‘Yargısız infaz insanlık suçudur’
Kan donduran görüntülerden ilki Halep’in Bal El Neyrab adlı eski bir mahallesindeki ilkokulun bahçesinde çekildi. Önceki gün Halep’te Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekleyen Sünni Berri aşiretine mensup kişilerin yaşadığı bir evi basan silahlı militanlar infaz görüntülerini video paylaşım sitelerine yüklediler. Görüntülerde, aşiretin ileri gelenlerinden “Zeyno” lakaplı Zeyn El Din El Berri ve üç kadar aşiret üyesi hapsedildikleri okul binasından çıkarılarak bahçede infaz ediliyor. Zeyno avluya çıkarıldığı anda bahçedeki silahlı kişiler “Allahu Ekber” ve “Hür ordu Esad’ın başını ezecek” sloganları atmaya başlıyor. Daha sonra duvara dayanan Zeyno ve adları öğrenilemeyen kişiler yarı otomatik tüfekli kişiler tarafından yaklaşık bir dakika boyunca taranıyor. Bu infazın ardından bir militan hızını alamayarak yeniden cesede ateş etmeye başlıyor.
ŞERİAT MAHKEMESİNDE YARGILANMIŞLAR
Muhaliflerin esirleri topladığı Halep’teki okula giren Reuters’e konuşan Ebu Bekir adlı bir militan ise yargısız infaz yapmadıklarını söyledi. Bekir’e göre bu kişiler din adamlarının başında bulunduğu Şeriat mahkemelerinde yargılanmış, suçlu bulunarak idama mahkum edilmiş ve cezaları infaz ediliyor.
Halep çatışmaları boyunca muhaliflerin öldürdüğü sivil giyimli kişilerin fotoğrafları ajanslar tarafından geçiliyor. Ancak militanlar bu kişilerin Esad yanlısı Şebbiha milisleri ya da istihbarat servisi üyeleri olduğunu iddia ediyorlar.
İnsan Hakları İzleme Örgütünün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Sorumlusu Nedim Huri resmi Twitter hesabından izlediği videoya dayanarak Özgür Suriye Ordusu’nun bu infazlarının açık bir savaş suçu olduğunu yazdı. Uluslararası Af Örgütü de muhaliflerin de Suriye rejimi gibi sivil ölümlerinden sorumlu tutulacağını açıkladı. Bu arada, Suriye Ulusal Konseyi, Halep’te isyancı milislerin Esad yanlısı olmakla suçladıkları bir grup erkeği öldürmesini eleştirdi. SUK, milislerin yaptığının gaddarca olduğunu kabul etti. Ancak kurbanların “İşkencecilerden ve katillerden intikam aldıklarını” söyleyerek infazı savundu. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et