03 Ağustos 2012 04:43

İfade özgürlüğü geriliyor

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türkiye’de süren yargılamalarda karşılaşılan hukuksuzluklara tepkisini sert bir açıklamayla gösterdi. Kovuşturma, soruşturma ve dinlemelerin bir baskı aracı haline geldiği vurgulanan açıklamada, “Hangi gerekçeyle yargılandıkları belli olmayan öğrenci, bilim insanı, basın mensub

İfade özgürlüğü geriliyor
Paylaş

‘ÖZGÜRLÜKLER GERİLİYOR’ ODTÜ Senatosu, kamuoyu gündeminde tartışılan dava ve soruşturmalar hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’de süren bazı soruşturma ve davalarda bilim insanlarına, öğrencilere ve basın mensuplarına yönelik tutuklama ve baskılar nedeniyle akademik değerlerin ve ifade özgürlüğünün gerilediği görüşünün yurt içinde ve yurt dışındaki akademik çevrelerde de yaygın olarak paylaşıldığı ifade edildi.  

‘KAYGI DUYUYORUZ’ Temel hak ve özgürlüklere saygının, farklı görüşlere tahammülün, çoğulculuğun, açıklığın, hukukun üstünlüğünün ve benzer demokrasi ilkelerinin Türkiye’de tam olarak hayata geçmediğinin belirtildiği açıklamada, ODTÜ Senatosunun bu durumdan kaygı duyduğu ifade edildi. Açıklamada, son dönemde tutuklamanın bir genel uygulama haline, dinlemelerin, kovuşturma ve soruşturmaların bir baskı aracı haline geldiğine de vurgu yapıldı.  

‘ADİL YARGILAMA’ VURGUSU ODTÜ Senatosu, “2000’li yıllarda ülkemizi hâlâ insanların fikir suçlarından ötürü yargılandığı bir ülke görünümünden kurtaracak uluslararası standartlara uygun adil yargılanma koşullarını gerçekten sağlayacak adımların en kısa sürede atılmasını öncelikle bekliyor, hak ve özgürlükler alanının evrensel değerlere uygun biçimde düzenlenmesini istiyoruz” talebini dile getirdi.  

‘TUTUKLULUK SÜRELERİ KABUL EDİLEMEZ’ “Kendi iradesiyle yurt dışından gelerek ifade veren ve bulunduğu konum itibariyle delil karartması mümkün olmayan insanların bile tutuklu olarak yargılandığının” belirtildiği açıklamada, “Tutukluluk sürelerinin kabul edilemez şekilde uzaması ile yargılama sürecinin kendisinin bir cezalandırma aracı haline gelmesi ülkemizde ağır bir baskı ortamı oluşturmakta ve kamu vicdanını rahatsız etmektedir” denildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

‘Yargısız infaz insanlık suçudur’

SONRAKİ HABER

Roboskî’de hukuk kaymakama başka, halka başka işliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...