01 Kasım 2017 18:45

Hamas, sınır kapılarını devretti

Filistin’deki siyasi bölünmüşlüğü sona erdirmek için Hamas ve Fetih hareketleri arasında Kahire’de imzalanan anlaşma çerçevesinde ilk adım atıldı.

Paylaş

Filistin’deki siyasi bölünmüşlüğü sona erdirmek için Hamas ve Fetih hareketleri arasında 12 Ekim’de Mısır’ın başkenti Kahire’de imzalanan anlaşma çerçevesinde ilk somut adım atıldı.

Hamas, yapılan bir törenle Gazze Şeridi’nin İsrail ve Mısır ile olan sınır kapılarındaki kontrolünü tamamen Filistin Uzlaşı Hükümetine devretti.

‘GERÇEK BİR BAŞLANGIÇ’

Sputnik’in aktardığına göre Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid Hasayine, Refah sınır kapısında düzenlediği basın toplantısında, tüm sınır kapılarını devraldıklarını söyledi. Hasayine, “Bugün Filistin Başbakanı Rami Hamdallah’ın direktifleri doğrultusunda tüm sınır kapılarındaki görevlerimizi yerine getirmeye başlıyoruz. Artık sarı ve yeşil yok. Tüm Filistinliler tek bir Filistin bayrağı altında” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerde Filistin Başbakanı Hamdallah’ın Gazze’yi ziyaret edeceğini de söyleyen Hasayine, sınır kapılarının Uzlaşı Hükümetine devredilmesi adımını ‘uzlaşı yolundaki gerçek başlangıç’ olarak nitelendirerek “Artık tüm çabaların, bölünme sayfasını geri gelmemek üzere kapatması yönünde olmasını temenni ediyorum” dedi.

Mısır’ın ara buluculuğunda varılan anlaşmada Hamas’ın en geç 1 Kasım’a kadar Gazze’deki sınır kapılarını Uzlaşı Hükümetine devretmesi hükme bağlanmıştı.

‘TÜM HARÇLAR KALDIRILDI’

Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, Gazze Şeridi’ne ithal edilen ürünlere getirilen ancak Filistin yasalarıyla uyuşmayan tüm harçları kaldırma yönünde karar aldığını belirtti. Şeyh, yasaların belirlediği vergilerin alınmaya devam edileceğini kaydetti. Hamas, daha önce Gazze’ye ithal edilen ürünlere vergi getirmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bağdat, havalimanlarının ve sınırların kontrolünü istedi

SONRAKİ HABER

Oyuncu Cem Korkmaz intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...