03 Kasım 2017 15:25

Erkek mamutları ahmaklıkları öldürmüş

'Çoğu türde erkekler, kendilerini ahmakça bir ölüme götürecek şeyler yapmaya meyillidir. Belli ki bu mamutlar için de geçerli...'

Paylaş

İyi korunmuş mamut fosilleri üzerinde yapılan bir araştırmada, erkek mamut sayısının dişilerin neredeyse iki katı olduğu fark edildi. Bu fosillerin doğada kurulu tuzaklara düşen mamutlara ait olduğu gerçeğinden ve mamut türündeki cinsiyet oranının yarı yarıya olduğu tahmininden yola çıkan bilim insanları, erkek mamutların bu tuzaklara daha çok düştüğü hipotezini geliştirdi. Araştırmaya ilişkin konuşan İsveç Doğal Tarih Müzesi’nden Evrimsel Biyolog Love Dalén, “Çoğu türde erkekler kendilerini ahmakça bir ölüme götürecek şeyler yapmaya meyillidir, belli ki bu mamutlar için de geçerli” dedi.

Medyascope'tan Şükran Şençekiçer'in haberine göre Prof. Love Dalén ve çalışma arkadaşları 100 kadar mamutun kemikleri ve dişlerinden yaptıkları DNA analiziyle, mamutların üçte ikisinin erkek olduğunu fark etti. Dalén ve arkadaşları bu oranın sebebinin, erkeklerin annelerinin korumalarından çıkıp kendi başlarına yaşamaya başladıktan sonraki riskli hareketleri olduğunu düşünüyor.

Current Biology dergisinde geçtiğimiz perşembe günü yayımlanan bir araştırmayı yöneten ve İsveç Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Patrícia Pečnerová, bulgulara kazara ulaştıklarını söyledi. Patrícia Pečnerová başka bir çalışma için mamutlarla ilgili verilerle ilgilenirken, erkek mamut sayısının dişilerin neredeyse iki katı olduğunu görerek çok şaşırmış.

ABD’nin Güney Dakota eyaletinde daha önce yapılmış bir çalışmada da 14 mamut örneğinden 13’ünün erkek olduğu ortaya çıkarılmıştı. Fakat Pečnerová, cinsiyet oranlarını, mamutların genlerini kullanarak araştırdı.

Çalışmada analiz edilen, Sibirya’nın kuzeyinden gelen 98 mamut örneğinden en yaşlısı 60 bin, en genci ise 4 bin yıllıktı. Mamutların nasıl öldüklerine dair bir bilgi veremeyip, sadece cinsiyetlerinin belirlenmesini sağlayan genetik verilerle, mamutların 66’sının erkek, 29’unun dişi olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada mamutlarla ilgili yapılan tahminler, bugünkü fillerin davranışlarına dayanıyor. Mamutların filler gibi, yetişkin dişilerin gençlerin koruduğu ana erkil topluluklarda yaşadıkları tahmin ediliyor. 14-15 yaşlarında ergenlikle birlikte erkekler topluluklarını terk ederek ya yalnız kalıyor ya da deneyimsiz erkekler tarafından yönetilen erkek topluluğuna katılıyor. Bu şekilde erkekler riskli şeyler yapmaya çok açık bir hayat sürmeye başlıyor.

Doğadaki tuzaklar mamutların bedenlerini hızlı bir şekilde gömerek, leş yiyen hayvanlardan korumuş oluyor. Araştırmacılar mamutların hayatta oldukları süredeki cinsiyet oranlarını bilmeseler de yarı yarıya olduklarını ve sadece erkeklerin vücutlarını bu şekilde koruyacak tuzaklara düşerek öldüklerini tahmin ediyorlar. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme, İzmir Büyükşehir'in yüz tanıma sistemini iptal etti

SONRAKİ HABER

HES'le mücadele eden çifte 'eğik tel' soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...