04 Kasım 2017 01:33

Günü kurtarma politikaları yerine hayvancılık desteklenmeli

Diyarbakır ve Urfa'da hayvan besicileri, esnaf örgütleri ve hayvan satıcıları ile et ithalatını ve ucuz et tartışmalarını konuştuk.

Paylaş

Serpil BERK
Ali GÜZEL
Diyarbakır/Urfa

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, et fiyatlarını düşürmek adına gerçekleştireceği et ithalatı hayvan üreticilerini kaygılandırıyor. Üreticiler, et ithalatıyla bugün etin ucuzlayacağını ancak ileri dönük birçok sorunun ortaya çıkacağını ve hayvancılığın bitme noktasına geleceğini söylediler.  Hayvan üreticileri etin ucuzlaması için kendi çözümlerini de açıklıyorlar: “Saman pahalı, yem pahalı, mera yok et nasıl ucuzlasın? Dışarıdan et alma politikası işe yaramaz, çiftçilik, hayvancılık yapanlara yem, ahır, mera desteği yapılmalı. Devlet yemi, samanı düşürsün, et de hayvancılık da ucuzlar, biz de zarar etmeyiz.”

‘İTHAL ET UZUN VADEDE SORUNU ÇÖZMEZ’

Kasaplar ve Besiciler Odası Diyarbakır Şube Başkanı Hacı Atlı

Konuya dair gazetemize konuşan Kasaplar ve Besiciler Odası Diyarbakır Şube Başkanı Hacı Atlı, et fiyatlarının düşürülmesinin yolunun üretime destek vermekten geçtiğini dile getirdi.

“Et fiyatlarının düşürülmesini kontrollü bir şekilde yapmak gerekir” diyen Atlı, “Her sene Kurban Bayramlarında gebe hayvanlar ve 1 yaşını doldurmayan hayvanlar kesiliyor bunun önüne geçmek gerekiyor. 10 bin satış noktası açmak kendi esnafınla karşı karşıya gelmektir.Neden böyle söylüyoruz çünkü et borsada çok yüksek, kasap borsadan pahalı et alacak sen de ucuz et satacaksın. Bu yöntemle evet vatandaşa ucuz et satıyorum diyebilirsin ama diğer yandan kendi esnafını ve üreticini mağdur edersin. Bu yanlış bir politika. İthal et ucuz et yemek için çözüm değil. Evet kısa vadede sorununu çözer ama uzun vadede bu sorunu büyütmekten başka işe yaramaz” diye konuştu.

‘BÖLGE İÇİN BARIŞ SÜRECİNE DÖNÜLMEZSE İSTİKRAR OLMAZ’

Diyarbakır bölgesinde üreticinin hayvan beslemek istemediğini aktaran Atlı, “Bunun bir çok nedeni var. Bölgenin öncelikli sorunu ise örneğin: çevre köylerden besiciler arıyor ‘Hayvanlarımızı meraya çıkaramıyoruz’ diye. Her taraf yasak bölge ilan edilmiş, bunlar etkili oluyor hayvancılıkta. Tüm bunlar bölge için ciddi sıkıntılara yol açtı. Çözüm sürecinde müthiş bir ilerleme vardı. Bütün sektörler için gelişimin olduğu bir dönemdi. Huzur ve güven ortamı vardı. Huzur ve güven olmayan yerde geleceğini göremeyen kimse yatırım yapmaz ki. Bu hayvancılıktan tarıma kadar bir çok alan için geçerli. Bölge için barış sürecine dönülmedikçe üretimde istikrar olması zor” dedi. 

‘İTHAL ET İLE HAYVANCILIK BİTER, İŞSİZLİK ARTAR’

Şanlıurfa Besiciler Derneği Başkanı Mustafa Doğan

Et fiyatlarının düşürülmesinin besiciler açısında güzel bir gelişme olduğunu söyleyen Şanlıurfa Besiciler Derneği Başkanı Mustafa Doğan da ithal et yerine kendi besicilerini desteklemesi gerektiğini söyleyerek, “Besici hayvanı için arpa alıyor, saman alıyor, çoban tutup sigortasını ödüyor ve ahır yapıyor. Bunun üzerine bakanlık besicileri desteklemek yerine dışarıdan ucuz et ithal ediyor. Bu eti kim, nasıl kesiyor kimse bilmiyor. Tüketici kendi memleketinde yetişen eti alırken bile güven kaygısı yaşıyor, bu eti alırken ne düşünecek. Nasıl bir et olduğu konusunda kimsenin bir fikri yok. Bir besici olarak benim 500 tane hayvanım var ve şu an zararına satıyorum. Bu şekilde kimsenin hayvan besleme şansı yok. Küçükbaş hayvanı 3, büyükbaş hayvanı 6 ay besleyen besici, hayvanı aldığı fiyata geri satıyor. Yaptığı masraflar da cebinden gidiyor” dedi. Besicilerin bu durumda mağdur olacağının altını çizen Doğan, “Et fiyatlarının düşmesine karşı değiliz ama aynı zamanda besiciler desteklenip mağduriyetleri giderilmeli. Yoksa besicilik ortadan kalkacak ve işsizlik artacak” dedi.


‘HAYVANCILIK BİTERSE ET NASIL UCUZLAR?​’

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır canlı hayvan pazarında hayvan üreticilerine ithal konusunu sorduk. Geçmişte böyle bir politikanın izlendiğini ama işe yaramadığını ifade eden Tajdin Yıldız,  “İş yok, para yok, insanlar nasıl yapsın, şimdi bize de dışarıdan et ithal edeceğiz diyorlar. 10 yıl önce de böyle yaptılar, herkes elindeki hayvanı telaşa girip satmak zorunda kaldı. Kimsenin elinde hayvan kalmayınca et fiyatı tavan yaptı. Buradaki hayvancılık ölürse nasıl et ucuzlayacak? Dışarıdan et alarak ne et ucuzlar ne de hayvan. Çiftçiye destek vermeleri lazım ama tapulu arazisi olmayana çiftlik, yem desteği vermiyorlar, hep zengine gidiyor destek, malı mülkü olmayana yok” dedi.

Etin ucuzlaması için etin ithal edilmesinin çözüm olmayacağını belirten Abdülkerim Bektarım,  “Saman pahalı, yem pahalı, mera yok, et nasıl ucuzlasın? Dışarıdan et alma politikası işe yaramaz, çiftçilik, hayvancılık yapanlara yem, ahır, mera desteği yapılmalı” dedi.

‘DEVLET YEMİ, SAMANI DÜŞÜRSÜN, ET UCUZLAR’

18 yıllık hayvan satacısı Eşref Erk yem, saman, meracılığın desteklenmesini istedi

18 yıldır hayvancılık yapan Eşref Erk, etin dışarıdan ithal edilmesinin yerine yem, saman, meracılığın desteklenmesi ile bu durumun çözüleceğini belirterek “Bölgenin çoğu hayvancılık ile geçiniyor. Dışarıdan ithal edilirse ne yapacak hayvancılık yapan bu insanlar? Günden güne yaptığımız işte zarar ediyoruz. Yem, saman, mera desteği versin, hayvancılık toparlar. Et de ucuzlar hayvancılık da” dedi.

Ağrılı Cemal Tulumtaş Tarım ve Hayvancılık Bakanı tarafından yapılan açıklamanın hayvancılığı olumsuz etkilediğini söyledi.

12 yıldır hayvancılık yapan Ağrılı Cemal Tulumtaş ise, Tarım ve Hayvancılık Bakanı tarafından yapılan açıklamanın hayvancılığı olumsuz etkilediğini ifade ederek “Yapılan açıklamalar hayvancılığı etkiledi, hayvan bu gün ucuz yine alan yok, insanların alım gücü yok. İthal edilecek eti dolarla alacaklar nasıl düşürecekler eti? Her şey pahalı, operasyonlardan dolayı hayvanlarımızı meraya götüremiyoruz, saman, yem fiyatı artıyor. Vatandaş getirip zarar ediyor. Devlet yemi, samanı düşürsün, et de hayvancılık da ucuzlar, biz de zarar etmeyiz” diye konuştu.

Hayvancılık yapan Özgür Elçi ise, “Her şey pahalı bu ete de yansıyor. Şu an hayvan ucuz olmasına rağmen et pahalı, hayvan satılmıyor. Dışarıdan et ithal edeceğiz diyorlar, ithal et tercih edilmiyor zaten, bu konuşmalar buradaki hayvan piyasasını öldürüyor. Biz de şaşmışız artık. Hayvancılığın yarını yok. Çözüm hayvancılığın desteklenmesidir, et ithal edilmesi değil” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

‘Hastanın kendi doktoruna gelmesini beklerdik'

SONRAKİ HABER

Patrondan tehdit: Çalışma Bakanlığında tanıdıklarımız var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...