04 Kasım 2017 09:16

36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı başladı

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, Büyükçekmece'deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 36. kez kapılarını açtı.

Paylaş

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 36. kez kapılarını açtı. Onur Konuğu ülkenin Kore, onur yazarı Ayla Kutlu’nun olduğu, yurt içi ve yurt dışından 820 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuara ilk günden okurlar yoğun ilgi gösterdi. TÜYAP 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Başkanı Kenan Kocatürk: “Bütün dünyada olduğu gibi düşünce ve ifade özgürlüğü çok önemlidir. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bazı yazar ve yayıncı arkadaşlarımız hapiste onların tutuksuz ve adil yargılanmasını talep ediyoruz” dedi. 

36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Ayla Kutlu ise: “İyi Varsın Edebiyat ben de senin sayende varım” diyerek açılışı gerçekleştirdi.

Açılış törenine TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, TYB Başkanı Kenan Kocatürk, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, TÜYAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Ayla Kutlu, Kore Yayıncılar Birliği Başkanı Yoon Cholho,  İstanbul Valisi Vasip Şahin ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş katıldı.

‘DİLERİZ Kİ ZEYTİN AĞAÇLARIMIZA KIYILMAZ’

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu açılış konuşmasında: “Böyle bir fuarı hayata geçirdiğimiz için çok mutluyuz. Fuara 820 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı. Fuar sürecinde 295 sanat ve edebiyat etkinlikleri var. Yüzlerce yazar okurlarıyla buluşacak. Istanbul Kitap Fuarı 5 yıldır ziyaretçi sayısı açısından dünyanın sayılı fuarları arasına girdi.  Okur fuarları arasında Avrupa’nın ziyaretçi sayısı açısından en büyük fuarı. Türkiye yayıncılık sektöründe de ilk sıralarda. Bu yıl fuarının ana başlığı ‘İyi ki Varsın Edebiyat’’ çok anlamlı bir başlık. Zaman zaman ülkemiz sıkıntılı dönemlerden geçiyor. Edebiyat sıkıntılı dönemlerde kaçtığını bir alan. Afişimizde bir zeytin ağacı yer alıyor. Zeytin ağacının temel özelliği ölümsüz bir ağaç olması. Ranta ve imara açmak için zeytin ağaçları kesilmezse ölümsüz ve verimli ağaçlar. Dileriz ki zeytin ağaçlarımıza kıyılmaz” dedi.

‘ARKADAŞLARIMIZIN ADİL YARGILANMASINI İSTİYORUZ’

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, “Bizde Uluslararası yayıncılar birliğinin verilerine göre 11. sıradayız. Bu sıramızı korumayı istiyoruz.  Bilindiği gibi Türkiye de yayıncılık sektörü eğitim yayıncılığı üzerine. Eğitim yayıncılığı içerisinde yardımcı ders kitapları, kaynak kitapları ve ders kitapları üretiyoruz. Yüzde 50’lik eğitim yayıncılığının yüzde 35’ni TEOG sınavlarına geri kalan da LYS sınavına ait. Bütün dünyada olduğu gibi sınav yayıncılığı yapılıyor. TEOG’un kaldırılması ve LYS, LGS değişmesi ile birlikte kitapların belirsizliğini koruyor. Eğer buna çözüm bulunmazsa 11’inci sıramızı koruyamayacağız. Biz daha ileriye gitmek isterken daha geriye gitmek istemiyoruz” diye konuştu. Kocatürk şöyle devam etti: “Bütün dünyada olduğu gibi düşünce ve ifade özgürlüğü çok önemlidir. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bazı yazar ve yayıncı arkadaşlarımız hapiste onların tutuksuz ve adil yargılanmasını talep ediyoruz.”

‘KALICI BİR İZ BIRAKTIK’

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan:  “Nice siyasal darbeler olmuştur, nice zorluklar olmuştur. Bu zor dönemlerde kitapla kültürle direnilmiştir. Bu fuarların en önemlisi yeni yazarlar tanımak, yazarlarla iletişime geçmektir. Bu fuarın başka bir özelliği de sanat fuarı olması. Ziyaret edenler sadece ustaların eserlerini değil genç kulaklarında eserlerini de görecek” dedi.

TÜYAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı  Bülent Ünal ise “36 yıl gelişerek yeni nesillere aktarılması çok önemli. 3 nesiller artık fuarı geziyor. İyi şeyler yapmaya çalıştık. Kalıcı bir iz bıraktık” açıklamasında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı görüştü

SONRAKİ HABER

'Çekirdek Çitleyen Eşek'in kulaklarını kopardılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...