HDP'li vekillerden AYM'ye: 1 yıl olu, içtihatlarınıza uyun

HDP'li vekillerin tutuklandığı 4 Kasım'ın yıl dönümü nedeniyle AYM önünde açıklama yapan HDP'liler AYM'yi kendi içtihatlarına uymaya çağırdı.

01 Kasım 2017 12:50
Son Güncellenme Tarihi: 01 Kasım 2017 13:52
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinden oluşan bir grup, tutuklu vekillere ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde açıklama yaptı. HDP’nin Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP Anayasa Komisyonu üyesi Meral Danış Beştaş ve çok sayıda vekilin katıldığı açıklamada, tutuklu vekillerin fotoğrafları taşındı.

‘SİYASİ İKTİDAR OHAL’E BAĞLI YAŞIYOR’

AYM önünde konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, iktidarın OHAL’e bağlı yaşadığını söyledi. Yıldırım, şunları ifade etti: "AKP iktidarı olağan dışı yöntemler kullanarak, sivil iradeyi teslim alamaya çalışıyor. 4 Kasım, HDP'li vekiller ve eşbaşkanlara dönük operasyonun birinci yılı yaklaşıyor. 1 yıl önce partimiz şahsında ülkede toplumsal ve siyasal yaşam darbeyle teslim alındı. Hedef alınan demokratik siyaset ve hukukun üstünlüğüydü. Önce eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimizi aldılar, sonra anayasa değişikliği referandumunu planladılar."

Geçen bir yıl içinde tutuklu vekillere dair birçok hukuksuzluğun yaşandığını belirten Yıldırım, "Eş genel başkanımız Selahattin Demirtaş’ın iddianamesi 9 ay boyunca çıkmadı. Sonra duruşma tarihleri bir türlü belirlenmedi. Eğer dağ yeni bir fare doğurmazsa 7 Aralık’ta mahkeme karşısına çıkarılması gerekiyor. Ama Eş genel başkanımız Yüksekdağ mahkemeye çıktığında onun söylediği bir şeyden korktular. Yüksekdağ, ‘Ben buraya faşizmin gözlerinin içine bakmaya geldim’ dedi. O günden sonra yargılamaktan korkar oldular” dedi. 

'AYM BİR YILDIR KAFASINI KUMA GÖMMÜŞ’

Yıldırım, şöyle devam etti: “Bütün bunların izdüşümünde partimize darbe yaparak, sivil siyaseti hedef alanlar rehin alınmış arkadaşlarımızı yargılamaktan korkuyorlar. Demirtaş onların korkusuydu. Şimdi dört duvar arasında duruşuyla Saray’ın kabusu haline geldi. AYM bir yıldır kafasını kuma gömmüş, kimse dosya yoğunluğunda söz etmesin. AYM’den lehimize bir karar beklemiyoruz. Kendi içtihatlarına saygılı olmalarını bekliyoruz. Bugünler geçtiğinde kimin tarafsız yargıya çalıştığını tarih yazacak."

‘TÜRKİYE’DE HUKUK KALMADI’

HDP Anayasa Komisyonu Üyesi Meral Danış Beştaş ise, şunları söyledi: “Eğer biz AYM önünde onlarca vekil olarak bulunuyorsak, bu Türkiye’de hukukun kalmadığının kanıtıdır. AYM, Anayasa'ya uymalıdır. AYM'nin varoluş gerekçesi tam da Anayasa’ya uygunluk denetimi yapmaktır. İktidarın Anayasa’ya aykırı kararlarını denetlemek ve karar almaktır. AYM hukuk devletlerinde en önemli denge denetim mekanizmalarındadır. AYM şu anda bu rolünü unutmuş, iktidara ve külliyeye en fazla kim yakın durur yarışı yapmaktadır. Arkadaşlarımız yargıya verilen talimatlarla rehin alındılar. 1 yılı doldurmamıza çok az bir süre kaldı, AYM hala karar vermedi, çünkü hukuktan kaçıyor. Anayasa Mahkemesi kararlarını bize göre değil, Erdoğan’a göre değil, Anayasa’ya göre vermelidir. AYM’yi bağlayan tek belge Anayasa’dır." (Ankara/MA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

ÇGD: Muhabirden muhbir yaratamazsınız!

SONRAKİ HABER

İHD: Bölge illerinde 9 ayda 15 bin 647 hak ihlali yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...