New York'ta araçlı saldırı: 8 ölü

ABD'nin New York kentinde kamyonetle bisiklet yoluna giren sürücü 8 kişiyi katletti. Olayın 'terör saldırısı' olduğu açıklandı.

31 Ekim 2017 19:05
Son Güncellenme Tarihi: 01 Kasım 2017 04:27
Paylaş

ABD'nin New York kentinde bir sürücü, kullandığı kiralık kamyonetle bisiklet yoluna girerek insanları ezdi, 8 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi de yaralandı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Manhattan'daki Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında yaşanan saldırıya dair New York Valisi Andrew Cuomo ve emniyet yetkilileriyle düzenlediği ortak basın toplantısında olayı "korkakça yapılmış bir terör eylemi" olarak niteledi.

'Cadılar Bayramı' günü ABD saatiyle öğleden sonra gerçekleşen olayda sürücünün 29 yaşındaki bir erkek olduğu açıklandı. ABD medyası saldırganın ismini Sayfullo Saipov olarak açıkladı.

New York saldırı

SALDIRGAN GÖZALTINDA

New York polisi, bir okul otobüsüne çarptıktan sonra kamyonetten elindeki paintball silahını ve havalı tabancayı göstererek çıkan sürücünün karnından vurulduğunu açıkladı. Gözaltına alınan şüpheli, tedavi için hastaneye götürüldü.

Saldırganın 2010 yılında Özbekistan'dan ABD'ye gelen bir göçmen olduğu ve Florida'ya yerleştiği belirtildi.

Taksi şoförü olduğu öğrenilen Saipov'un ABD'de bulunduğu dönemde Ohio ve New Jersey'de de yaşadığı aktarıldı.

New York saldırı

IŞİD ŞÜPHESİ

New York Times, iki yetkiliye dayandırdığı haberinde saldırganın kamyonetinin yakınlarında IŞİD'e bağlılığını gösteren Arapça metinlerin olduğunu söyledi.

CBS, saldırgana ait olduğunu belirttiği bir fotoğraf yayımladı.

Saldırganın ismi nin Sayfullo Saipov olduğu açıklandı

 

New York'ta saldırıyı gerçekleştiren kişi

Şüphelinin kamyoneti kiraladığı Home Depot şirketinin sözcüsü, açılan soruşturmada "yetkililerle iş birliği içinde olduklarını" belirtti.

TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabı üzerinden, "New York'ta, çok hasta ve dengesiz biri tarafından gerçekleştirilen yeni bir saldırı gibi görünüyor. Emniyet birimleri olayı yakından izliyor. ABD'DE OLMAZ" açıklamasını paylaştı.

Trump, aynı zamanda attığı başka bir tweette, "Ülkemiz Ortadoğu'da ve diğer her yerde yendikten sonra IŞİD'in dönmesine ya da girmesine izin vermemeliyiz. Yeter!" dedi. 

HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİKLERİ

Saldırıda yitirilenlerden 5'inin tatil için Manhattan'da olan Arjantinli arkadaşlar olduğu duyuruldu. Hepsi Rosario kentinden gelen Arjantinlilerin 1987'de aynı liseden mezun olan okul arkadaşları olduğu ve lise mezuniyetlerinin 30. yılını kutlamak için birlikte tatile çıktığı aktarıldı.

Arjantin hükümetinden yapılan açıklamaya göre kurbanların isimleri: Hernán Diego Mendoza, Diego Enrique Angelini, Alejandro Damián Pagnucco, Ariel Erlij and Hernán Ferruchi.

Bir başka Arjantinli Martin Ludovico Marro'nun ise yaralı olduğu ve Manhattan Presbiteryen Hastanesi'nde tedavi altında olduğu duyuruldu.

Ayrıca kızı ve annesiyle kente gelen Belçikalı bir kadının da hayatını kaybettiği belirtiliyor. Saldırıda 3 Belçikalı da yaralandı.

Hayatını kaybeden diğer iki kişinin kimliği henüz açıklanmadı.

CADILAR BAYRAMI KUTLAMALARI ETKİLENMEDİ

Saldırıdan saatler sonra New York sakinleri, olağan şekilde Cadılar Bayramı kutlamaları için kentin meydanlarında toplanmayı sürdürdü.

Cadılar Bayramı

Manhattan'da on binlerce kişi, Cadılar Bayramı kostümleriyle sokaklardaydı. The Guardian'dan Lois Beckett'a konuşan Marc Cruz, "Polis, saldırı sonrası yapılması gerekenleri yaptı. Kendimi güvende hissediyorum" dedi.

29 yaşındaki Brandon McCall ise saldırı sebebiyle sokağa çıkma konusunda hiçbir tereddüt yaşamadığını ifade etti.

37 yaşındaki Alexandra Colon, "Birçok kişi kutlamalara katılma dedi. Ama hayatını yaşamaya devam etmek zorundasın" ifadesini kullandı. Colon, 16 yıl önce Jersey'deki evinden 11 Eylül saldırıları sırasında İkiz Kuleler'in yıkılışını seyrettiğini sözlerine ekledi.

20 yaşındaki Alex Tutino ise "Teröristlerin kazanmasına izin veremem" diyerek bu tip saldırıların hayatında bir değişikliğe yol açmasına izin vermeyeceğini aktardı. (DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İlk yıldızlar arası ziyaretçi görüntülendi

SONRAKİ HABER

Astana görüşmelerinin yedinci turu sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...