02 Kasım 2017 08:38

İzmir Çiçekliköy’deki inşaat çalışması kaçak mı?

İzmir'de Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, AKP’li eski yönetici Rahmi Taştan'ın Çiçekliköy’de sit alanındaki inşaatından haberdar olmadığını itiraf etti.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Şehir Plancıları Odası'nın, AKP’li eski yönetici Rahmi Taştan'ın Çiçekliköy’deki 3. derecede sit alanına yaptığı inşaatla ilgili yazısına cevap veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü konuyla ilgili bilgisinin olmadığı itirafında bulundu.

AKP'li eski yönetici Rahmi Taştan’ın, İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan Çiçekliköy'deki mesire alanının hemen yanındaki 3. derece sit statüsündeki arsasında başlattığı imarsız inşaat çalışmaları gazetemiz tarafından haberleştirilmişti.

Yapılaşma ile ilgili bilgi almak için Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunuldu. Başvuruda, söz konusu inşaatla ilgili müdürlüğün almış olduğu bir karar olup olmadığı soruldu ve varsa plan ve ruhsat örneklerinin kendilerine gönderilmesi istendi.

Yazıya geçtiğimiz günlerde İl Müdürlüğü'nden cevap geldi. İl Müdürü Selahattin Varan'ın imzası ile ilgili yazıda Bakanlıkça onaylanmış herhangi bir imar planı olmadığı ve konunun araştırılacağı belirtildi.

Söz konusu alan sit bölgesi olduğu için bakanlıkça onaylanmış bir plan olmadan belediyenin doğrudan ruhsat verme yetkisi bulunmuyor. İl Müdürlüğü'nün bu yazısı ‘İnşaat çalışması kaçak mı?​’ sorusunu akıllara getirdi.

‘BAKANLIK BENİM BİLGİM YOK DİYEMEZ’

Bakanlığın yazısını gazetemize değerlendiren ŞPO İzmir Şubesi 2. Başkanı Uğur Bayrak, belediyeden gelecek cevabı beklediklerini belirterek “Sit alanlarında geçici yapılanma koşulları belirlenebilir ama bu da parsel bazında belirlenmez. Bakanlık bölgesel geçici yapılaşma kararını alır. Böyle bir şey mümkün olsa bölgedeki bütün sit alanları parsel parsel yapılaşmaya açılırdı. Söz konusu alan sit olduğu için bakanlığın ‘Benim bilgim yok’ deme gibi durumu olamaz. Ortada hiç bir ruhsat yoksa, bir an önce alanın mühürlenmesi gerekiyor ve yıkım işlemlerinin başlaması gerekiyor. Süreci takip edeceğiz” dedi.

4 KATLI ÖZEL OKUL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2015 yılının haziran ayında, yapılan başvuru üzerine, İzmir’in Bornova ilçesi Karaçam köyü Bademli mevkiinde yer alan toplam 20 bin 786 metrekarelik alanın, birinci derece doğal sit alanı statüsünü, üçüncü derece site çevirerek yapılaşmaya açtı. Ancak Şehir Plancıları Odası kararı yargıya taşıyarak iptal ettirdi. İl Müdürlüğü Haziran ayında aldığı kararla bölgenin tamamını 3. derece sit alanına çevirdi. Arsanın sahibi, AKP’nin kurucuları arasında yer alan ve bir dönem il başkan yardımcılığı da yapmış olan Rahmi Taştan. Taştan, alana dört katlı özel bir eğitim merkezi yapmayı planlıyordu.

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de öğrenci servisi kamyonete çarptı: 9 yaralı

SONRAKİ HABER

Ankara’da eylem yasağı 3 ay uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...