02 Kasım 2017 08:49
Son Güncellenme Tarihi: 03 Kasım 2017 10:33

Katalan bakanlar tutuklandı: 'Adalet değil diktatörlük'

Katalan hükümetinin 9 bakanının tutuklanması sonrası Katalanlar 'Bu adalet değil diktatörlük' diyerek sokaklara döküldü.

Paylaş

Katalan hükümetinin 9 bakanı, bağımsız ilanı gerekçesi ve “isyan, isyana teşvik ve görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla 2 Kasım Perşembe akşamı tutuklanarak cezaevine konuldu. Gece Barselona’daki Katalonya Parlamentosu önünde toplanan binlerce kişi tutuklamalara tepki göstererek, “Özgürlük” ve “Bu adalet değil diktatörlük” sloganları attı.

1 Kasım’da Madrid’e ifade vermeye çağrılan Katalan Hükümeti’nin 9 bakanı hakkında tutuklama kararı verilmiş, bağımsızlık ilanı öncesi istifa eden Santi Vila için ise 50 bin avro kefalet karşılığı serbest bırakılması kararı açıklanmıştı.

PUIGDEMONT’DAN AÇIKLAMA

İspanyol el Publico gazetesinin haberine göre Belçika’da bulunan Katalan Lider Puigdemont, kararın ardından açıklama yaparak İspanya hükümetinin kendi ilan ettiği 21 Aralık seçimlerine yönelik bir “darbe” yapıldığını söyledi. TV3’te yayınlanan habere göre Puigdemont, İspanya hükümetine, siyasi bir sorunu diyalog yerine baskıyla çözmeye kalkışması nedeniyle tepki gösterdi, bütün tutukluların serbest bırakılmasını istedi.  

BİNLERCE KATALAN SOKAKLARA ÇIKTI

Barselona'da eylem yapıldı

Tutuklama kararı Katalonya’da da protesto edildi. Binlerce Katalan sokaklara çıkarak tutukluların bırakılmasını istedi. Barselona’da halk Katalonya Parlamentosu önünde toplanırken, bölgenin diğer büyük kentlerinde de belediye binaları önünde eylemler yapıldı.

Parlamento önünde “Grev, grev, genel grev”, “Bu adalet değil bu diktatörlük” sloğanları atılırken, ellerde ise “Özgürlük” ve “Siyasi tutuklulara özgürlük” yazılı dövizler taşındı.

Öte yandan görevden alınan Katalan parlamentosunda hükümet ortağı olan CUP partisi temsilcileri Carles Riera ve Albert Botran, “diktatöryal rejime” karşı eylemlerin devam etmesi çağrısı yaptılar.

BAKANLARI DEĞİL HALKIN İRADESİNİ HAPSETTİLER

Barselona Belediyesi’ni yöneten siyasi ittifak Catalunya en Comú Sözcüsü Elisenda Alamany de Katalonya’nın “meşru” hükümetinin yetkililerinin hapse atılması için “Ülke tarihinin en karanlık dönemlerinden biri” olarak nitelendirdi, “Sadece bakanları değil halkın iradesi de hapsedilmiştir” diye konuştu.

İspanya Parlamentosu’nda grubu bulunan sol parti Podemos’un Katalonya’daki temsilcisi olan Podem Catalunya’nın lideri Albano Dante Fachín de tutuklama kararının “her şeyi değiştirdiği”ni söyleyerek, “Bu antidemokratik devletinin temellerinin sarsılması gerekiyor” dedi ve olağanüstü olarak nitelendirdiği sürece “kolektif bir yanıt” verilmesi gerektiğini söyledi.

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau da yaptığı açıklamada, “Bugün demokrasi için ve Katalonya için kara bir gün” diyerek “çok ciddi bir siyasi hata” olarak yorumladığı tutuklama kararlarının ülkeyi çözümden uzaklaştırdığına dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kasım sayısı çıktı: Yeni e'de vergi dosyası

SONRAKİ HABER

Is Tayyip Erdoğan a fascist dictator?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...