02 Kasım 2017 00:36

Taşeronlaşma sürüyor iş cinayetleri artıyor

Taşeronlaştırmanın her geçen gün arttığı İzmir Büyükşehir’de ekim ayında 3 taşeron işçi iş cinayetlerinde can verdi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Taşeronlaştırmanın her geçen gün arttığı İzmir Büyükşehir Belediyesinde, ekim ayı içinde 3 taşeron işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. İş Güvenliği Uzmanı Bahar Göçer, taşeronlaştırma ısrarının devam etmesi halinde işçi ölümlerinin devam edeceği uyarısında bulundu. 

Taşeron çalışma sisteminin hızla arttığı yerlerden biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi. İşçi maliyetlerini kısmak isteyen Büyükşehir yönetimi, daha önce belediye işçileri tarafından yapılan işleri ihalelerle taşeron şirketlere devrediyor. İhaleleri en düşük fiyatı veren şirket alırken, firmalar da daha fazla kar için ilk önce iş güvenliği önlemlerini askıya alıyor. Denetimlerinin yapılmaması ve işlerin en kısa sürede bitirilmesinin istenmesi de beraberinde ölümleri  getiriyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan en az 3 taşeron işçi ekim ayında yaşanan iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 12 Ekim’de taşeron İz Erbay isimli şirkette çalışan Abdullah Abiz isimli işçi Bayraklı’da yüksek ağaçların budamasını yaparken düşerek yaşamını yitirdi.  Abiz’in ölümü, haberlere bile yansıtılmadı. 

ÖLÜMLER İNŞAAT AĞIRLIKLI

13 Ekim Buca’da bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesine ait Evka-1 Sosyal Yaşam Kampüsün’de ismi öğrenilemeyen bir işçi merdivenden düşerek hayatını kaybetti. Aşevi binasının duvarına sıva yapan işçi, duvara dayalı merdivenden betona düşerek yaşamını yitirdi. 

Son olarak 23 Ekim’de de İzmir Büyükşehir Belediyesine ait  huzurevi inşaatında, taşeron şirket Erkada çalışan boya işçisi Mehmet Kocaağ yüksekten düşerek can verdi.

‘İŞÇİLER TAŞERON ŞİRKETLERİN İNSAFINA BIRAKILIYOR’

Yaşanan iş cinayetleri ile ilgili İş Güvenliği Uzmanı Bahar Göçer Evrensel’e değerlendirmelerde bulundu. Büyükşehirin taşeron şirketleri tercih etmesinin daha pek çok ailenin evine ateş düşüreceğini görmek zorunda olduğunu belirten Göçer “Sosyal güvenceden yoksun, sağlıklı ve güvenli iş yapma konusunda hiç bir eğitimleri olmayan insanlar taşeron firmaların insafına bırakılmış durumda. Asıl işveren sıfatıyla belediyelerin, işlerini ihale ettikleri bu taşeron firmaları işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlemeleri, asgari ölçülerde de olsa yasal mevzuatın gereklerini aramaları gerekir” dedi. 

İş güvenliği eğitimi noktasında taşeron şirketlere ulaşmak da güçlük çektiklerini de ekleyen Göçer şunları söyledi: “Taşeron firmaların çalıştırdığı bu işçilerin mesleki yeterlilik eğitimleri var mı, işçi sağlığı iş güvenliği eğitimleri var mı, kişisel koruyucu donanımları tam mı, yaptıkları işin gerektirdiği ekipmanları, aletleri var mı, bu alet ve ekipmanların bakımları düzenli yapılıyor mu? Bunların sorgulanması gerekiyor. Uygun iskele, emniyet kemeri ve işçi sağlığı, iş güvenliği eğitimleri ile önlenebilecekken ölümle sonuçlanmıştır. Bu nedenle bunlara ölümlü iş kazası demek mümkün değil, bunlar iş cinayeti.”

TAŞERON GÜVENLİK ÖNLEMİ ALMIYOR 

Eğitimli bir işçinin söz konusu işler için uygun koşulları istediğini aktaran Göçer “Büyükşehir Belediyesi kendi çalışanlarına bu işi bu koşullarda yaptıramıyor. Taşerona 5 günde yapacaksın diyor, taşeron çabalıyor yapıyor. Kendi elemanı olsa daha uzun sürecek. Taşeron şirketler işleri ne kadar erken bitirirse o kadar onlar için. O yüzden hiç bir şeye zaman ayırmayıp hızlıca işi bitirme moduna geçiyor. İş güvenliği önlemi almak onlar için zaman ve para kaybı gibi bir şey.En basit donanımları aldırmak bile zor” dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

Sur’da yol çalışması çileye döndü

SONRAKİ HABER

Emeklilikte hak kaybına ‘Turkuvaz’ ambalaj

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...