07 Ağustos 2012 04:10

Şemdinli insan haklarına kapalı!

Şemdinli kırsalında 23 Temmuzdan bu yana yaşanan çatışma ve operasyonlar sürerken, incelemelerde bulunmak için Şemdinli’ye giden Hakkari Barosu, MAZLUMDER ve Göç-Der temsilcilerinin köylere girişine ‘güvenlik’ gerekçesiyle izin verilmedi. İlçe merkezinde bulunan köylülerle görüşen avukat ve in

Şemdinli insan haklarına kapalı!
Paylaş

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Bağlar (Nehri) köyüne bağlı Çem (Navrezan) ve Rüzgârlı (Rubunus) mezralarında çatışmalar devam ederken Hakkâri Barosu avukatları, MAZLUMDER ve Göç-Der temsilcileri ile Azadi İnisiyatifinden bir heyet çatışmanın yaşandığı Bağlar köyüne gitmek istedi. Heyet askerler tarafından Derecik Köprüsü’nde durdurularak ‘güvenlik’ gerekçesiyle bölgeye sokulmadı. Daha sonra konuya ilişkin açıklama yapan Hakkari Baro Başkanı Kutbettin Beyazıt, bölgeye gidemediklerini ama gerek Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre’den gerek yöre halkından bilgi topladıklarını söyledi.

‘KÖYLÜLERİN CAN GÜVENLİĞİ YOK’

Yaptıkları görüşmelerden bölgede yaşanan çatışmanın büyüklüğünün anlaşıldığını belirten Beyazıt, “Köylerin boşaltılmaları söz konusu. Yaşanan çatışmalar boşaltılan köylerin yakınında meydana geliyor. Şu ana kadar herhangi bir sivil ölümü yaşanmadı. Ancak yoğun bir bombardıman sürüyor. Bölgeye giriş çıkışlar yasaklandı. İncelemelerimizi tamamladıktan sonra daha detaylı bir açıklama yapacağız” dedi.

‘ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR’

MAZLUMDER Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen ise, köylerini terk edip Şemdinli’ye göç eden köylülerle görüştüklerini belirterek, “Bölgede çatışma ve operasyon yoğun bir şekilde devam ediyor. Çatışma seslerini ilçe merkezinden rahatlıkla duyabiliyoruz” dedi. Mağdur olan köylülere yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Şen, “İncelemelerimizi tamamladıktan sonra raporumuzu basınla paylaşacağız” diye konuştu.

‘BÜTÜN YETKİ ASKERE VERİLMİŞ’

Diyarbakır’dan gelen Azadi İnisiyatifi Koordinatörü Adem Özcaner de, Şemdinli’ye göç eden köylülerinin durumunun Suriye’deki köylülerden daha kötü olduğuna dikkat çekti. Devam eden çatışmalara ilişkin görüştükleri Valilik ve Kaymakamlığın yaşananlar hakkında hiçbir bilgilerinin olmadığını söyleyen Özcaner, “Burada yetki tamamen askerin elinde. Kimse ne olduğu hakkında bilgi sahibi değil. Yaşananların önüne bir an geçmek gerekiyor. Yetkili kurumlar yaşananlara müdahil olmalı” dedi. (HAKKARİ)


AKP'DEN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Beşir  Atalay, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda ''Kırıkkale Yatırım Avantajları'' tanıtım toplantısına katıldı. Atalay, bir gazetecinin, Şemdinli'de devam eden askeri operasyonları hatırlatması üzerine, "O bölgede ciddi ve güçlü bir operasyon sürüyor. Güvenlikle ilgili birimlerimizin açıklaması olacaktır." dedi.

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçi sorun, taşeronluk vazgeçilmez!

SONRAKİ HABER

Tüccar samanı stoklayınca olan köylüye oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...