01 Kasım 2017 18:32

Bağdat, havalimanlarının ve sınırların kontrolünü istedi

Irak Hükümeti, IKBY ve Türkiye arasındaki kontrol noktaları ve havalimanlarının kontrolünü Erbil'den talep etti.

Paylaş

Irak Hükümeti, Erbil’den IKBY ve Türkiye arasındaki kontrol noktaları ve havalimanlarının kontrolünü istedi.

Kürdistan Demokrat Partisinin (KDP) Moskova Temsilciliğinin açıklamasına göre, Irak ordusu ve Kürt temsilciler arasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Musul’da gerçekleştirilen müzakerelerde, Bağdat, Erbil’den IKBY ve Türkiye arasındaki kontrol noktaları ve havalimanlarının kontrolünü istedi. Bağdat, ayrıca peşmerge güçlerinin sayısının azaltılmasını ya da Irak komutası altına alınmasını talep etti.
Açıklamada Bağdat’ın tartışmalı bölgelerdeki Kürtler ve ordunun ortak şekilde kontrol edilmesini istediği de bildirildi.

Açıklamada IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver’in de taraflar arasındaki görüşmelerin devam edeceği ve bu görüşmelerin tartışmalı bölgelere ortak güçlerin sevk edilmesi ile özellikle İbrahim Halil ve Peşhabur olmak üzere, sınır kapılarının kontrolüne odaklı olacağını belirttiği aktarıldı.

Öte yandan, Erbil’in Irak ordusu veya Haşdi Şabi milislerinin Peşhabur ve İbrahim Halil sınır kapılarına kendi güçlerini sevk etmesine izin vermeyi reddettiği de belirtildi.

ABD: KÜRTLER İYİ BİR MÜTTEFİĞİMİZ OLDU

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın brifinginde Erbil ile Bağdat arasındaki krizi değerlendirdi. Nauert, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ni IŞİD'le savaşta iyi bir müttefik olarak gördüklerini söyledi, Erbil ile Bağdat'a da diyalog çağrısı yaptı. Nauert, Bağdat’ın İsrail bayrağını yasaklaması için “Irak'ın iç meselesi” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kardemir, 2017'nin ilk 9 ayında 180 milyon lira kar etti

SONRAKİ HABER

Hamas, sınır kapılarını devretti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...