03 Kasım 2017 00:41

OHAL ile güvencesizlik arttı insanlar karamsarlığa itildi

TTB Genel Sekreteri M. Sezai Berber, intiharları yorumlayarak 'İnsanlar bir umutsuzluk, belirsizlik ve karamsarlık içine itildi' dedi.

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

Adana’da bir asistan, Batman’da bir uzman hekim ve en son İstanbul’da bir tıp fakültesi öğrencisinin iki gün içerisinde intihar etmesini yorumlayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri M. Sezai Berber, performansa dayalı çalışma sistemi ve OHAL’in insanlarda gelecek kaygısı yarattığını söyledi. 

Gazetemize konuşan Berber, “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile birlikte sağlık alanında ciddi bir bozulmanın olduğunu dile getirirken, iş yerlerinde çalışma barışının bozulduğunu, rekabetin arttığını ve performansa dayalı sistemin sağlık çalışanlarını huzursuz ettiğini söyledi. 

OHAL TETİKLEYİCİ UNSUR

15 Temmuz’un ardından ilan edilen ve hâlâ süren OHAL’in de sağlık çalışanlarını rahatsız ettiğini dile getiren Berber, “OHAL’in ardından güvencesizlik arttı. İnsanlar gelecek kaygısı duyuyor, bir gecede işsiz kalma, yerinden edilme, cezaevine atılma gibi korkularla çalışmak zorunda bırakılıyor.” dedi.  Meslektaşlarının uzun yıllar boyunca tıp fakültesi öğrencisi olabilmek, asistan olabilmek, uzmanlık alabilmek için yoğun emek verdiğini ve bu tarz durumlarla karşılaştıklarında yaşadıklarını hak etmediklerini düşündüklerini söyleyen Berber, “İnsanlar işte böyle bir umutsuzluk, belirsizlik ve karamsarlık içine itildiler” ifadelerini kullandı. 

‘İNTİHARLARIN CİDDİYE ALINMASI GEREKİYOR’

“Toplumun genel ruh halini değerlendirmek için psikiyatr olmaya gerek yok” diyen Berber şunları söyledi: “Bu koşullarda insanlar korkudan, geleceksizlikten, depresyondan başka ne hissedebilir? Aklı ve vicdanı olan insanlar, bunların sonuçlarının ülkenin geleceği için ne kadar tahrip edici olabileceğini hesaplaması gerek. Tamamlanmamış intiharlar ve bütün intihar davranışları aslında bir yardım çağrısıdır. Bu davranışların ciddiye alınması gerek aksi takdirde intiharları önlemek mümkün olamayacak. Hekimler, ruh sağlığı çalışanları ve sağlık çalışanları koruyucu önlemlerle bir noktaya kadar yardımcı olabilir. Toplumun genelinde demokrasiye, açıklığa, şeffaflığa, adalete yönelik eksiklikler oldukça intiharları engellemek de zorlaşacak”

ÖNCEKİ HABER

Cezaevi yönetimine istismar cezası

SONRAKİ HABER

‘Pazardan eve elimiz boş dönüyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...