02 Ağustos 2012 11:19

Toroslar’da 60 günde devr-i alem

Sarıkeçililer, Anadolu’daki göçerlik geleneğini sürdüren son Yörük boyu. Binlerce yıllık geleneği yaşatabilmek için her yıl kışı geçirdikleri Akdeniz sahilindeki Anamur ve Bozyazı’dan yola çıkıp 500 kilometre yürüyerek Toroslar’ı aşıyor, yazı Konya ve Karaman’ın yaylalarında ge&ccedi

Toroslar’da 60 günde devr-i alem
Paylaş
Yusuf Yavuz

KONUKLAR YÖRÜK ÇADIRINDA AĞIRLANACAK

Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Çiçek ve Avşar köyleri arasındaki Karaalan mevkiinde başlayacak olan “Sarıkeçililer Geleneksel 7. Göç Yürüyüşü Etkinliği”, okunacak mevlitle başlayacak. “Konar-Göçerliğin Dünü Bugünü” konulu panelle sürecek olan etkinlik kapsamında Yörüklerin yaşama biçimleri ve yeme içme kültürüne ilişkin bilgiler aktarılacak. Şenliğe katılan konukların Yörük çadırlarında ağırlanacağı şenlik kapsamında, Sarıkeçililer’in bir günü uygulamalı olarak anlatılacak. Göç kervanının hazırlanması ve konserlerle devam edecek olan şenlik üç gün sürecek.

‘DOĞAYI VE YAŞAMI SAVUNMAK İNANCIMIZ’

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, Yörüklerin insanı, doğayı ve yaşamı savunmayı inanç biçimi olarak gelenekleştirmiş olduklarını belirterek, “Anadolu’nun tıkanmak üzere olan kültür damarlarına kan taşımaya devam etmek için hâlâ bir umut var. Bu umudun düş olarak kalmayıp gerçeğe ulaşması için yaşam savunucularını etkinliğimize katılmaya bekliyoruz” çağrısında bulundu.

‘GÖÇ ZAMANI GELİNCE BİZ DURSAK KEÇİLER DURMAZ’

Kendilerine ‘son göçerler’ denilmesinden rahatsız olduklarını belirten Savran, “Göçen son topluluk” olduklarına dikkat çekip “Sonsuza kadar göçeceğiz” diyerek kültürlerini yaşatmaya kararlı olduklarını ifade ediyor. Yaşamlarını doğanın saatine göre sürdürdüklerini kaydeden Savran, göç zamanı geldiğinde kendileri dursa bile keçilerin, develerin durmadığını söylüyor.

60 GÜNDE DEVR-İ ALEM

Özgün yaşama biçimleri ve kültürleri UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) kapsamında değerlendirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konuyla ilgili çalışmalar yapılan Sarıkeçililer, yılda iki kez göçüyor. Günde yaklaşık 10 kilometre yürüyen topluluk, 45 ila 60 gün arasında yaklaşık 500 kilometrelik yolu katederek Torosları yılda iki kez aşıyorlar. (Konya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Irak’tan Davutoğlu’na sert tepki

SONRAKİ HABER

İBB’nin tazyiki hayatını kararttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...