04 Kasım 2017 18:24

Avrupa’da genç işsizlik ortalamanın iki katı

AB ülkelerinde yoksulluk son yıllarda artarken 25 yaş altı gençler arasındaki işsizlik de genel işsizlik ortalamasının iki katına çıkmış durumda.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde son yıllarda artan yoksullukla birlikte gençler arasındaki işsizlik de dikkat çekiyor. 25 yaş altı gençler arasında işsizlik genel işsizlik ortalamasının iki katı.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) tarafından açıklanan raporda, gençler arasındaki işsizlik oransal olarak her ne kadar düşmüş gibi görünse de gerçekte doğum oranlarının yüksek olduğu 1990’lı yıllardan doğanların çalışmaya başladığı, dolayısıyla rakamsal olarak işsiz kalanların daha fazla olduğu ifade edildi. Araştırmaya göre AB genelinde 15-24 yaşları arasında olup da çalışan gençlerin oranı 2007/2008 krizi döneminde yüzde 41’e düştü ve 2012’den bu yana sabit olarak kalmaya devam ediyor.

Çalışma oranı 25-74 yaşları arasındakiler arasında ise yüzde 65.

YUNANİSTAN, İSPANYA VE İTALYA EN BAŞTA

Tek tek ülkelere bakıldığında, gençler arasında işsizliğin en yüksek olduğu ülkelerin başında yüzde 43.8 ile Yunanistan, yüzde 39.5 ile İspanya ve yüzde 34.2 ile İtalya başı çekiyor. Yunanistan ve İspanya’da gençler arasındaki işsizlik özellikle kriz yıllarında yüzde 60 düzeyindeydi.

Kriz yıllarından bugüne genel olarak AB’de gençler arasında işsizlik oranı yüzde 23.5’ten yüzde 16.9’a düşmekle birlikte güvencesiz işlerde çalışma, geçici işler halen yaygın durumda.

Araştırmaya göre, AB’de 15-24 yaşları arasındaki her altı gençten birisi işsiz. Gençler arasında işsizliğin yetişkinlere göre iki buçuk kat daha fazla olduğunu tespit eden DIW, AB tarafından bir süre önce gençler arasındaki işsizlikle mücadele adına alınan kararların da hayat bulmadığına işaret edildi.

YARATILAN İŞLER GÜVENCESİZ VE KISA SÜRELİ

Araştırmayı hazırlayanlar arasında yer alan Karl Brenke, yaratılan istihdamın yüzde 90’ında ise işyerlerinin süreli anlaşmalarla gençleri işe aldığını ve bu işlerin büyük bir bölümünün kısa süreli ve yarım gün olduğunu ifade etti. Gençlerin başladığı işlerin yüzde 40’ı bu şekilde. Araştırmaya göre özellikle Almanya, Fransa ve İtalya’da gençler bu türden yarı zamanlı, süreli anlaşmalı işlerde çalışıyor.

Brenke’nin verdiği bilgiye göre demografik gelişmelerden ötürü AB genelinde dört yıl öncesinde göre 1.9 milyon daha az genç var. Bu aynı zamanda çalışabilir genç sayısının azalması anlamına geliyor.

İŞ YERİNE ÜNİVERSİTE

Araştırmaya göre son yıllarda gençlerin işsiz kalmamak için üniversiteye kayıt yaptırdığı, daha sonra iş pazarında göründüğü kaydedildi. Bu durum özellikle Almanya ve krizin olduğu ülkelerde açık olarak görülüyor. Brenke yaptığı açıklamada iş piyasasındaki kötü durumun gençleri çalışma yerine üniversiteye kayıt yapmaya yönlendirdiğine işaret etti.

ÖNCEKİ HABER

Gezici Festival 23’üncü kez yola çıkmaya hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Siemens’te binlerce işçinin işi tehlikede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...