07 Ağustos 2012 04:05

İBB’nin tazyiki hayatını kararttı

Metin Akgüç İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bir kuruluşu olan İSTAÇ’ta çalışırken başına gelmeyen kalmadı. Yetkilileri defalarca uyarmasına rağmen önlem alınmadığı için iş kazası geçirdi. Ameliyat oldu. Haksızlıklara karşı gelince işten atıldı. Geçirdiği ameliyat sonrası dizinde meydan

İBB’nin tazyiki hayatını kararttı
Paylaş
Ercan Karakaya

‘DENE ÖĞRENİRSİN’ Metin Akgüç, 2006 yılında bir grup işçiyle birlikte İSTAÇ’a taşeron işçi olarak girmiş. Akgüç’ün şansına temizlik araçlarının yıkandığı bölüm düşmüş. Şans diyoruz çünkü işe girerken ne iş yapacağı söylenmemiş, nerede boşluk varsa oraya vermişler. Normalde temizlik işinden önce verilmesi gereken eğitim verilmemiş, onun yerine ‘dene öğrenirsin’ demişler. Daha önce bu işi hiç yapmayan Akgüç, ilk günler işin nasıl yapıldığını gözlemiş. Araç  yıkamak için tazyikli su kullanması gereken Akgüç, hortumu ilk eline aldığında yapacağı işin hiç de kolay olmayacağını anlamış. Yetkililerden hortumun başına vana bağlanmasını isteyen Akgüç’ün isteği kabul edilmemiş. İş elbisesi ve gözlük talebi de kabul edilmeyen Akgüç’ün önlem alın uyarılarını dinleyen olmamış.  

EKMEK PARASI İÇİN KATLANDI “Eğitimi almamama rağmen, yeni olduğumdan dolayı bir şey diyemedim. Bir de ekmek parası sonuçta. Benimle işi bilen birisi olması lazım diye söyleyince sitem ettiler, ‘Bize işimizi mi öğretiyorsun’ dediler” diye yaşadıklarını anlatan Akgüç, işe başladıktan bir süre sonra gözleri enfeksiyon kaptığı için hastanelik olmuş. Geri dönünce gözlüksüz çalışmaya devam etmiş. O şikayet ettikçe üzerine gitmişler. Günde 12 saat çalışan Akgüç’ün korktuğu başına işe girdikten 7-8 ay sonra gelmiş. Yıkadığı temizlik aracının üzerinden inerken dengesini kaybedince yere düşmüş. Elindeki hortumda vana olmadığı için kapatamayınca tazyikli sular gözlerine çarpmış. Arkadaşlarının kazayı fark etmesinden sonra kurtulan Akgüç kendine geldiğinde gözlerinin görmediğini anlamış. “Ayağa kalktığımda göremiyordum. Tazyikli su gözlerime vurmuş. Hastaneye gidelim dedim sorumlunun umurunda değildi. Gözlerimden kan geldiğini görünce hastaneye kaldırdılar. Gece 03.00’te ancak gözümdeki kanamayı durdurabildiler. Beni oraya bıraktılar, yanımda bir kişi bile kalmadı” diye o günü anlatan Akgüç bi süre sonra işe başladığında yine önlem alınmasını istemiş ama yine aynı cevabı almış: ‘Boş ver yıkayabildiğin kadar yıka.’  

DAYAĞI GÖRÜNCE SÜRGÜN EDİLDİ Bir süre daha önlem alınmadan çalışmaya başlayan Akgüç, dizlerinde ağrılar başlayınca hastaneye gitmiş. Hastanede araçtan düştükten sonra dizinde yırtık olduğunu öğrenmiş. Ameliyat olan Akgüç bir ay sonra işe dönünce bu kez kantar operatörü olarak işe başlamış. Eski işine göre daha iyi bir iş bulduğu için sevinen Akgüç burada da haksızlıklara karşı gelince başına birçok şey gelmiş. Son olarak şirketteki güvenlik görevlilerinin bir kişi dövmesine karşı çıkınca araç yıkama işine sürgün edilen Akgüç, sonrasını şöyle anlatıyor: “Dizimden ameliyat olduğumu ve araç yıkayamayacağımı söyledim. Kabul etmediler. Daha sonra bana verilen görevleri yapmadığımı söyleyerek tutanaklar tutup 2011’in nisan ayında işten attılar.”  

DAVA AÇTI İşten atıldıktan sonra yetkililerle, AKP’li vekillerle görüşmek istediğini anlatan Akgüç hep geri çevrilmiş. AKP’ye oy verdiğini ama şimdi pişman olduğunu söyleyen Akgüç’ün açtığı tazminat ve işe iade davası hâlâ devam ediyor. İşten atıldıktan sonra dizindeki rahatsızlık nedeniyle iş bulamayan Akgüç şimdi inşaatlarda iş bulabilirse çalıyor ancak en fazla 2 gün. Çünkü dizindeki ağrılar daha fazla çalışmasına engel oluyor.  

ÇOCUĞUNA İŞİTME CİHAZI ALAMIYOR 3 çocuğuyla birlikte babasının evinde kalan Akgüç aldığı işsizlik parasının bitmesinin ardından ekonomik olarak zor durumda. Bir çocuğu üniversitede okuyan, iki çocuğu ise işitme engelli. Küçük çocuğuna alması gereken işitme cihazını parası olmadığı için alamıyor. Açtığı davaların bir an önce bitmesini bekleyen Akgüç, hiç değilse çocuklarına yardım edecek yetkililer arıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Toroslar’da 60 günde devr-i alem

SONRAKİ HABER

Çaycuma’da ihmal değil, ‘ihale’ varmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...