01 Kasım 2017 16:58

KODA'da 'Türkiye barış hareketi' konuşuldu

Kocaeli Üniversitesinden KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi'nde bu hafta 'Türkiye barış hareketi' konuşuldu.

Paylaş

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile barış bildirisine imza attıkları gerekçesi ile Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ) ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) her hafta olduğu gibi bu hafta da derslerine devam etti. Eğitim Sen Kocaeli Şube binasında gerçekleştirilen derslerde “Türkiye barış hareketi üzerine notlar” başlığı altında Prof. Dr. Ayşe Erzan sunum yaptı.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI DÖNEMİ AKTARILDI

Dünya ve Türkiye’deki barış hareketlerinin tarihçesi hakkında bilgi verin Prof. Dr. Erzan, ilk barış girişimlerinin Birinci Dünya Savaşı döneminde başladığını belirtti. İkinci Dünya Savaşı ile birlikte halkların ve sosyalistlerin yaşanan ölümlere karşı barış girişimlerini hızlandırdığını söyleyen Eraz, “Dünya barış konseyi 1949 yılında kuruldu ve birçok ülke bu konseye dahil oldu” dedi. Eraz, dünya genelinde barışın konuşulduğu ve girişimlerin yaşandığı dönemlerde Türkiye’den İttihat ve Terakki’nin 1917’de Stockholm’da yapılacak barış toplantısına uydurma olarak kurduğu Türkiye Sosyalist Partisi adında katılma teşebbüsü gösterdiğini söyledi. 

‘SAVAŞ EMEKÇİLERİN MÜCADELESİNİ BASTIRAN ARAÇTIR’

Behice Boran, Nazım Hikmet gibi isimlerin kuruluşunda yer aldığı Türkiye Barış Severler Meclisi’ni anlatan Eraz, “Türkiye’de 1950 yılında kurulan Türkiye Barışseverler Cemiyeti'nin ilk faaliyeti Kore’de yapılacak savaşa asker gönderilememesi yönde girişimler başlatması oldu” dedi.  Savaşın her zaman emekçilerin mücadelesini bastırmaya araç olarak kullanıldığını ifade eden Eraz, “Barış Meclisi 29 Temmuz günü kapatılmış ve kurucuları, halkı terörize etmekten tutuklanmıştır” dedi. Barış meclisi ardından 1977 yılında Türkiye Barış Komitesi kurulmuş ve 1979 yılında Dünya Barış Konseyi’ne dahil olmuştur.

‘BARIŞ İÇİN KÜRT HALKININ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ’

Barış ve savaş tanımlarının iyi ayırt edilmesi gerektiğine vurgu yapan Eraz, “Barışın tam anlamı ile temellendirilmesi sadece çatışmasızlık hali değil, aynı zamanda herkesin eşit ve özgür koşullarda yaşamasıdır” dedi. Türkiye’de yaşanan çatışma hali ve halkların birbirine düşman ettirilmesine de değinen Eraz, “Türkiye’nin ve bölgenin barışa geçebilmesi için Kürt halkının sorunlarının çözülmesi gerek. Barış için yerelden beraberlikler sağlanmalı ve barış gerçek anlamda içselleştirilmeli” dedi. (Kocaeli/MA)

ÖNCEKİ HABER

Metin Aktaş'ın yeni romanı 'Uzun Yaz', raflarda yerini aldı

SONRAKİ HABER

'Praksis II' resim sergisi Trabzon'da ziyarete açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...