02 Kasım 2017 18:31

Strasbourg'da Ekim Devrimi'nin 100. yılı şenlikle kutlandı

Strasbourg'da Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından Ekim Devrimi'nin 100. yılı kapsamında Emek Şenliği düzenlendi.

Paylaş

Ali ÇARMAN
Strasbourg

Ekim Devrimi'nin 100. yılı kutlamaları dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Kutlamalar kapsamında Fransa'nın Strasbourg kentinde Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından Emek Şenliği düzenledi.

Centre Culturel Marcel Salonu'nda öğle saatlerinde başlayan şenliğin birinci bölümünde yaklaşık 300 kişinin katıldığı bir konferans gerçekleştirildi. Sanatçı Orhan Alkaya ve Evrensel Gazetesi Yazarı Mustafa Yalçıner’in konuşmacı olarak katıldığı "Ekim Devrimi'nin 100. yılında Dünya ve Türkiye’deki Toplumsal Gelişmeler" başlıklı konferansın moderatörlüğünü ise Haydar Ertaşoğlu yaptı.

Mustafa Yalçıner konuşmasında "Proleter devrimler çağını başlatan Ekim Devrimi, yerkürenin beşte birinde sömürüye son verip halkların eşit koşullarda ve kardeşce bir arada yaşamasını sağladı. Ancak emperyalistler içerde ve dışarda boş durmadı. Bütün güçleri ile saldırdılar ve Sosyalizm geçici bir yenilgi aldı. Bugün dünden öğrendiklerimizle daha ileriden, daha örgütlü olarak ücretli kölelik düzenine son verme mücadelemiz devam ediyor. İnsanlığın kurtuluşu davası bunu gerektiriyor’’ dedi.

Sanatçı Orhan Alkaya ise Ekim Devrimi'nin Sovyet sanatına etkisine değinerek, Tolstoy, Dostveski, Turgenev, Gorki gibi edebiyatçıların yaratıcı özelliklerini, özgürlük ve barış mücadelsine verdikleri katkıya dikkat çekti.

orhan alkaya

Alkaya ayrıca Ekim Devrimi döneminde dünya ölçeğinde büyük sanaçıların, büyük hümanistlerin tarih sahnesinde yer aldığını aktardı.

Konuşmaların ardından soru cevap şeklinde ilerleyen konferasn toplanm 3 saat sürdü.

Emek Şenliği'nin ikinci bölümü ise Fransa DİDF Başkanı Anıl Çiftçi'nin konuşması ile başladı. 

Anıl Çiftçi

Konuşma sonrası DİDF üyesi kadınlardan oluşan koro şarkılarını seslendirdi.

DİDF Kadın Korosu

Kadın korosu gecenin ilerleyen saatlerinde sahneyi Ahmet Aslan ile Kemal Dinç'e bıraktı. Aslan ve Dinç şenlik katılımcılarına unutulmaz bir gece yaşattı.

ÖNCEKİ HABER

Gebze'de mahallelilerin tapu sıkıntısı devam ediyor

SONRAKİ HABER

Trump, FED Başkanı adayını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...