01 Kasım 2017 06:12

Hong Kong’da yoksullar, hücreden daha küçük evlerde yaşıyor

Asya'da zenginliğin olduğu kadar eşitsizliğin de simgesi olan Hong Kong'da yoksulların yaşam alanı, cezaevi hücrelerinden daha küçük.

Paylaş

Dünyanın en zengin kentlerinden biri olan Hong Kong aynı zamanda ekonomik eşitsizliğin de başkentlerinden.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre Çin’in özerk bölgesi Hong Kong’da yoksulların yaşam alanı kentin yüksek güvenlikli cezaevlerindeki mahkumların hücrelerinden daha küçük.

Yoksul bir mahallede 204 aileyle yapılan çalışmaya göre bu ailelerin yaşadığı evler kişi başına yalnızca 4.6 metrekare büyüklüğünde. Bu rakam, ortalama park yeri büyüklüğünün yarısına tekabül ediyor.

Hong Kong, dünyanın en pahalı konut piyasasına sahip. Ortalama bir yurttaşın ev alabilmesi için 18 yıllık maaşının tamamını biriktirmesi gerekiyor.  Barınma maliyeti son yıllarda Çin’in emlak piyasası yatırımlarıyla iyice artmış durumda.

‘BÖLÜNMÜŞ DAİRELER’

2016’daki bir hükümet raporuna göre yaklaşık 200 bin kişi bölünmüş dairelerde yaşıyor. Ailelerin yüzde 65’inden fazlası 7 ila 13 metrekarelik evlerde barınıyor. Bu evlerin yasa dışı şekilde bina teraslarına inşa edilen gecekondulardan 2 odalı dairelerin bölünmesiyle oluşturulan penceresiz odalara kadar farklılık gösterdiği belirtiliyor. Hong Kong’un meşum “tabut evleri” medyada daha çok dikkat çekerken bölünmüş dairelerin ise çok sayıda ailenin gerçek durumunu yansıttığı aktarılıyor.

‘ÇİN’DEKİ EVİMİZ DAHA BÜYÜKTÜ’

The Guardian'ın haberine göre 5 yıl önce daha iyi bir iş ve kızı için eğitim imkanı amacıyla Çin’den Hong Kong’a gelen Liu Cheung-wai, “Paramız ancak buna yetiyor. Bizim gibi Hong Kong’a yeni gelen birçok kişi böyle dairelerde kalıyor. Ama aradan bu kadar yıl geçtikten sonra hala bu dairede kalacağımızı tahmin etmezdim” diyor.

Liu Cheung-wai’nin ailesi yaklaşık 20 metrekare büyüklükte bir evde kalıyor. Liu, Çin’e bağlı Guangdong’daki eski evinin 4 odalı ve mutfaklı olduğunu söylüyor: “O zaman daha çok alanımız vardı.”

150 BİN AİLE EVE İHTİYAÇ DUYUYOR

Hong Kong’daki bu araştırma, ülkenin ilk kadın lideri Carrie Lam’in hükümetin inşa etmesi gereken karşılanabilir dairelerin sayısına dair açıkladığı 44 bin rakamı için özür dilemesinin ardından geldi. Lam, bu rakamın yeterli olmadığına yönelik bir itirafta bulunmuştu. Hong Kong’da 150 bin ailenin devletin inşa edeceği karşılanabilir daireler için sırada olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şile açıklarında batan gemide 4 cansız bedene ulaşıldı

SONRAKİ HABER

'AKP’de yeni tasfiye dalgası' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...