Zonguldak, özelleştirmeye karşı ayağa kalktı

Zonguldaklılar özelleştirmeye karşı madencilerle tek vücut oldu. Binlerce kişinin katıldığı mitingde, özelleştirmeye izin verilmeyeceği haykırıldı.

02 Kasım 2017 12:01
Son Güncellenme Tarihi: 02 Kasım 2017 12:41
Paylaş

Madenciler öncülüğünde sokağa çıkan binlerce Zonguldaklı, özelleştirmeye izin verilmeyeceği haykırıldı. Mitingde madenciler adına konuşan GMİS Genel Başkanı Ahmet demirci özelleştirmenin önünü açan ve kendilerine ölümü dayatan Torba Yasa Tasarısı’nın 58. maddesinin geri çekilmesini istedi. 

Madenci anıtı önünde toplanan Zonguldaklılara ve hükümete seslenen GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, 2009 yılından bu yana da Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda izlenen yanlış politikalara karşı mücadele verdiklerini dile getirdi. TTK’da işçi sayısıyla birlikte üretimin de düştüğüne dikkat çeken Demirci, “Tarihimizin en az sayıda işçisiyle çalışıyoruz. Yeni işçi alınmıyor ve TTK göz göre göre zarara sürükleniyor. Buna rağmen, sanki zarar bizden kaynaklanıyormuş gibi zarar rakamlarını anlatarak TTK’yı satmaktan, kapatmaktan söz ediyorlar. En son 2014 yılında 4 bin 600 işçi talep edildi ama Bakanlık izin vermedi” dedi. 

2016 yılında özelleştirmeye hazırlık olarak Karadon’da yapılan envanter çalışmasına tepki gösterdiklerini ve her fırsatta TTK ve Zonguldak sorunlarını Ankara’ya aktarmaya çalıştıklarını dile getiren Demirci, şöyle devam etti: “Sorunlarımızı Ankara’ya taşıması gereken özellikle iktidar partisi milletvekillerimiz, ne yazık ki başarılı olamadılar. Halktan kopuk siyasetçiler sorunlarımızın Ankara’ya taşınmasını engelliyor. Hatta bazen yanlış bilgiler veriliyor.”

DOĞRUDAN ÖLÜM DAYATILIYOR

zonguldak özelleştirme eylemi

Demirci, Hükümetin Torba Yasa Tasarısı’nın 58. maddesiyle Maden Kanunu’nda değişiklik yapmak ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’yla, Türkiye Kömür İşletmeleri’ni küçük parçalar halinde özelleştirmek istediği bilgisini verdi. Ruhsatların bölünmesi, sahaların küçültülmesi ve küçük şirketlerin önünün açılmasının, TTK’nın denetim yetkisinin elinden alınmasının madenlerin işçi cenazelerinin üzerine kapatılması anlamına geldiğini ifade eden Demirci, “TTK ve TKİ gibi kurumlar, şirketleri ve sahaları denetlerken yaşadığımız faciaları düşünün. Şimdi bundan daha kötüsünü yani bize doğrudan ölümü dayatıyorlar” diye konuştu. 

Hükümete tasarıyı geri çekme, milletvekillerine de 58. maddeyi kabul etmeme çağrısı yapan Demirci, “Biz yeraltı maden işletmeciliği devlet eliyle yapılsın diyoruz. Kömürümüze kan bulanmasın, cenazemiz yol kenarlarına, hastane önlerine bırakılmasın” dedi.

zonguldak özelleştirme eylemi

(Zonguldak/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Otizmli 2 çocuk, felçli koca, gecekondudan bozma bir ev...

SONRAKİ HABER

IŞİD, kontrol ettiği toprakların yüzde 96'sını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...