02 Ağustos 2012 11:04

‘Demokratik Özerklik Ankara’yı alarma geçirdi’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani’nin bir araya gelmesi ve sınırdaki askeri hareketlilik Amerikan basınında “Ankara alarmda” olarak yorumlandı. Wall Street Journal, “Suriyeli Kürtlerin özerkliği Ankara’yı alarma geçirdi”, “Ankara’nın varolan kaygıları arttı”,

‘Demokratik Özerklik Ankara’yı alarma geçirdi’
Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani’nin bir araya gelmesi ve sınırdaki askeri hareketlilik Amerikan basınında “Ankara alarmda” olarak yorumlandı. Wall Street Journal, “Suriyeli Kürtlerin özerkliği Ankara’yı alarma geçirdi”, “Ankara’nın varolan kaygıları arttı”, “Türkiye’nin endişeleri yatışmıyor” görüşlerini ileri sürerken Financial Times, “Türkiye’nin askeri bir operasyon yapıp yapmayacağı belirsiz”, “Türk ordusu uyarılmasına rağmen Suriye sınırında eylemlerini arttırıyor” diye yazdı. ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “Suriyeli Kürtlerin Özerkliği Ankara’yı Alarma Geçirdi” başlıklı haberinde, bazı Suriyeli Kürtlerin geçen haftalarda özerklik yönetimine doğru “çarpıcı” adımlar atmasının Ankara’nın Türkiye’nin “bir numaralı düşmanı” PKK’nin etkinliğini arttırabileceği konusundaki varolan kaygılarını yükselttiğini ileri sürdü. Sınırdaki askeri hareketliliğe ve Davutoğlu-Barzani görüşmesine dikkat çeken gazete, hem Suriye Ulusal Konseyi hem de Özgür Suriye Ordusu liderlerinin, PYD’nin Şam’ın isyanları bastırmaya odaklanması amacıyla yardım etmek ve Türkiye’deki istikrarı bozmak için Şam’la gizlice anlaştığı iddialarına yer verdi. Ancak, PYD’nin Esad’la bir anlaşma yaptığını reddettiğini belirten WSJ, “Partinin bu açıklaması Türkiye’nin endişelerini yatıştırmıyor” yorumunu yaptı.

ABD’DEN TÜRKİYE’YE: FAZLA ABARTMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell, Türkiye’nin Suriye sınırındaki askeri hareketliliğine yönelik olarak, ”Türkiye’nin kendi ulusal güvenlik çıkarlarını anlıyoruz. Ama şu anda (durumu) daha fazla askerileştirmenin ilerlenecek yol olduğunu düşünmüyoruz” dedi.
Ventrell, günlük basın toplantısında, Türkiye’nin sınırdaki askeri hareketliliğine yönelik soruları da yanıtladı.
Suriye konusunda Türkiyeli müttefikleriyle düzenli olarak istişare halinde olduklarını belirten Ventrell, “Durumu daha fazla askerileştirmeyi istememe yönünde düşünmeye devam ettiklerini” kaydetti.
“Türklerden askeri bir operasyon bekliyor musunuz?​” sorusu üzerine Ventrell, Suriyeli muhaliflerin şu anda mesafe kat etmeye devam ettiğini ve daha geniş alanı elinde tutmaya başladığını iddia ederek, Suriye’ye acil dışarıdan bir askeri müdahaleye yönelik geniş çağrılar duymadıklarını söyledi.  Ventrell, bir soru üzerine, muhaliflere yardım etme ve organizasyon kapasiteleri ile diğer konularda onlara destek sağlama konusunda Türkiye ile aynı sayfada olduklarını vurguladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Kirli su’ savaşları ve özelleştirme

SONRAKİ HABER

Nükleer karşıtları Akkuyu’da olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...