04 Kasım 2017 02:20

Yurdun dört bir yanına giden cenazeler kutuplaşmayı artırır

Demokrasi için Birlik Platformu, Hak İnisiyatifi ve Barış Vakfı barış için diyalog kurulması gerektiğini söylediler.

Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul

Bölgede yaşanan çatışmalarda 8 güvenlik görevlisi ve 55 HPG’linin ölmesi ile yurdun dört bir yanına cenazeler gitti. Farklı memleketlere ulaşan cenazelerde ağıtlar yakıldı... Barış talebinde ısrar eden ve bu alanda çalışmalar yapan pek çok kesim 63 insanın ölmesinden dolayı çatışmaların derinleşeceği endişesi taşıdı ve bu çatışmanın durdurulmasını istedi. 

Demokrasi için Birlik Platformu, Hak İnisiyatifi ve Barış Vakfı barış diyaloğunun sona ermesi ile ülkede kaotik bir sürecin başladığına işaret ederek barış için diyalog kurulması gerektiğini söylediler. Ayrıca, devlet ve PKK’yi kastederek, tarafların bu konuda adım atması gerektiğini ve geçmişte yaşanan hatalardan ders çıkarılarak hareket edilmesine dikkat çekti. 

'CENAZE GELDİKÇE ÜLKE KUTUPLAŞIR'

Barış Vakfından Hakan Tahmaz

Barış Vakfından Hakan Tahmaz 2015 yılından sonra çözüm sürecinin bittiğine ve ülkede kaotik bir kriz dönemi yaşandığına işaret etti. Bölgeden gelen çatışma haberlerinden duydukları kaygıyı dile getiren Tahmaz, “Her iki tarafa da net çağrı yapmak gerek, çatışmaları sonlandırın. Burada önce kimin sonlandırdığı önemli değil. Türkiye’nin dört bir yanına giden cenazeler, ülkeyi daha da kutuplaştırır, böler, tamiri mümkün olmayan bir süreç yaşanabilir” dedi. 

ORTAK DEĞERLER ETRAFINDA BULUŞMALIYIZ

Barış Vakfının kuruculuğunu  yapan Osman Kavala’nın tutuklanmasına da atıf yapan Tahmaz, Bu tarz olayların toplumun tüm kesimlerine dönük yaşanabileceğini söyledi ve gerilimin daha da artabileceğine işaret etti. Tahmaz “Bugünü için kaygı duyanlar yarın daha kötü olabilir diye evrensel ortak değerlen etrafında birleşmeli ve bu gidişata birlikte dur demeli” dedi. Tahmaz, çatışmaları yürüten tarafların barış isteyenlerin seslerini duymadığı eleştirisini de yöneltti ve  bu nedenle toplum olarak bu ölümlere sessiz kalınmaması, daha çok ses çıkarılması gerektiğini söyledi. 

GÖRÜŞMELER KALDIĞI YERDEN DEVAM ETMELİ

Hak İnisiyatifinden Faruk Ünsal

Hak İnisiyatifinden Faruk Ünsal ise, Suriye savaşına atıf yaparak Türkiye’nin beklentisinin karşılanmadığını anlattı, buna bağlı olarak da 2015 yılından itibaren barış sürecinin bozulduğu hatırlatmasını yaptı. 

Görüşmelerin sonlanmasıyla bir çok insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Ünsal barış görüşmelerinin kesin bir şekilde devam etmesi  gerektiğini söyledi. Faruk Ünsal bölgesel barışın da sağlanması gerektiğini ifade etti. Ünsal “Görüşmeler yarım kalan yerden başlamalı devletin belli kanallarının tecrübesi ve pratiği var. Her iki taraf bakımından da görüşmeler yapıldığı zamanı gözden geçirmeli, yeni hatalara imkan vermemeli. Muhasebe yapmalı. Bu tecrübenin ışığında verimli bir süreç tekrar başlamalı” dedi. 

BARIŞTA ISRAR EDİLMELİ

Demokrasi İçin Birlik üyesi Levent Tüzel

Demokrasi İçin Birlik üyesi Levent Tüzel ise ölümleri “Kürt sorununun çözümünde yeniden savaşçı bir siyasetin tercih edilmesinin ürünü” olduğunu söyledi. Tüzel şöyle konuştu “Oysa biz savaşmadan konuşularak diyalog kurularak demokratik müzakare ve masalar oluşturularak yol alınabileceği deneyimini yaşamıştık. Şimdi barış arayışının terk edildiği iki yıllık dönemde kaybettiğimiz binleri aşan canımız var. Emekçinin emeğinden, bir arada yaşamından, halkın refahından da alıp götürdüğünü hazırlanan torba yasalarla da görüyoruz Bu bir tek adam yönetiminin inşaası olarak topluma dayatılıyor. Kayıplar, çatışmalı süreç bizim ortak yaşam ve barışta ısrarımızı teslim almamalı. Bu işi bitmiş olarak bakmamalı. Kürt sorununda eşit yurtdaşlığı, bu ülkede demokratik ortaklığı yeniden inşaa etmeliyiz. Aksi halde her gün bu kayıpların  yurdu daha da olumsuz bir noktaya taşıdığı görülmeli.

ÖNCEKİ HABER

OHAL kalktı ama fikirleri iktidarda 

SONRAKİ HABER

10 Ekim Katliamı’nın üstü mü örtülüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa