04 Kasım 2017 05:49

Mahkeme Selahattin Demirtaş için Bakanlıktan ‘olur’ istedi

Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi Adalet Bakanlığı'ndan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın duruşmada hazır edilmesine ilişkin 'olur' istedi.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, 24 Kasım’da Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmasında hazır edilmesi talebine ilişkin mahkemenin Adalet Bakanlığı'ndan olur istediği ortaya çıktı. Temmuz ayında görülen ve öncesinde "hazır edilmesi" yönünde karar alınan duruşmaya Demirtaş, zorla kelepçe takılmak istendiği için katılmamış, duruşma Demirtaş olmadan görülerek, 24 Kasım'a ertelenmişti. 
 
Yeniden duruşmada hazır edilmek için avukatları aracılığıyla mahkemeye başvuran Demirtaş'ın bu talebine ilişkin mahkeme, Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü'ne yazı yazdı. İnfaz Kurumu Müdürlüğü ise cezaevinin bağlı bulunduğu Özel Tip Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığı'nca bu talebin yerine getirilmesinin "risk" oluşturacağını mahkemeye bildirdi. Cezaevi yönetimi, mahkemeye gönderdiği yazıda Bölük Komutanlığı'nın konuya ilişkin verdiği yanıtı gerekçe göstererek, talebin yerine getirilemeyeceğini kaydetti.

GEREKÇE 'GÜVENLİK RİSKİ'

Demirtaş'ın dosyasına da giren yazıda "Kurumumuzda tutuklu olarak bulunan Selahattin Demirtaş'ın 24/11/2017 günü saat 10.00'da mahkeme duruşma salonunda hazır edilmesi istenilmiş olup, Edirne Özel Tip Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığından alınan ilgi sayılı yazı ve tutanak ile duruşmasında hazır edilmesi istenilen tutuklunun tanınan bir kişi olması, geniş bir çevreye sahip olması ile sevk ve duruşmada ciddi güvenlik riski oluşturacağı bildirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

MAHKEME KARARSIZ KALDI BAKANLIKTAN OLUR İSTEDİ

Cezaevinden gelen bu yazı sonrasında kararsız kalan ve daha önce Demirtaş'ın duruşmada "hazır edilmesi" yönünde karar veren aynı mahkeme, bu kez Adalet Bakanlığı'na başvurarak, bu konuda “olur” istedi. Mahkeme Adalet Bakanlığına bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne 22 Eylül'de yazılan yazıda bu konuda Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemelerinin kararları hatırlatılarak, bakanlığın olur vermesi istendi. 
 
Mahkemenin bakanlığa gönderdiği yazı şöyle: "Sanık Selahattin Demirtaş müdafii Av. Mahsuni Karaman 26/07/2017 tarihli talep dilekçesi ile; sanığın beyanının mahal mahkemesinde alınmasını talep ettiği mahkememizce sunmuş olduğu Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemeleri kararları dikkate alındığı, talebin kabulü gerektiği anlaşıldığında; sanığın duruşmanın atılı bulunduğu 24/11/2017 günü saat 10.00'da mahkememizde hazır edilmesi talepli yazıya Edirne F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü'nün 19/09/2017 tarihli 2017/12717 sayılı yazısına ekli Edirne Özel Tip Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığının 12/09/2017 tarih ve 1713 sayılı yazıları ve sanık müdafinin talep dilekçesi yazımız ekinde gönderilmiş olup, sanığın mahkememizin 24/11/2017 tarih ve saat 10.00'da yapılacak olan duruşmaya katılma talebine ilişkin olarak Bakanlık oluru verilmesi hususunu." (MA)

ÖNCEKİ HABER

Avukat Bek: Ev hapsi cezasının ne düşümü ne de tazminatı var

SONRAKİ HABER

Denizli'de evde tüp patlaması: 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...