01 Kasım 2017 16:22

Köylüler soruyor: Neden dışarıdan hayvan geliyor?

Hayvan ithalatının, köylerdeki hayvancılığı bitirme noktasına getireceğini söyleyen köylüler soruyor: Neden dışarıdan hayvan geliyor?

Paylaş

Yurttaşların büyük bir bölümünün geçimini hayvancılık ile sağladığı Van’ın Çaldıran ilçesinde köylüler, hayvancılık yapanlara destek verilmesini isteyerek, “Burada bu kadar hayvan ile uğraşan varken neden dışarıdan hayvan geliyor” diye sordu. 

‘İTHAL ET VE HAYVAN GETİRİLMESİNİ İSTEMİYORUZ’

Yaklaşık 10 yıldır hayvan ticareti yapan Vedat Avcı, 2017 yılının kendileri açısından çok zor geçtiğini söyledi. Durumun giderek daha da kötüye gideceğini ifade eden Avcı, “Bu kadar sorun varken, bir de ithal et meselesini çıkardılar. Bu etin gelmesini istemiyoruz. Burada yetiştirilen hayvanların satılmasını istiyoruz” dedi.

 İthal et ve hayvan satışlarının bölgenin hayvancılık ticaretine zarar verdiğini dile getiren Avcı, bölgede hayvancılığın bitme noktasına geldiğini kaydetti. Avcı, şöyle devam etti: “Eskiden bin hayvan besleyen insanlar şimdi 100 koyun bile besleyemiyor. Bunun temel nedeni ithal hayvan getirilmesidir. Burada o kadar hayvan varken, ithal hayvan neden geliyor?​” 

‘ARTIK HAYVAN BESLEMEYECEĞİZ’

İthal hayvan alımının işlerini bitirme noktasına getirdiğini dile getiren Yavuz İkez adlı besici de,  yaşadıkları sıkıntılara bir de ithal et sorununun eklendiğini belirterek, artık hayvan beslemeyeceklerini söyledi. İkez, “Her gün hayvan pazarına gidiyoruz ama satış yapamıyoruz. Şu an elimizde olan hayvanları sattıktan sonra bir daha hayvan almayacağız. Yaptığımız tek iş olan hayvancılık ama onu da devlet bitirdi. Bölgeye ithal hayvanların gelmesini istemiyoruz” diye konuştu. 

‘DEVLET HAYVANCILIĞI BİTİRDİ’

Kentte tek geçim kaynağı olan hayvancılığın bittiğini ifade eden Şaban Öztopçu ise, şunları söyledi: “Burada sanayi yok, fabrika yok. Yaptığımız tek iş hayvancılık onu da devlet bitiriyor. Burada o kadar hayvan ile uğraşan insan varken, neden dışarıdan hayvan geliyor. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız.  Bir sürü hayvan aldık ama hepsi elimizde kaldı. Yaptığımız ticaret hep zarar. Hayvancılık olmazsa kimse burada geçimini sağlayamaz.” (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Ve Durgun Akardı Don’ Kor Kitap’ta

SONRAKİ HABER

Datça'da ormanlık alanda dün çıkan yangın sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...