00’e kadar devam eden mesaide 15.30’da 15 dakika yemeğe çıkılıyor ve 23.00’e kadar aralıksız ayakta, küçücük bir alanda çalışmaya devam ediyorsun.

Temizlik malzemesi ve kağıt peçete satmamıza rağmen tuvaletlerde tuvalet kâğıdı bulamıyorsun, kapılarda dini kurallar ve İslami yaşam şartları yazıyor ama hijyen sıfır.

SESSİZ KALDIĞIMIZ SÜRECE...

Mağazanın ön kısmı bakımlı, gösterişli, arka kısım ise oldukça bakımsız. Bu firmalar denetlenmiyor mu? Yalnızca 1 ay çalışabildiğim İsra Market’te boyun, bel, bacak ve mide ağrılarım dayanılmaz bir hal alınca işten ayrıldım.

Orada çalışanlarla bu sorunları konuştuğumda daha önce kasiyerlerin oturarak çalıştığını ve bu düzenlemenin yeni olduğunu söylüyorlar. Fakat buranın fiziki koşullarının çalışanlar için oldukça olumsuzluklarla dolu olduğunu yaşayarak görüyorsun. Bu sorunları konuşmak istediğimde ise, çalışan arkadaşlar bu sorunlara sessiz kalıyorlar.

Biz bu çalışma koşullarına sessiz kaldığımız oranda bölgenin lideri olmayı hedefleyen İsra Marketler zinciri 12. marketi de yakında açar. Bunun benzeri olan BİM, A101, Seyhan gibi marketlerde de maalesef kasiyerler hep ayakta çalışıyor bu da çok ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

ÖNCEKİ HABER

Telomer tedavisi ile kanserin tehlikeli ilişkisi

SONRAKİ HABER

Ekim Devrimi’yle eşit kadınlara...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa