01 Kasım 2017 14:30

Gazeteci Nedim Türfent'in hukuksuz tutukluluğu sürüyor!

17 aydır tutuklu yargılanan kapatılan DİHA Muhabiri Nedim Türfent'in davasında mahkeme tutukluluğun devamına karar verdi.

Paylaş

17 aydır tutuklu olan kapatılan DİHA Muhabiri Nedim Türfent’in 3. duruşması, Hakkâri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada dinlenen 4 tanık da Türfent aleyhine verdikleri ifadelerin işkence altında alındığını söyledi. 3 duruşmada dinlenen toplan 17 tanıktan 16’sı işkence altında ifade verdiklerini söylemelerine rağmen mahkeme tutukluluğun devamına karar verdi. 

Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Nedim Türfent hakkında 22 yıl 5 aya kadar hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 
Saat 09.40’da başlaması gereken duruşma SEGBİS yoğunluğu gerekçesi ile 14.30’da başladı. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi temsilcileri
Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi temsilcileri duruşmayı takip etti

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ile Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Eş Sözcüsü Hakkı Boltan’ın da takip ettiği duruşma gizli tanık beyanlarının okunması ile başladı. 

‘ŞİMDİ DE GİZLİ TANIKLAR DEVREYE GİRDİ’

Okunan beyanlarda “örgüt içinde medyadan sorumlu kişi olarak görev yapmakla” suçlanan Türfent, beyanlara itiraz etti ve “Gizli tanık temelsiz ithamlarda bulunmuştur. Sözleri iftiradır, yalandır. Daha önceki açık tanıklar işkence altında ifade verdiklerini söylediler, tanık ifadeleri tutmayınca gizli tanığa başvurdular.” dedi.

Türfent'in ardından söz alan avukatlar Barış Oflas ve Harika Günay Karataş, gizli tanık ifadelerinin hukuksuz deliller olduğunu ve dosyadan çıkarılması gerektiğini söyledi. Avukat Karataş, “Gizli tanık ifadesi suç ve suçlu oluşturma faaliyeti çerçevesinde hazırlanmıştır. Kabul etmiyoruz” dedi.

‘TANIKLAR YİNE İFADELERİ İŞKENCE İLE VERDİK DEDİ’

Avukat itirazlarından sonra tanık ifadelerine geçildi. Patnos Cezaevinden bağlanan tanık, gazeteci Nedim Türfent’i tanımadığını, kendisine işkence altında ve tecavüz tehdidiyle kağıt imzalattırıldığını söyledi. Van T Tipi Cezaevinden bağlanan ikinci tanık da Türfent’i tanımadığını, emniyette kendisine kağıtların zorla imzalattırıldığını söyledi. 

Duruşmada dinlenen üçüncü ve dördüncü tanıklar da Türfent’i tanımadıklarını söyledi. Dördüncü tanık ayrıca, emniyette teşhis yapmadığını, evrakları işkence altında imzaladığını söyledi. 

İlk duruşmada dinlenen 13 tanıktan 12’si de ifadelerini işkence altında verdiklerini söylemişti. Böylece Türfent davasında dinlenen 17 tanıktan 16’sının ifadelerinin işkence ile alındığı ortaya çıktı.

‘HAKKIMDAKİ DOSYA İNTİKAM DOSYASI’

Tanıkların ardından Nedim Türfent söz aldı. Tanık ifadelerine değinen Türfent, “Bu beyanlardan anlaşıldı ki ifadeler kopyala yapıştır şeklinde  hazırlanmış. Hakkımdaki dosya ben 2015’te “Türkün gücünü göreceksin” haberini yaptıktan sonra polislerce intikam amacıyla hazırlandı. Bu haberden sonra İçişleri Bakanlığı polisler hakkında soruşturma başlattı. Benim hakkımda sosyal medyada JİTEM isimli hesaptan çeşitli paylaşımlar yapıldı. Bana 'seni öldüreceğiz' tehdidinde bulunuldu” dedi.

‘GAZETECİ HABER YAPAR, FOTOĞRAF ÇEKER’

“Gazeteciler ayna görevi görürler. Gazeteci her konuda haber yapabilir” diyen Türfent şöyle devam etti:

“Gazeteci bir örgüt üyesiyle de bir başbakan ile de röportaj yapabilir. Bu suç değildir. Amaç gerçeği ortaya çıkarmaktır. Ben hendeklerle ilgili Şırnak’ta haber yaptığım için şu an buradayım. Hendek haberi yapmam beni örgüt üyesi yapmaz, bu bir gazetecilik faaliyetidir. 539 gündür tutukluyum. Bu durum tutukluluk halini aşmış, cezanın infazına dönüşmüştür. İddianamede yer alan tüm faaliyetler gazetecilik faaliyetidir. Gazeteci ne yapar? Röportaj yapar, fotoğraf çeker. Gazeteciler terörize edilmeye çalışılmaktadır, ama her ne yapılırsa yapılsın gerçekler ortaya çıkacaktır.”

‘HABERLERİ NEDENİYLE YARGILANIYOR’

Tüefent’in ardından söz alan Avukat Barış Oflas, “Basın ve ifade özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Müvekkilim yaptığı haberler nedeniyle yargılanmaktadır. Hiç kimse örgüt üyesi ile yaptığı röportajlar nedeniyle örgüt üyesi olarak tanımlanamaz. Basın özgürlüğü resmi makamlarin izni olmaksızın düşüncelerin açıklanmasını kapsar. AİHM kararına göre "gazetecilerin savcı gibi beyanı doğrulama yükümlülüğü” yoktur. Gazetecilerin tutuklu yargılanmaları demokratik toplum gereklerine uygun değildir” dedi. 

‘SAVCI YİNE KAÇMA SÜPHESİ DEDİ’

Avukakat savunmalarının ardından mütalaasını açıklayan savcı “kaçma şüphesi” ve “dinlenmeyen tanıkların dinlenmesi” gerekçesi ile tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu. Nedim Türfen ise savcının talebine “Ölümle tehdit edilmeme rağmen kaçmadım. Gazetecilik faaliyetlerime devam ettim” diye yanıt verdi. 

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti tutukluluğun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 17 Kasım’da görülecek. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Norm Altaş’ta greve doğru

SONRAKİ HABER

İsveç’teki yeni tren istasyonunun sanat eseri ‘insan’ olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...