01 Kasım 2017 18:20

Katalan siyasetciler ifadeye çağrıldı, Puigdemont gitmiyor

İspanya yargısının ‘isyan’ suçuyla haklarında soruşturma açtığı Katalan siyasetciler 2-3 Kasım’da mahkemede ifade vermek üzere Madrid’e çağrıldı.

Paylaş

Madrid Başsavcılığının “isyan” suçlamasıyla haklarında soruşturma başlattığı Katalan Lider Carles Puigdemont ve 20 Katalan siyasetçi için yargı süreci başladı. 20 Katalan siyasetçi mahkemede yarın ve Cuma günü mahkemede ifade vermeye resmen çağrıldı. Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Katalonya Hükümeti (Generalitat) Başkanı Carles Puigdemont ve diğer 4 hükümet yetkilisi ise Madrid’e gitmiyor. Puigdemont’un avukatı ifadenin Brüksel’de alınmasını talep etti. 

‘İSYAN, İSYANA TEŞVİK, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA’

El Periodico gazetesinin haberine göre, Ulusal Mahkeme Savcısı Carmen Lamela, “isyan, isyana teşvik ve görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla haklarında soruşturma açılan 20 Katalan hükümet ve meclis üyesini 2-3 Kasım tarihlerinde ifade vermeye çağırdı. İfade işlemi yerel saatle 09.00’da başlayacak. 

Brüksel’de bulunan Puigdemont ile Meritxell Borràs, Antoni Comín, Clara Ponsatí ve Meritxell Serret ifade vermeye Madrid’e gitmeyecekler. 

AVUKAT: SIĞINMA YOK, MÜCADELE EDECEĞİZ

Puigdemont’un Belçikalı avukatı Paul Bekaert, “Sığınma başvurusunda bulunmamaya karar verdik” açıklaması yaparak “ülkeye iade” süreci başlatılması durumunda ise mahkemede mücadele edeceklerini söyledi. 

Öte yandan İspanyol Savcı Carmen Lamela, davanın, daha önce tutuklanan iki Katalan kitle örgütü başkanı Jordi Sánchez  ve Jordi Cuixart’ın dosyalarıyla birleştirileceğini de açıkladı. 

Yargılanan Katalan yöneticilerin suçlarının sabit görülmesi durumunda 30 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecekleri belirtiliyor. 

NE OLMUŞTU?

Katalonya hükümeti ve parlamentosu 1 Ekim’de yapılan referandumdan “bağımsızlığa evet” sonucu çıkmasının ardından 27 Ekim Cuma günü “Bağımsız Katalonya Cumhuriyeti”ni ilan etti. İspanya Anayasa Mahkemesi kararı iptal ederken, Madrid’de savcılık Katalan yöneticiler hakkında soruşturmuş başlattı, aynı gün Puigdemont ve 4 Katalan yetkili Brüksel’e gitti.

İspanya hükümeti ise Senato’dan aldığı yetki ile Katalonya yönetimini görevden alarak 21 Aralık’ta “özerk bölge seçimleri” yapılmasına karar verdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş Monaco ile 1-1 berabere kaldı

SONRAKİ HABER

Ümraniye'de market soygunu sırasında çatışma: 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...