03 Ağustos 2012 04:39

Irak’tan Davutoğlu’na sert tepki

Irak Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugün gerçekleştirdiği ve güvenlik gerekçesiyle gizli tutulan Kerkük ziyaretini bilgileri olmaması nedeniyle eleştirdi.Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde, “Diplomatik ve resmi olmayan ziyaret hakkında Bakanlığımızn bilgisi ve onayı yoktur. Hi&ccedi

Irak’tan Davutoğlu’na sert tepki
Paylaş

Irak Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugün gerçekleştirdiği ve güvenlik gerekçesiyle gizli tutulan Kerkük ziyaretini bilgileri olmaması nedeniyle eleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde, “Diplomatik ve resmi olmayan ziyaret hakkında Bakanlığımızn bilgisi ve onayı yoktur. Hiçbir ülkenin bağımsızlığı hafife alınamaz. Bu ziyaret, uluslararası ilişkilerdeki en basit kurallara bile uymamaktadır” ifadeleri yer aldı.

Bakanlığın açıklamasında, Kürdistan Bölgesel Yönetimi de, Davutoğlu’nun ziyareti hakkında merkezi yönetimi bilgilendirmediği için isim vermeden eleştirildi.

‘TUTUKALAYABİLİRİZ’

Rudaw haber ajansının bildirdiğine göre ise Başbakanı Nuri el Maliki’nin partisinin milletvekillerinden el Hasan, Kerkük ziyaretinin önemli bir uluslararası ihlal olduğunu belirterek, “Davutoğlu yasadışı bir yolla Kerkük’e geçmiştir. Kendisini tutuklama hakkına sahibiz. Davutoğlu Irak hükümetinden habersiz ve uluslararası diplomasi yöntemlerinin tümünü ayaklar altına almış durumda” diye konuştu.

El Hasan, “Davutoğlu Irak Hükümetinden habersiz Kerkük’ü ziyaret etti. Bu yüzden Irak hükümetinin Türkiye Dışişleri Bakanı’nı tutuklama hakkı vardır. Irak hükümeti, büyükelçisini Türkiye’den çekmeli. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ne çağrı yapılmalı ve büyükelçi 24 saat içinde Irak’tan çıkmalı” dedi. El Hasan ayrıca “Irak hükümet yetkililerinin Türk yetkililerden habersiz Türkiye’de herhangi bir ile ziyaret hakkı var mı?​” diye sordu.

75 YIL SONRA İLK ZİYARET

Irak’ın Kerkük kentini bugün ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 75 yıl aradan sonra bu kente giden ilk Türkiye Dışişleri Bakanı olmuştu. Kuzey Irak’ta temaslarda bulanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun heyeti, Erbil'in 83 kilometre güneyindeki Kerkük'e bugün sabah yoğun güvenlik önlemleri altında girdi.

Türkmen cephesini ziyaret eden Davutoğlu, şunları söyledi: “Irak’ın bütün unsurlarıyla ilişkilerimiz var. Her Kerkük’te bir terör saldırısı haberi geldiğinde içimize bir kor ateş düşer, bu kor ateş hiçbir zaman sönmez. Tırnağınıza küçük bir şey batarsa 75 milyon Anadolu’da acı çeker. Daha önce Kerkük’e gelmeyi çok istedim. Ansın bir gece gelebilirim dedim. Dün Başbakanımız ile yaptığımız istişarede bu sabah haber vererek Kerkük’e geldim. Kerkük; Kürt, Türkmen, Arap unsurlarıyla bir şehir. Bütün Irak bizim için can bir dost. Kimse bu birliği ve barışı bozamaz. Kerkük’ün kalkınması için Türkiye elindeki bütün imkanlarını kullanacak. Kerkük’te huzur oldu mu, Irak’ta da olur.”

BARZANİ’YE ‘MESAJI’ İLETTİ

Davutoğlu, Kerkük ziyareti öncesinde Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’yle yaptığı görüşmede Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin yaşadıkları bölgelerde yönetime el koymasından duyduğu kaygıyı dile getirdi. Davutoğlu, “Çok kapsamlı görüşmeler yaptık. Suriye başta olmak üzere terörle mücadele konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Erbil’deki yetkililerle bölgeyle ilgili hem vizyonlarını hem de kaygılarını paylaştıklarını söyleyen Davutoğlu, “Türkiye’nin beklentileri çok açık. Tutumumuz gayet net. Birlikte bazı adımların atılması konusunda belli anlayış birliğimiz var” dedi. Davutoğlu, “Türkiye’nin, Suriye’de Kandilvari bir yapılanma istemiyoruz” mesajının alınıp alınmadığını sorulması üzerine “Tabii, mesajı aldılar” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Antik kentin ortasında elektrik direği

SONRAKİ HABER

Toroslar’da 60 günde devr-i alem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...