04 Kasım 2017 02:01

'Ne haklarımızı alabiliyoruz ne başka işe başvurabiliyoruz'

İstanbul Sefaköy'de Polimer Çuval’da iflas gerekçesiyle üretim durduruldu. 2 aydır ücret alamayan işçiler haklarını istiyor.

Paylaş

Neslihan KARYEMEZ
İstanbul

İstanbul Sefaköy’de bulunan ve TEKSİF’in örgütlü olduğu Polimer Çuval’da patron iflas gerekçesiyle üretimi durdurdu. 2 ayı aşkın bir süredir ücret alamadıklarını belirten işçiler, “Ya haklarımızı versinler, ya da çıkışımızı versinler ki hem hakkımızı arayabilelim hem de başka işe başvuru şansımız olsun” diyor.

25 yıllık işçilerin bulunduğu, uluslararası ödülleri olan Polimer Çuval’da bir süredir yoğun tempo ile haftanın her günü çalışılırken, iki hafta önce üretim durdu. Bir taraftan iflas söylentileri dolaşırken, 2 ayı aşkın bir süredir ücret alamayan işçilere ise hiçbir açıklama yapılmadı. İcra memurlarının fabrikaya gelerek makineleri çıkarmasıyla durumun farkına varan işçiler, haklarını alabilmek için fabrikada beklemeye başladı.

PATRON TELEFONLARIMIZI AÇMIYOR

İsmini vermek istemeyen bir kadın işçi, “Önümüzdeki ay 7 yılım doluyor. Evliyim, iki çocuğum var. Biri dışarıdan okuyor biri liseye gidiyor. İki aydan fazladır maaşlarımızı alamıyoruz. İki taraflı mağduruz. Eşim de burada çalışıyordu. Ev kira. Yevmiyeli işe gittim birkaç gün, günlük 60 liradan. Onları biriktirdim, onlarla yaşamaya çalışıyoruz. Banka sabahtan beri arıyor. Mesaj yolluyor. Açmıyorum. Açamıyorum. Elimiz kolumuz bağlı, hiçbir şey yapamıyoruz” dedi. Firmanın çıkışlarını da vermediğini ifade eden işçi, “Ben şimdi bir yere gidip iş başvurusunda bulunsam ‘Sen çalışıyor gözüküyorsun’ deyip işe almayacaklar. Patronumuz ya iflas gösterecek ya da bize çıkışımızı verecek. Başka bir yerde iş başvurusunda bulunayım. Sigortalı çalışabileyim. Tazminatlarımız kaldı içeride. Bundan iki hafta önce patron ‘Bir haftaya ücretlerinizi alacaksınız’ dedi. İki hafta geçti şimdi telefonlarımıza cevap vermiyor” diye konuştu.

Birinin bu işyerini almak istediği haberini aldıklarını belirten başka bir kadın işçi de şunları söyledi: “Eğer o alırsa, biz burada çalışmaya devam ederiz. Biz çalışma taraftarıyız. İşimizi bırakıp gitmek istemiyoruz. Hepimizin evi buraya yakın. Patronun tüm mal varlığına el konulmuş. Evine varıncaya kadar. İki tercihi var ya cezaevine girecek ya da iflasını verecek.”

2 yıldır ücretlerini düzenli alamadıklarını, son 2 aydır da hiç alamadıklarını ifade eden bir işçi de “Haklarımızı almak için buradayız. İşyeri iflas gösterecek ki biz de hakkımızı arayabilelim. Beş on güne kadar haldır haldır çalışıyorduk. Pazar günleri bile mesaiye kalıyorduk. Yedi yirmi dört çalışan bir işyeri idi. Patron ortalarda görünmüyor. Bizi yanılttı. Buraya şu an sadece diğer alacaklılar geliyor. Yeni bir alıcı ayarlamaya çalışıyorlar. O yüzden iflas göstermek istemiyor patron” diye konuştu.

‘MEDYA BİLEREK GELMİYOR’

Bir türlü seslerinin duyulmadığını vurgulayan bir işçi de şöyle konuştu: “Günlerdir buradayız. Haber kanallarını çağırmamıza rağmen gelmediler. Benim bildiğim basın özgürdür. Ama görüyoruz ki pek özgür değillermiş. Hükümetin yararına bir şey olsaydı burada çok kamera olurdu. İşçilerin yararına olacağı için gelmiyorlar. Biz işçileri düşünen yok. Burası zarar eden bir fabrika değil. İflas kararı verilirse toplu çıkış verilecek sonrasında avukatlarımız hakkımızı arayacaklar.”

Hükümete yakınlığıyla bilinen medya organlarının özellikle gelmediklerini ifade eden bir kadın işçi de “Hükümet daha fazla işsizliğin gündeme gelmesini istemiyor. Çünkü işsizlik her geçen gün artıyor. 550 kişi daha işsiz kalacak bunu yayımlamak istemiyorlar. Kimse emeklerini bırakıp gitmek istemiyor. Üç aydır maaşımızı alamadık. Burada aile olarak çalışanlar var. Biri dokumada çalışıyor. Bir diğeri kesimde, diğeri makinede. Üçü de buradan maaş alıyor. Evlerine üç aydır bir şey girmiyor. Nasıl olacak böyle? Para biriktirecek kadar büyük meblağlar almıyoruz. Ancak kira, faturalar, temel ihtiyaçları karşılayabiliyoruz. Asgari ücrete çalışıyoruz. Anacak mesaiye kalınca biraz fazla ücret alabiliyoruz. Bu işyeri yedi yirmi dört çalışan bir yer. Biz haftanın üç günü mesaiye kalıyorduk. Her gün yükleme vardı” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Patrondan tehdit: Çalışma Bakanlığında tanıdıklarımız var

SONRAKİ HABER

OHAL kalktı ama fikirleri iktidarda 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...