02 Kasım 2017 13:35

IKBY: Bağdat’la anlaşma imzalamadık

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminden merkezi Irak hükümetiyle herhangi bir anlaşmanın imzalanmadığı açıklaması geldi.

Paylaş

Açıklamada, “Irak Ordusunun heyetinin iki farklı görüşmede sunduğu iki anlaşma taslağına yanıt verdik. Bağdat, diyalog taleplerimize olumsuz yanıt verdi” denildi. 

IKBY, İBADİ’Yİ YALANLADI

Irak Başbakanı Haydar İbadi, “Erbil yapılan anlaşmadan vazgeçti” demişti. 

Rudaw’a göre, IKBY’den yapılan açıklama ise şöyle: “Irak Başbakanı Haydar İbadi, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Erbil’in Irak ordusu ile Peşmerge Bakanlığı arasında yapılan anlaşmadan vazgeçtiğini ifade etmiştir.

Aramızda herhangi bir anlaşma imzalanmamıştır. Sadece Irak hükümetinin askeri heyeti tarafından anlaşma taslağı sunulmuştur. Ertesi gün merkezi hükümet ile Kürdistan bölgesinin heyetleri arasında yapılan toplantıda, ikinci bir taslak gönderildi. Her iki taslağa yanıt verdik. Birkaç kez federal hükümet ile anayasa esasına göre müzakerelere hazır olduğumuzu belirtmiştik. Ancak her defasında Bağdat’ın yanıtı olumsuzdu.

Mevcut durumu savaşa sürüklemek bütün bileşenleriyle Iraklılar için büyük bir felakete yol açabilir.

Irak Anayasası’nda yer aldığı gibi, haklarımıza inancımızdan yola çıkarak, barıştan yanayız. Irak halkının nesilleri için bir gelecek inşa etmek uğruna, genel bir anlaşmaya varmak için yapıcı ve açık bir diyaloğu talep ediyoruz.

Büyük din mercileri, Iraklı siyasi partilerin tamamı, sivil toplum örgütleri ve anayasa, güvenlik ve barışa inanan bütün güçlerden talebimiz, Kürt ve Arap milleti arasında fitneye yol açacak her türlü girişime karşı durmalarını talep ediyoruz. Aynı zamanda şiddet ve savaşla sorunların çözümüne de engel olsunlar.”  

PEŞMERGEDEN 'TARTIŞMALI BÖLGELERE ORTAK GÜÇ' ÖNERİSİ

IKBY Peşmerge Bakanlığı, Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığının açıklamasını kınayarak, “temelsiz” olarak niteledi. Açıklamada, “Kürdistan bölgesi heyeti, Bağdat’la yaptığı ön taslak anlaşmasından geri çekildi” denilmişti. Peşmerge Bakanlığı, Irak hükümetine sunulan önerilerin şunlar olduğunu açıkladı:

1- Bütün cephelerde ateşkes
2- Devamlı iş birliği ve IŞİD’le mücadelede peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasında askeri ve güvenlik mekanizması
3- Irak Anayasası’nın ilgili maddesi uygulanana kadar tartışmalı bölgelere ortak gücün yerleşmesi
4- Siyasi görüşmelerin başlaması, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gözetiminde Irak Anayasası’na uygun olarak idari, yasal ve askeri komisyonların da bulunduğu komisyonların kurulması
5- Peşhabur’da bir iyi niyet göstergesi olarak ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri temsilciliğinde peşmerge ve Irak ordusundan oluşan ortak gücün bulundurulması. Ayrıca Irak Anayasası’na göre bir anlaşma uygulanana kadar geçici bir anlaşma sağlanması
 Açıklamada, kalıcı ateşkesten yana olunduğu vurgulanarak siyasi görüşmelerin anayasal temelde çözülmesinden yana olunduğu belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Özdemir: Türkiye Erdoğan’la zaten AB üyesi olamaz

SONRAKİ HABER

'Halk açlık sınırında yaşıyor, Saraya ödenek yetişmiyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...