03 Kasım 2017 11:02

PostSeyyah’tan ‘Akdeniz’de Savaş ve Göç’ sergisi

PostSeyyah'ın İzmir Akdeniz Akademisi desteğiyle hazırladığı 'Akdeniz’de Savaş ve Göç' sergisi ziyaretçilere kapılarını açıyor.

Paylaş

PostSeyyah’ın İzmir Akdeniz Akademisi desteğiyle hazırladığı “Akdeniz’de Savaş ve Göç” sergisi “İzmir Uluslararası Devinen Akdeniz Sempozyumu” kapsamında sergilenmeye başlıyor. Sergi kasım sonuna kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi 1. katta ziyarete açık olacak. 16-18 Kasım tarihlerinde ise yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda araştırmacının katılacağı sempozyum gerçekleştirilecek. 

GÖÇ, İLTİCA, MÜLTECİ...

PostSeyyah, sergiyle ilgiyi şöyle anlatıyor:

“Göç, iltica, mülteci, sığınmacı, umut yolculuğu… Bütün bunlar insanlık tarihinde savaşların, felaketlerin yol açtığı yıkımlardan kendini korumak isteyen insanın yaşama tutunma çabası söz konusu olduğunda kullandığımız kavramlar oldular. 21. yüz yılın daha ilk dönemlerinde bu sefer gelişen medyanın etkisi ve yaşam alanlarımızın ortaklığı ile bu insanlık dramına daha yakından tanık olduk. Her şey gözlerimizin önünde yaşandı ve biz olan biteni izledik. 

Ortadoğu ve Akdeniz coğrafyasında yaşanan trajediler insanları yığınlar halinde uzun ve acımasız yolculuklara çıkardı. İnsanın devingenliği Akdeniz coğrafyasında bir başka sosyal hareketlilikle biçim aldı. Savaştan, kötü yaşam koşullarından kaçan insanlar öncelikle en yakın sınırların ardına geçmeye çalıştılar. Daha sonra ölümü göze alıp denizleri, sınırları aşıp insanca bir yaşam umuduyla Avrupa’ya “medeniyetin beşiğine” doğru yolculuklara başladılar. Lastik botlara binip, çocuklarına ve sırt çantalarına sıkı sıkı sarılarak, nerede biteceği belli olmayan bir göçün yolunu tuttular. 

Resmi verilere göre dünyada yerinden zorla edilmiş insan sayısı 65.3 milyona ulaştı. Bugün yeryüzünde her 122 kişiden biri zorla yerinden edilmiş durumda. 21.3 milyon mültecinin yanında 40.8 milyon insan da kendi ülkelerinde zorla yer değiştirmek durumunda kaldı. 3.2 milyon insanın da sığınmacı olduğu biliniyor. 2015 yılında, göç ederken Akdeniz’de ölen ya da kaybolan kişi sayısı ise 5000’i geçmiş. Suriye’de devam eden iç savaş ise bu sonu olmayan göçün bir nevi en acımasız nedeni haline geldi. 

İnsanlığın dramı, çoğu zaman ülkeler arası anlaşmalarda, politik ve stratejik görüşmelerde matematiksel hesaplarla, satılabilir ve alınabilir bir eşya gibi kullanılan veriler haline geldi. Savaşa, yerinden edilmeye, yaşanan acılara neden olan gerçekler ise çoğunlukla bu hesapların dışında bırakıldı. Dağılan kültürel mozaikler, yıkılan tarihi kentler, tahrip olan doğa bu hesapların içinde bile yer almadı. Hatta başka toplumlar tarafından savaşın mağduru olan, göç etmek zorunda kalan insanlar ötekileştirildi. Oysa göç eden insanlar savaşın nedeni değil sonucuydular.“

savaş

POSTSEYYAH HAKKINDA

Postseyyah kooperatifi kendisini "Dünyayı, doğayı, kültürleri görsel ve düşünsel bir çerçeve çizerek ele alan fotoğrafçı ve yazarların bir araya gelip çalışmalarını sundukları bir kooperatif" olarak tanımlıyor.

"Geçmişte pusula ve haritalarla yola çıkan seyyahların aktardığı bilgiler sayesinde öğrendiklerimizi, modern dünyanın tanığı olan fotoğrafçı ve gezgin yazarların aktarımlarıyla sürdürmek istiyoruz." tanilen tanımda bilginin, insan ve doğa var oldukça, değişerek yol aldığına, seyyahlığın da bu değişimden etkilenip farklı araçlarla yola çıktığına inandıkları belirtiliyor. Tanım şöyle devam ediyor: "Postseyyah, zamanın ruhuna, insana ve doğaya sadık kalarak edindiği tanıklıkları günümüzün görsel diliyle aktaran bir gezgindir. Rastlantısal görünümleri bir yana bırakarak gerçekliğin peşine düşer ve dünyayı paranteze alır…" (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Cinsel ilişki' hakkında konuşan sunucuya 3 yıl hapis cezası

SONRAKİ HABER

Malatya'da kayyım, sendikalı işçileri işten attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...