02 Kasım 2017 12:22

Samsat'ta depremin üzerinden 8 ay geçti, sözler tutulmadı

Adıyaman’da 2 Mart’ta yaşanan 5,5 büyüklüğündeki depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen depremin açtığı yaralar sarılamadı.

Paylaş

Adıyaman Samsat'ta 8 ay önce meydana gelen depremde evleri hasar gören yurttaşlar, dışarıda kaldıklarını belirterek, verilen sözlerin tutulmadığını dile getirdi. İmkanı olan ilçeyi terk ederken, zorunlu olarak kalanlar ise borçlanarak evlerini tadilattan geçiriyor. 

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde 2 Mart’ta yaşanan 5,5 büyüklüğündeki depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen depremin açtığı yaralar sarılamadı. Depremde sadece evleri ağır hasar görenlere konteynır verildi. Konteynır alamayan ailelerden imkanı olanlar kenti terk etti, imkanı olmayanlar ise tehlikeli olan hazarlı evlerde kalıyor. İlçede kalanlar, borçlanarak kendi imkanları ile tadilat yapıyor. 

KORKU İLE YAŞIYORLAR

Baraj Mahallesi’nde bulunan evin duvarlardaki derin çatlaklar olmasına rağmen orta düzeyde hasar raporu verilmesine tepki gösteren 67 yaşındaki Kerim Demiral, olanağı olmadığı için riskli evde yaşamak zorunda kaldığını ifade etti. Çatlakları alçı ile kapatan Demiral, “Üzerinden kaç ay geçmiş tamiratını dahi yapmamışlar. Her akşam evimiz üzerimize çöker mi korkusu ile yaşıyoruz. Orta hasarlı raporu verdiler. Yetkilileri buraya çağırıyoruz. Gelip baksınlar, bu evlerde yaşanır mı? Geçen seferki gibi bir deprem daha olması durumunda bu evler başımıza çökecek. Bu durumda bize bir şey olsa devlet bu sorumluluğu alabilecek midir?​” dedi. Evine orta hasar tespiti verildiği için yıkım kararının çıkmadığını ve tadilat yapılacağını belirten Demiral, tadilat yapılması içinde 20 bin TL borçlandırıldıklarını ve bu borcu 2 yıldan sonra 20 yıllık vade ile ödemek zorunda bırakıldıklarını söyledi.   

EVDE KALMAKTANSA GÖÇ ETTİLER

Evlerine orta hasar verildiği için konteynır alamayan 9 çocuk annesi Zeynep Tunçmen ise, Adıyaman’a taşınmak zorunda kaldıklarını aktardı. Evin duvarlarında oluşan derin çatlakları gösteren Tunçmen, “Görüyorsunuz evin halini, orta hasar vermişler. Kaç kez söyledik, her seferinde orta hasar verdiler. Tadilat yapılacak dediler, ancak daha yapmadılar. Bizde hasarlı evde yaşamaktan korktuğumuz için Adıyaman’a taşındık ve aylık 400 TL’ye kirada oturuyoruz. Bir an önce evlerimizi tadilat etmelerini bekliyoruz. Biz kalmaya korkuyoruz, kalınabilecekse gelsinler kendileri kalsınlar” diye konuştu.  8 çocuk babası 61 yaşındaki Gaffari Ertan da, az hazarlı evinde yaşamını sürdürüyor. Ertan, Ovacık köyündeki yıkım kararı alan evi için 65 bin TL borçlandırıldığını belirterek, şöyle devam etti: “AFAD tarafından bize yapılacak olan evlerin bakanlar kurulunda geçici olarak çıkarılacak bir kanundan sonra yapılacağı belirtiliyor. Köyün ortak malı olan meralar olursa mera alanına, olmasa eski yerlerine evler yapılacağı söylendi. Bu güne kadar bize her hangi bir maddi ya da manevi yardım yapılmadı. Az ya da orta hasar gören evlerin onarılması içinde her hangi bir şekilde maddi yardım yapılmadık.” 

Depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen bir çivinin dahi çakılmadığını anlatan 3 çocuk babası 45 yaşındaki Abdulkadir Dost da, konteynırlardaki yaşamın göründüğü gibi olmadığını ifade ederek, “Bu konteynırlar dardır. Konteynırlarda yaşanılmıyor. Beş kişi olan ailelere bir tane, 5’in üzerinde olan ailelere 2 konteynır veriyorlar. Küçücük bir odada nasıl yaşanır. Bir an önce evrelerimizi yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu. (Adıyaman/MA) 

ÖNCEKİ HABER

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başkanı Alinur Aktaş 

SONRAKİ HABER

İntihar eden hekimin kardeşi: Bana ‘dayanamıyorum’ diyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...