31 Ekim 2017 17:12

Hukuka aykırı yürütülen Tarlabaşı projeleri iptal edildi

Beyoğlu Belediyesi ile Çalık Grubu’na bağlı GAP İnşaat’ın Tarlabaşı’da yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi idare mahkemesi tarafından iptal edildi.

Paylaş

Beyoğlu Belediyesi ile Çalık Grubu’na bağlı GAP İnşaat’ın Tarlabaşı’da hukuksuzca yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi idare mahkemesi tarafından oybirliği ile iptal edildi. Kararı değerlendiren Mimar Mücella Yapıcı, “Ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı ancak karar gecikmiş bir karar” dedi.

İstanbul Beyoğlu’daki Tarlabaşı semtinde GAP İnşaat’ın kentsel dönüşüm projesine ilişkin Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nin açtığı davada karar çıktı. İstanbul 3. İdare Mahkemesi, söz konusu projenin “planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka aykırı” olduğuna hükmetti. Projeye dayanak oluşturan “Beyoğlu Kentsel SİT Alanı Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planları”nın İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğine dikkat çeken idare mahkemesi, oybirliği ile projenin iptaline karar verdi.

YAPICI: GECİKMİŞ BİR KARAR

Kararı Evrensel'e değerlendiren Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden Mücella Yapıcı, “Gecikmiş bir karar. Bu karar itirazlarımızda ne kadar haklı olduğumuzu ortaya çıkardı” dedi. Tarlabaşı’daki hukuksuzluklarla uzun süredir uğraştıklarını söyleyen Yapıcı, “Mahkeme projenin kamuya ve hukuka uygun olmadığını söyledi ve biraz da utangaç bir edayla planları iptal etti. Şimdi artık yeni bir süreç başlıyor. Kararın iptali için yine Danıştay’a gidecekler. Sonuç olarak iyi bir karar ama gecikmiş bir karar” yorumunu yaptı. 

BAŞINDAN BERİ HUKUKSUZDU

Projenin başından beri büyük hukuksuzluklar yaşandığını belirten Yapıcı, “Tarlabaşı’da çok ciddi bir tahribat yaşandı. Yapılan her şey hukuksuzdu, yapılan her şey suçtu. Bu suça ortaklık eden kurul kararları vardı ve 5336 sayılı yasa da bu suça başından beri ortaklık etti. Biliyorsunuz söz konusu yasa başta tarihi alanların olmak üzere İstanbul’un felaketini hazırladı. Ama ne yazık ki Sulukule örneğinde de olduğu gibi davaları iş işten geçtikten sonra kazanıyoruz. Söz konusu yasa direkt olarak tarihi, kentsel sit alanlarıyla ilgili. Bu yasanın bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Emek sinemasının yıkımı, Demirören AVM’nin yapımı gibi tarihimize ve kültürümüze yapılan ihanetler hep bu yasanın marifetiyle oldu. Bir şeyin altını çizmek de fayda da var. Bu yasa ne kadar kötü olursa olsun, yapılan uygulamalar yasanın kendisine bile uymuyor. Hep projelerin imar planına uygun yapılmasını söyledik. Tarlabaşı projesi başladığında bir koruma imar planı yoktu. Daha sonra son derece garip bilirkişi raporları hazırlandı ve imar planları oluşturuldu. Burada baştan sonra bir suç zinciri var. İçinde meslektaşlarımızın da olduğu, koruma kurulunun da olduğu bir zincir. Bu suç kente karşı, tarihe karşı, kültürel değerlerine karşı ve orada yaşayan halka karşı işlendi. Maalesef geç gelen adalet, adalet değil ama umarız, bu karar bundan sonraki süreci etkiler ve yapılanları durdurabiliriz.” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna İçişleri Bakanının oğlu yolsuzluktan gözaltında

SONRAKİ HABER

'Türel'in istifası istenecek' söylentisi görevinden etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa