02 Kasım 2017 15:05

IŞİD sanığı Burhan Gök, yine tutuklanmadı

HDP’nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırı davasında, IŞİD'li Brüksel saldırganıyla yakalanan sanık Burhan Gök yine tutuklanmadı.

Paylaş

HDP Diyarbakır mitingine yönelik saldırı davasının 8. duruşmasında, Brüksel saldırganıyla yakalanan sanık Burhan Gök hakkında yeni deliller açıklanarak, Gök’ün tutuklanması istendi. Hakim yeni delilerin mahkemeye gelmesini bekleyeceğini söyleyerek, tutukluluk talebini reddetti.

HDP’nin Diyarbakır’da 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği mitinge yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırı davasının 8. Duruşması Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davaya tutuklu sanıklar Orhan Gönder duruşma salonuna getirilirken, Mustafa Kılınç, İsmail Korkmaz SEGBİS’le katıldı. 6. duruşmada tutuksuz yargılanmasına karar verilen sanık Burhan Gök ise duruşmaya gelmedi. 

SERBEST KALAN GÖK HAKKINDA YENİ DELİLLER

Mağdur avukatlarından Kazım Bayraktar, sanık Burhan Gök hakkında yeni kanıtlar elde ettiklerini aktararak, şunları söyledi:

“Türkiye’deki bütün katliamlar Antep hücresi tarafından organize edilmiş. Bu örgütün insan ve malzeme geçişlerinin sağlanmasında ekip görevli. Bu ekip örgütün illegal kayıtlarında şirket olarak geçiyor. Bu ekipte Suriye tarafında İlhami Balı görevli. Balı birçok telefonla görüşme yapmış. Bu dosyada bir kısmı var, diğer dosyalarda daha çok. Diğer dosyalardan Burhan Gök’le olan kısmını aktarıyorum. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyaya göre İlhami Balı’nın görüştüğü kişilerden birisi Burhan Gök’ün telefonu. 2014 Kasım ayında dinlemeye takılmışlar. Konuşmada insan geçişlerinden bahsediyorlar. Burhan Gök kendisini Ahmet Furkan olarak tanıtıyor. ‘Ben abi şimdi insan gönderiyorum, taksiyle’ diyor.”

Bayraktar, Burhan Gök hakkında İstanbul’daki mahkemelerde de delil olduğunu belirterek, “Bu görüşme de cihatçı geçitlerine ilişkin. Burhan Gök, bombacı Orhan Gönder’in saklanmasında görev alıyor, insan malzeme geçişini organize eden ekip içerisinde yer alıyor. Beraber yakalandığı kişi ise Brüksel saldırganı. Demek ki Burhan Gök ile Suriye’ye geçmek için Brüksel saldırganı buluşmuştu” diyerek sanık Burhan Gök’ün tutuklanmasını istedi. 

Hakkındaki deliller okunan sanık Mustafa Kılınç’ın kullandığı cep telefonundaki hattın Levent Kılınç adına kayıtlı olduğu belirtildi. Mustafa Kılınç söz konusu telefon hakkında, “Levent Kılınç’ı emniyette gözaltında gördüm. Benimle bir akrabalığı yok. Polis memurunun elinde bir telefon vardı. Levent Kılınç’a ‘senin mi?​’ diyordu. O da yok diyordu” diye suçlamaların telefonun kendisinin olmadığını savundu. Sanık Orhan Gönder kendisi hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Sanık İsmail Korkmaz kendisine ilişkin materyaller hakkında konuşmak istemedi, tahliyesini talep etti. 

Savcı sanıklar hakkındaki mütalaasını verdi. Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamı isterken, sanık Burhan Gök’ün hakkında deliller toplandıktan sonra tutukluk değerlendirmesi yapılması gerektiğini belirtti. Mahkeme heyeti kararı okudu. Sanık Burhan Gök’ün tutuklanmasına yönelik talep dileli durumu nazara alınarak ret edildi. Gök hakkındaki Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yeni delillerin mahkemeye getirilmesi istendi ve Gök hakkında adli kontrol hükümleri uygulanmasına karar verildi. Davanın sonraki duruşma tarihi olarak 21 Aralık, saat 14.00 belirlendi. 

Duruşmaya, 10 Ekim katliamında hayatına kaybedenlerin aileleri ve yaralananların oluşturduğu 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun yanı sıra KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir de katıldı. 

NE OLMUŞTU?

IŞİD üyesi Orhan Gönder tarafından HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirdiği mitinge bombalı saldırı düzenlenmişti. Saldırı sonrasında 5 kişi ölmüş, yüzün üzerinde kişi de yaralanmıştı. Saldırıya ilişkin Diyarbakır’da açılan dava güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya taşınmıştı. 6. Duruşmada tahliye edilen sanık Burhan Gök, Brüksel’de bombalı saldırıyı gerçekleştiren İbrahim el Bakraoui ile beraber yakalanmıştı.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adıyamanlı depremzedeler isyanda: Ne arayan oldu, ne soran

SONRAKİ HABER

Bir yılda bir milyar çocuk şiddete maruz kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...