03 Kasım 2017 05:16

‘Yerli otomobil’ için harcanan 40 milyon avro çöp oldu

2016 yılı başında İsveç markası Saab’dan 40 milyon avroya satın alınan platform, dünkü 'yerli otomobil' ilanıyla resmen rafa kalktı.

Paylaş

“Yerli otomobil” için 2016 yılı başında İsveç markası Saab’dan 40 milyon avroya satın alınan platform, resmen çöp oldu.

Hürriyet’ten Emre Özpeynirci’nin haber/analizine göre yetkililer, TÜBİTAK’ın üzerinde çalıştığı bu projenin tamamen hata olduğunu ve rafa kalktığını belirtti.

Dün, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı “Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı”nda yerli otomobili Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’in oluşturacağı ortak girişimin yapacağı ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu 5 holdinge isterlerse bu projeyi de kullanabileceklerini söyledi ancak “Ama istemezseniz de kullanmayın” mesajı verdi. Özpeynirci, bu ifadeyi “Çok net bir şekilde ‘kullanmayın, sıfırdan yapın’” mesajı olarak yorumladı.

‘YERLİ OTOMOBİL’, ‘TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ’ OLDU

Özpeynirci ayrıca bugüne kadar kullanılan “yerli otomobil” ifadesinin yerini “Türkiye’nin otomobili”ne bıraktığını söyledi. Özpeynirci’nin bu konudaki yorumuysa şöyle: “Bu değişimde ‘yerli’ kavramının yanlış anlaşılması etkili oldu. Çünkü yerli denildiğinde üretimdeki yerlilik oranları dikkate alınıyor bu da tartışma yaratıyordu. ‘Türkiye’nin otomobili’ denilerek bu sıkıntı aşılmış, gerekirse yurtdışından da teknoloji transferinin yolu açılmış oldu.”

GAZETELER GENİŞ YER VERDİ

Dünkü imza töreni gazetelerde kendisine geniş yer buldu. Sabah’tan Hürriyet’e pek çok gazete haberi manşetine taşıdı. Sabah, “2019’da prototip, 2021’de satış”, Hürriyet, “Yapın, ilkine ben talibim”, Türkiye, “Yiğitler meydanda”, Star, “Yolunuz açık olun babayiğitler” manşetlerini attı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 3 Kasım 2017

SONRAKİ HABER

Süper Lig'de 11. hafta: Galatasaray'ın konuğu Gençlerbirliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...