04 Kasım 2017 19:44

Suudi Arabistan’da Prens Selman’ı güçlendirme operasyonu

Suudi Arabistan'da yolsuzlukla mücadele komisyonu, aralarında 11 prens, 4 bakan ve onlarca eski bakanın da olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Paylaş

Suudi Arabistan’daki bir başka önemli gelişme ise eski bakan ve kraliyet mensuplarının gözaltına alındığı operasyon oldu. Cumartesi kurulan “Yolsuzlukla Mücadele Komitesi”, kurulur kurulmaz aralarında 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakanın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında merhum Kral Abdullah’ın oğlu Suudi Ulusal Muhafızları Bakanı Prens Miteb bin Abdullah ve Donanma Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed Al-Sultan’ın da var. Miteb bin Abdullah bir zamanlar tahta aday isimler arasında görülüyordu.

Yolsuzluk Komitesi’nin başında ülkenin tartışmalı Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bulunuyor. Veliaht olan amcasının yerine geçerek dikkatleri çeken Prens Muhammed’in bu hamleyle iktidarı kendi elinde merkezileştirmeyi hedeflediği belirtiliyor. Son operasyonla Selman, ülkedeki tüm silahlı güçlerin kontrolünü de ele geçirmiş oldu.

ZENGİN İŞ ADAMLARI DA GÖZALTINDA

Reuters haber ajansına konuşan ve ismi açıklanmayan iki Suudi yetkili, ülkenin önde gelen işadamlarından Prens el Velid bin Talal’in gözaltına alınanlar arasında bulunduğunu belirtti. Bin Talal dünyanın en zenginler listesinde 50’nci sırada.

Prens Muhammed geçen haftaki konuşmasında Suudi Arabistan’a “Ilımlı İslam’ı geri getireceğini, ülkedeki radikalliğin kalıntılarını çok yakında süpüreceği”ni söylemişti. Ancak operasyonların liberal bir reformdan çok bir iktidar projesi olduğu görülüyor.

‘DIŞ VE İÇ POLİTİKAYLA UYUMLU’

Operasyon iki ay önce veliaht olduğu ilan edilen Prens Muhammed’in, Kraliyet ailesinin farklı kollarının yönetiminde olan güvenlik kurumlarını kontrol altına alma planının da bir parçası olarak nitelendiriyor.

El Cezire’ye konuşan Londra Ekonomi Okulu’ndan (LSE) Ian Black, “Muhammed haziran ayında veliaht prens olduğundan bu yana birçok değişiklikler yapıldı” diyerek Vizyon 2030 isimli ekonomik planının da bu “Hırslı Suudi planı”nın bir parçası olduğuna dikkat çekti.
Rice Üniversitesi’nden Kristian Ulrichsen ise “Tutuklamaların modern Suudi tarihinde benzeri görülmemiş genişlikte ve boyutta” olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz Eylül ayında da aralarında din adamlarının bulunduğu 20 kişi tutuklanmıştı.  

Middle East Eye’a göre tutuklamalar Prens Muhammed’in, Katar krizinde kendini gösteren saldırgan dış politikasıyla ve devlet kurumlarının özelleştirilmesi, devlet yardımlarının kesilmesini içeren iç politikasıyla uyumlu.

İç politikada elini güçlendiren Prens Selman, İran hedefli dış politikasında da daha rahat hareket edebilecek. (DIŞ HABERLER)


YEMEN'DEN ATILAN FÜZE ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Öte yandan akşam saatlerinde Yemen'den atılan bir balistik füze hava savunma sistemleri ile etkisiz hale getirildi.

Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a Türkiye saati ile 20.00 sıralarında balistik füze saldırısı gerçekleştirildi. Füzenin Suudi Arabistan füze savunma sistemleri ile Riyad kenti yakınlarında havada etkisiz hale getirildiği bildirildi. Füzenin imhası sırasında meydana gelen patlama, Riyad'ın bir bölümünden de duyuldu. Patlamının şiddetini hissedenler deprem olduğunu sandı. Halk büyük panik yaşadı.

SALDIRIYI SUUDİ ARABİSTAN HAVA KUVVETLERİ DUYURDU

Kısa süre sonra Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada Yemen'den, Riyad'a yönelik füze saldırısının gerçekleştirildiği bildirildi. Riyad'ın kuzey doğu bölgesine gerçekleştirilen saldırının, hava savunma sistemleri ile etkisiz hale getirildığı ifade edildi.

TÜRKİYE FÜZE SALDIRISINI KINADI

Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a yapılan füze saldırısını kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumartesi günü akşam saatlerinde Yemen'deki Huti milislerince Riyad'a yapılan füze saldırısı kınandı. Açıklama şu şekilde:
“Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın dün akşam (4 Kasım) Yemen'deki Huti milislerince balistik füze saldırısıyla hedef alınmasını kınıyor, saldırının Suudi güvenlik güçleri tarafından engellenmiş olmasından ve herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamış olmasından memnuniyet duyuyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da inşaatta göçük: 5 yaralı

SONRAKİ HABER

36. İstanbul Kitap Fuarı'nda ‘Ekim Devrimi’ tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...