Adıyamanlı depremzedeler isyanda: Ne arayan oldu, ne soran

Adıyaman Samsat'ta 8 ay önce meydana gelen depremde evleri hasar gören yurttaşlar, evlerini kendi imkanlarıyla onarmaya çalışıyor.

02 Kasım 2017 14:10
Paylaş

Adıyaman Samsat'ta 8 ay önce meydana gelen depremde evleri hasar gören yurttaşlar, verilen sözlerin tutulmadığını dile getirdi.

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde 2 Mart’ta yaşanan 5,5 büyüklüğündeki depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen depremin açtığı yaralar halen sarılmadı. Depremde sadece evleri ağır hasar görenlere konteynır verildi. Konteynır alamayan ailelerden imkanı olanlar kenti terk etti, imkanı olmayanlar ise tehlikeli olan hasarlı evlerde kalıyor. İlçe halkı hasarlı evlerini borçlanarak kendi imkanları ile onarmaya çalışıyor.

KORKU İLE YAŞIYORLAR

Baraj Mahallesi’nde bulunan evinin duvarlardaki derin çatlaklara rağmen orta düzeyde hasar raporu verilmesine tepki gösteren 67 yaşındaki Kerim Demiral, olanağı olmadığı için riskli evde yaşamak zorunda kaldığını ifade etti. Çatlakları alçı ile kapatan Demiral, “Üzerinden kaç ay geçmiş tamiratını dahi yapmamışlar. Her akşam evimiz üzerimize çöker mi korkusu ile yaşıyoruz. Orta hasarlı raporu verdiler. Yetkilileri buraya çağırıyoruz. Gelip baksınlar, bu evlerde yaşanır mı? Peki, biz ne yapalım, nereye gidelim? Bir deprem daha olması durumunda bu evler başımıza çökecek. Bu durumda bize bir şey olsa devlet bu sorumluluğu alacak mı?” dedi. Evin tadilatı için 20 bin TL borçlandırıldıklarını söyleyen Demiral, bu borcu 2 yıldan sonra 20 yıllık vade ile ödemek zorunda bırakıldıklarını söyledi.

HASARLI EVDE KALMAKTANSA GÖÇ ETTİLER

Evlerine orta hasar raporu verildiği için konteynır alamayan 9 çocuk annesi Zeynep Tunçmen ise, Adıyaman’a taşınmak zorunda kaldıklarını aktardı. Evin duvarlarında oluşan derin çatlakları gösteren Tunçmen, “Görüyorsunuz evin halini, orta hasar vermişler. Kaç kez söyledik, tadilat yapılacak dediler, ancak daha yapmadılar. Hasarlı evde yaşamaktan korktuğumuz için Adıyaman’a taşındık ve aylık 400 TL’ye kirada oturuyoruz. Bir an önce evlerimizi tadilat etmelerini bekliyoruz. Biz kalmaya korkuyoruz, kalınabilecekse gelsinler kendileri kalsınlar” diye konuştu.

BORÇLANDILAR AMA EV YOK

8 çocuk babası Gaffari Ertan da, az hazarlı evinde yaşamını sürdürüyor. Ertan, Ovacık köyündeki yıkım kararı alınan evi için 65 bin TL borçlandırıldığını belirterek, şöyle devam etti:
“Köyün ortak malı olan meralar olursa mera alanına, olmazsa eski yerlerine evler yapılacağı söylendi. Bugüne kadar bize her hangi bir maddi ya da manevi yardım yapılmadı. Az ya da orta hasar gören evlerin onarılması için de her hangi bir şekilde maddi yardım yapılmadı.”

HALI KADAR KONTEYNER

Konteynırların dar olduğunu, yaşanacak gibi olmadığını belirten ilçe halkı, bir an önce kendileri için yapılacak evleri bekliyor. Kale Mahallesine kurulan konteynır barınma merkezinde kalan 39 yaşındaki 3 çocuk annesi Hatice Tepe, yaşadıkları zorlukları şu cümleler ile anlattı: “Depremden sonra bize verilen çadırların yanı sıra 15 günlük yemek yardımı yapıldı. Onun dışında her hangi bir şey görmedik. Yaz boyunca çadırlarda kaldık. Lavabo ihtiyacının yanı sıra banyo zorluğu yaşadık. Yaklaşık 2 haftadır buraya, konteynırlara yerleştik. Küçük de olsa en azından belli bir düzenimiz oldu diyebiliriz. Evlerin yapılacağı söyleniyor, ancak daha yapılmadı. Biz 5 kişilik bir aileyiz ve yetişkin bir kızım var. Hepimiz bir arada kalmak zorunda kalıyoruz. Konteynırlar çadırlardan iyi olsa da, bir halı yeri kadardır. Dolayısıyla bir an önce evlerin yapılmasını istiyoruz. Maddi durumu iyi olan hiç kimse burada kalmıyor, gidiyorlar. Biz mecburiyetten kalıyoruz. Yoksa bu konteynırda yaşamam.”   

‘BİR ÇİVİ DAHİ ÇAKILMADI’

Depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen bir çivinin dahi çakılmadığını anlatan 3 çocuk babası 45 yaşındaki Abdulkadir Dost, konteynırlardaki yaşamın göründüğü gibi olmadığını ifade ederek, “Bu konteynırlar dardır. Konteynırlarda yaşanılmıyor. Beş kişi olan ailelere bir tane, 5’in üzerinde olan ailelere 2 konteynır veriyorlar. Küçücük bir odada nasıl yaşanır. Biran önce evrelerimizi yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

G.Saraylı Feghouli ve Trabzonsporlu Olcay Şahan'a 3 maç ceza

SONRAKİ HABER

IŞİD sanığı Burhan Gök, yine tutuklanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...