01 Kasım 2017 19:32

Bağdat: Erbil anlaşmadan çekildi

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Erbil’in Bağdat’la yaptığı ön anlaşmadan “çekildiğini” duyurdu. 

Paylaş

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi heyeti, Bağdat’la yaptığı ön taslak anlaşmasından geri çekildi” denildi.
 
Rudaw’da yer alan açıklamada, “Irak Başbakanı ve Başkomutan Haydar İbadi, büyük bir sorumlulukla, askeri ve teknik ekibini Erbil’deki yetkililerle görüşmek üzere gönderdi. İbadi, kanın dökülmemesi ve ülkenin korunması için birkaç gün süre vermişti” ifadelerini kullanıldı.
 
Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Bölge yetkilileri ve heyeti dün akşam federal heyetle yaptıkları görüşmede ön taslak metninde anlaştı. Ancak Erbil heyeti anlaşmadan geri çekildi. Söz konusu tutumdan tüm önerileri reddettikleri görülüyor.
 
Bölgesel yönetim, bu süre zarfında güçlerini hareketlendirerek, Irak güçlerine zarar verilmek için yeni bir savunma hattına geçmiştir. Böyle bir duruma sessiz kalamayız. Vatandaş ve güçlerimizi korumakla görevliyiz.
 
Erbil’e anlaşmanın imzalanması için belli süre verildi ancak onlar anlaşmadan geri çekildi. Güçlerimiz şu anda bölgemizi, sınırlarımızı ve vatandaşlarımızı koruyor.
 
Ancak Erbil’e bağlı silahlı gruplar, füze ve silahlarla federal güçlere saldırarak, üyelerini öldürmüştür. Federal güçler söz konusu güçleri bu bölgeden çıkartacaktır. Bir kez daha yeniliyoruz, federal güçler bu bölgeleri koruyor.”

PEŞMERGE BAKANLIĞI: HİÇBİR ANLAŞMAYA İMZA ATMADIK

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı’ndan, Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın “Erbil, Bağdat ile yaptığı ön anlaşmadan çekildi” açıklamasına yalanlama geldi.
 
Peşmerge Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Peşmerge ve Irak askerleri arasında hiçbir anlaşma imzalanmadı” denildi.
 
Açıklamada, “Peşmerge Güçleri yerindedir ve herhangi bir saldırıda Kürdistan halkı koruyacaktır” ifadesi yer aldı.
 
“Kerkük, Tuzhurmatu, Dakuk ve diğer tartışmalı bölgede yaşayan vatandaşlarımız bu yaşananları hak etkmedi” denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
 
“Kahraman peşmergeler savunma yerlerinde ve Kürdistan’ın milyonlarca evladının onurunu, iradesini, şerefini, mal ve mülkünü koruyacaktır.
 
Bağdat’a, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile sorunların çözümü için siyasi diyaloğa geçmeleri çağrısında bulunuyoruz. Aynı zamanda, yapılan açıklamanın şekli ve içeriğini kınıyoruz. Kürdistan Bölgesi Hükümeti her türlü saldırıya karşı savunmadadır.
 
Kürdistan evlatlarının yaşamını ve meşru haklarını korumakta tereddüt etmeyiz. Bir kez daha sorunların çözümü için en iyi yolun yalan ve şiddet dili değil, siyasi diyalog olduğunu vurguluyoruz.” (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

İran, Rusya ve Azerbaycan liderleri Tahran'da buluştu

SONRAKİ HABER

Fed faiz oranını değiştirmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa