03 Kasım 2017 04:22

Sermaye medyası Zonguldaklı madencileri değil Bakan'ı gördü

Zonguldak'ta madenciler özelleştirmeye karşı sokağa çıkarken sermaye medyası madencileri değil Enerji Bakanı Berat Albayrak'ı sayfalarına taşıdı.

Paylaş

Zonguldak’ta dün binlerce madenci ve kent sakini özelleştirmeye karşı Madenci Anıtı önünde eylem yaparken sermaye medyası işçilerin tepkisini görmedi. Binlerce Zonguldaklı sokaklara taşmamış gibi yapan patron gazeteleri, işçilerin tepki gösterdiği torba yasada ilgili maddenin arkasındaki Bakan Berat Albayrak’ın açıklamalarını sayfalarına yansıttı.

EVRENSEL MANŞETE TAŞIDI

Hükümetin torba yasa tasarısının 58. maddesi aracılığıyla Maden Kanunu’nda değişiklik yaparak TKİ ve TTK’yi özelleştirme planına karşı dün Zonguldak’ta büyük bir eylem düzenlendi. Evrensel’in “Madenci öfkesi sokağa taştı” başlığıyla manşetine taşıdığı eylem Evrensel dışında sadece BirGün ve Aydınlık’ın birinci sayfasında vardı. Aydınlık, “Kömürün ateşi 58’i yakacak” derken BirGün ise “Madenlerin bir çakılını dahi vermeyeceğiz” başlığını attı.

ALBAYRAK’A GÖRE ÖZELLEŞTİRME KARŞITLARI ‘CENAZE’

Madencilerin tepkisine sermaye medyasında rastlamak ise mümkün olmadı. Sabah, Hürriyet, Milliyet, Habertürk, Yeni Şafak, Star, Akşam, Türkiye gibi gazeteler, Zonguldak’taki eyleme sayfalarında yer vermediği gibi Bakan Berat Albayrak’ın 58. madde kararlılığını birinci sayfalarına ve ekonomi sayfalarının manşetlerine taşıdı. Albayrak, dün 7. Uluslararası Doğalgaz Kongresi’nde yaptığı açıklamada “Ne zaman yerli kömür desek çevrecilik maskesi ile karşımıza çıkan istemezükçü zihniyet, bugün yerli kömürü hatırladı. Sadece Zonguldak değil tüm kömür üretim alanlarında istihdamı, üretimi ve katma değeri artıracak bir modeli hayata geçiriyoruz. Enerjide de milletimizle, milletimizin, işçimizin sevineceği bir modelle hem Zonguldak’ta, diğer kömür şehirlerimizi de kalkındıracağız. Milletin dilinden anlamayan, aynı dili konuşmayan, cenaze konumuna erişmiş bu zihniyetin milletin gündeminden düşmesi lazım” demiş ve “Hiçbir kurumu kapatmıyoruz. Hiçbir işçiyi de çıkarmıyoruz” iddiasında bulunmuştu.

ZONGULDAK'TA 'HALKTAN KOPUK SİYASETÇİLERE' TEPKİ VARDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Bakan Albayrak, özelleştirme karşıtlarına "milletin dilinden anlamayanlar", "istemezükçüler", "cenaze konumuna erişmişler" derken GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, dünkü eylemde yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“Tarihimizin en az sayıda işçisiyle çalışıyoruz. Yeni işçi alınmıyor ve TTK göz göre göre zarara sürükleniyor. Buna rağmen, sanki zarar bizden kaynaklanıyormuş gibi zarar rakamlarını anlatarak TTK’yı satmaktan, kapatmaktan söz ediyorlar. En son 2014 yılında 4 bin 600 işçi talep edildi ama Bakanlık izin vermedi.”
“Sorunlarımızı Ankara’ya taşıması gereken özellikle iktidar partisi milletvekillerimiz, ne yazık ki başarılı olamadılar. Halktan kopuk siyasetçiler sorunlarımızın Ankara’ya taşınmasını engelliyor. Hatta bazen yanlış bilgiler veriliyor.”
“TTK ve TKİ gibi kurumlar, şirketleri ve sahaları denetlerken yaşadığımız faciaları düşünün. Şimdi bundan daha kötüsünü yani bize doğrudan ölümü dayatıyorlar”
“Biz yeraltı maden işletmeciliği devlet eliyle yapılsın diyoruz. Kömürümüze kan bulanmasın, cenazemiz yol kenarlarına, hastane önlerine bırakılmasın.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TEOG sonrası kaos sürüyor, yeni sistem bir türlü açıklanmadı

SONRAKİ HABER

Twitter çalışanı işteki son gününde Trump'ın hesabını sildi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa