01 Kasım 2017 11:47

Vatandaş kiraya, gıdaya ve ulaşıma çalışıyor

TÜİK'in bölgesel hane halkı tüketim harcaması verilerine göre harcamaların büyük bölümünü kira, gıda ve ulaşım harcamaları oluşturdu.

Paylaş

Toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturdu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı bölgesel hane halkı tüketim harcaması verilerini açıkladı.

Hane halkı bütçe araştırmasının 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda, alkolsüz içecekler ve ulaştırma harcamaları oluşturdu. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 30.4 oranıyla İstanbul bölgesi iken en düşük payı ayıran bölge yüzde 21.8 ile Doğu Karadeniz bölgesi oldu.

Tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içecek harcaması payının en yüksek olduğu bölge yüzde 27.9 Güneydoğu Anadolu Bölgesi iken, en düşük olduğu bölge yüzde 15.6 ile İstanbul bölgesi oldu.

Ulaştırma harcamalarına en yüksek payı yüzde 19.9 oranıyla Akdeniz Bölgesi ayırırken, en düşük payı ayıran bölge ise yüzde 15.4 ile Ortadoğu Anadolu bölgesi oldu.

Hane halkı harcaması grafiği

EĞİTİM VE SAĞLIKTA DA İSTANBUL

Eğitim ve sağlığa ayrılan pay İstanbul bölgesinde en yüksek oldu.

Tüketim harcamaları içinde eğitime yüzde 3.4 oranıyla en yüksek payı İstanbul bölgesi ayırırken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi yüzde 0.9 ile en düşük payı ayıran bölge oldu. Sağlık harcamalarına en yüksek payı yüzde 2.4 ile İstanbul bölgesi, en düşük payı ise yüzde 1.3 ile Kuzeydoğu Anadolu ve Ortadoğu Anadolu bölgesi ayırdı.

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’deki toplam tüketim harcamalarının yüzde 25.5’i İstanbul bölgesinde oturan hane halkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada yüzde 14.3 ile Ege Bölgesi yer aldı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bilirkişi: TÜPRAŞ'taki patlamada en ağır kusurlu BEKA Proje

SONRAKİ HABER

Adkotürk'te sendikalaşmaya karşı işçi kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...